Deelnemers 2018

Voor deze editie van Pianowandeling Culemborg hebben zich weer veel pianisten als deelnemer aangemeld. Er zullen 60 musici deelnemen tussen 10 en 87 jaar op 18 locaties in en rond het centrum van Culemborg. Op deze pagina staat een overzicht van de deelnemers. In het programma staat waar en welk muziekgenre ze spelen.

Hieronder volgt een korte introductie van de deelnemers in 2018.

Leo van den Bandt Femke Mulder 
Bram Borrias Servaas van der Mullen
Wilco van den Brink Emile & Martijn Nanninga
Teun Buwalda & Yara Hussein Sharon Niessen
Duo Elan Joost Reus & Claire Vaessen
Duo Marcel & Marquis Monique Roest & Conny Roor 
Duo Velasco-Van der Does Rangel Silaev
Douwe Eisenga, Peter Sluijs 
Dante van Ewijk Joren Teurlings
Leerlingen Hein Franssen Trio Herbies Monk
Hein Franssen & Jan van den Berg Hielko Ubels & Anneke van Santen 
Daan Grasveld & Henk van Berckel Marga Vaillant & Sachiko Kotani & Misae Endo
Esther Groot Max Valkenburcht
Henk Heijkoop Ariadne Verstegen
Marc Laeven & Otto Dettmers Jan Pieter Visschers
K.E.C. Leerlingen Marcel Worms
Jan Koopman Mark Zielhorst
Jos Leseman Ruud Zielhorst
Irma Merkestein  Ruud Zwijnenburg
Niels Moes

______________________________________________________________

Leo van den Bandt

Leo is 11 jaar en heeft een kleine 5 jaar les bij Hanny de Winter. In zijn vrije tijd speelt Leo uiteraard veel piano en luistert hij graag naar klassieke muziek. Naast klassieke muziek houd Leo ook veel van filmmuziek en de muziek uit zijn favoriete video games. Dit is de derde maal dat Leo deelneemt aan de piano wandeling en ooit hoopt Leo voor een echt groot publiek te spelen, net als zijn muzikale held, André Rieu. Leo doet al voor de vierde keer mee aan de Pianowandeling.

______________________________________________________________

Bram Borrias – piano & componeren

“Ben je benieuwd hoe er vandaag de dag wordt gecomponeerd met computers, hoe de grote componisten in Hollywood werken, wat er mogelijk is maar vooral hoe ik het verhaal van de film (Scene’s) vertaal naar muziek? Kom dan kijken bij mij bij “Film muziek : een kijkje achter de schermen”. Bram laat de bezoekers van de Pianowandeling een ‘Insight’  zien en horen hoe je kunt leren componeren met een computer, Ipad of zelfs je smartphone? Bram legt ook flyers neer met meer informatie en links naar (gratis!) software zodat je zelf aan de gang kan.
Lees hier meer over Bram Borrias.

______________________________________________________________

Wilco van den Brink

(Fotograaf: Julia Landré Pianowandeling 2017).

Op mijn 12e volgde ik 1 jaar groep lessen elektronisch orgel, daarna kreeg ik 1 jaar privé les. In de loop der tijd toen de technische mogelijkheden zich uitbreidden heb ik composities gemaakt met en voor meerdere instrumenten op toetsen. Pas een jaar of 15 terug heb ik voor het eerst een akoestische piano gekocht en 1 jaar piano les gehad, tot ik geen tijd er meer voor had. Vervolgens heb ik mijzelf verder ontwikkeld door te spelen en componeren.  Ik componeer heel intuïtief en weet waar het heen moet en welke geluiden/instrumenten ik nodig heb. Ik componeer de muziek vanuit het hart, en weet daardoor mensen te emotioneren.

______________________________________________________________

Teun Buwalda & Yara Hussein

Teun en Yara. Fotograaf: Julia Landré

Teun vindt zichzelf eigenlijk geen pianist, al heeft hij zeven jaar les gehad van Sandra Mol. Toch probeert hij altijd de beste muzikanten om zich heen te vinden om mee samen te werken. Hij componeert klassiek, jazz en gamemuziek, doet ieder jaar mee aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble, en arrangeert voor acapellakoor The Neighbours. Yara en Teun kennen elkaar al sinds de basisschool, en spelen/zingen sinds kort een jazz-poprepertoire met ook eigen muziek.

Yara Hussein
_____________________________________________________________________

Duo Elan

Duo Elan (Ellyne Wieringa en Eline de Gast). Fotograaf: John Verhagen tijdens Pianowandeling 2016

Ellyne Wieringa en Eline de Gast hebben elkaar in 2012 ontmoet op Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Al tijdens de opleiding begon hun duospel en dit ontwikkelde zich de jaren erna tot een hoog niveau. De pianisten zijn onlangs met succes afgestudeerd aan Codarts bij Bart van de Roer en Stéphane de May. Sinds een aantal jaar is Pianoduo Elan verbonden aan het Pianoduo Festival Academy. Hier ontvangt het duo, gedurende de maanden voorafgaand aan het jaarlijkse festival in Amsterdam, intensieve coaching van het Pianoduo Scholtes & Janssens, en presenteert het duo zich op het Academy-concert op het festival. Masterclasses heeft het duo ontvangen van o.a. het Silver-Garburg Pianoduo, Paul Komen, Sepp Grotenhuis en Maarten van Veen.
Lees hier meer over Piano Duo Elan.

 

_____________________________________________________________________

Duo Velasco-Van der Does

______________________________________________________________

Duo Marcel van der Marel & Marquis Bieshaar

 

______________________________________________________________

Douwe Eisenga

 

Na een korte carrière in popmuziek, studeert Douwe Eisenga compositie aan het conservatorium in Groningen. Stevig opgeschud door allerlei hedendaagse compositietechnieken, duurt het daarna even voordat Eisenga zijn muzikale handtekening vindt.
Vanaf 2001 ontwikkelt die taal zich echter zeer snel, resulterend in de kameropera Kabaal, het grootschalige Requiem en de première van het Piano Concerto in Yokohama, Japan.
Hij werkt samen met schrijver David Mitchell voor het project Cloud Atlas en met theatermaakster Boukje Schweigman voor de voorstelling Wiek.
Sinds 2010 krijgt zijn muziek steeds meer wereldwijde aandacht. Pianisten als Jeroen van Veen (NL), Lisa Kaplan (US), Nicolas Horvath (FR) & Francesco di Fiore (IT) en harpiste Assia Cunego (DU) spelen Eisenga’s muziek in Amerika, Canada, China en Europa.
Zijn Requiem krijgt een reprise in Roemenie, the Italiaanse ensemble PADS neemt het album House of Mirrors op and harpiste Lavinia Meijer brengt meerdere composities in première.
De Claudia Schreier Dance Company brengt het ballet Harmonic in NYC, gevolgd door Charge and Pulse, alle drie met Eisenga’s muziek. In 2014 volgt de muziek voor The Writer, his Wife, her Mistress, uitgevoerd door het Aurelia Saxophone Quartet.
Recente projecten zijn Momentum als onderdeel van de Nationale Viering van de Bevrijding in 2015, de première van Bliss door Cello8tet Amsterdam, Echoes voor het Belgische ensemble Origami en een mini-tour met het Moscow Contemporary Music Ensemble in Moskou.
In 2017 klom het pianostuk For Mattia tot no. 53 in de Hart en Ziel Lijst van radio 4, een lijst met de populairste klassieke muziek, gekozen door luisteraars.

Voor  meer achtergrondinformatie, beeld en geluid: www.douweeisenga.com
______________________________________________________________

Dante van Ewijk

Dante van Ewijk

 

Dante speelt nu 2 jaar piano. Hij is gaan spelen door toedoen van een erg muzikale vriend. Door hem probeerde hij de piano een keertje uit en dat beviel hem heel erg. Dante heeft een aantal keer meegedaan aan een leerlingenconcert en één keer eerder aan de pianowandeling. Ook heeft hij meegedaan aan het cultuurfestival op het Lek en Lingecollege. Dante speelt romantisch klassieke muziek.
______________________________________________________________

Hein Franssen en Jan van den Berg

Hein Franssen

Hein Franssen (1958) is begonnen als jongenssopraan. Dagelijks kreeg hij les van zijn moeder de zangpedagoge Carla Franssen-Heymans. Hij won als 12-jarige de Gouden Stuiver bij het TV programma van Ria Bremer.
Na zijn stembreuk is Hein zich gaan toeleggen op de piano. Er volgde een lange weg van 17 jaar langs diverse muziekscholen in Nederland. Ondertussen bekwaamde Hein zich ook in het Keyboards vak zodat, naast het klassieke genre, ook de lichte muziek aan bod kwam.
In 1997 vestigde Hein zich in Amsterdam. Hij werd repetitor van vele bekende musicalsterren en artiesten zoals: Danny de Munck, Liesbeth List, Ben Kramer, Joke Bruijs e.v.a. Ook heeft Hein in die periode regelmatig samengewerkt met Herman van Veen, toneelgroep Orkater, De Appel, Toneelgroep Amsterdam en Growing Up in Public.
In 2006 vestigde Hein zich in Culemborg na het accepteren van een baan in de forensische psychiatrie. Hier geeft hij muzieklessen aan patiënten met een delict achtergrond. Voor deze doelgroep ontwikkelde hij ook speciale muziek methodes.
In Culemborg heeft hij als dirigent samengewerkt met het Culemborgs Kamerkoor en richtte hij een Klassiek kinderkoor op: Koorklas Culemborg. Dit laatste koor heeft haar naam reeds bevestigd in Culemborg e.o.. Het zingt veelvuldig met orkesten, andere (kamer)-koren en onlangs nog de Matheüs-Passsie van J.S. Bach. In het najaar van 2018 komt zijn website voor pianolessen aan ouders en leerlingen gereed.

Jan van den Berg studeerde fluit, muziektheorie en bijvak zang aan het Utrechts Conservatorium. Daar maakte hij kennis met het klassieke liedrepertoire en koorzang. Na zijn studie zong hij, naast zijn loopbaan als leidinggevende in het muziekonderwijs, in diverse semiprofessionele koren en ensembles. Al die jaren zong hij ook liederen, maar alleen in de huiselijke kring. Nu hij een goede begeleider heeft gevonden treedt hij daarmee naar buiten. ______________________________________________________________

Hein Franssen en pianoleerlingen

______________________________________________________________

Daan van Grasveld, samen met zijn opa Henk van Berckel 

Na 7 jaar pianoles verwisselde Daan zijn notenboekjes voor akkoordenschema’s en leerde hij zichzelf op gehoor spelen. Daar heeft hij nu voor een deel spijt van, maar het stelt hem wel in staat zo’n beetje alles te spelen! Hoewel hij vindt dat hij te weinig aan spelen toe komt ziet hij uit naar de pianowandelingen, waar hij samen met zijn Opa (fervent notenlezer en met zijn 86 jaar een zeer ervaren pianist) aan deel zal nemen.

 

______________________________________________________________

Esther Groot 

In 2013 is Esther Groot begonnen met het componeren van goed speelbaar, licht klassiek en romantisch repertoire voor haar pianoleerlingen. Dit voorjaar heeft het project een nieuwe impuls gekregen door deelname aan de Culemborgse Componeer- Tweedaagse o.l.v. Huub de Vriend. Naast de speciale pianocompositie voor de Pianowandeling Culemborg 2018, die hier ook uitgevoerd zal worden, zijn er weer een aantal delen in haar cyclus The Seasons (vrij naar Tchaikovsky) voltooid. U bent van harte welkom om de première tijdens de pianowandeling te komen beluisteren. www.

______________________________________________________________

Henk Heijkoop

IMG_5454Henk Heijkoop studeerde geschiedenis en piano in Groningen. Als musicus werd hij reeds jong benoemd tot directeur van een (rijkserkende) muziekschool, een functie die hij tot aan zijn pensioen bekleedde. Als pianist trad hij veelvuldig op in kamermuziek- combinaties met o.a. cellisten, violisten, fluitisten en vocalisten. Daarnaast begeleidde hij diverse koren en was hij 22 jaar repetitor van ‘Toonkunst Bekker’ te Groningen.

______________________________________________________________

 K.E.C. Leerlingen

Pianoleerlingen van K.E.C. pianodocenten Baxter en Olga Mertsalova zullen een afwisselend programma verzorgen tijdens de Pianowandeling Culemborg.

Over Kunst Educatie Culemborg
K.E.C. is een initiatief van enkele muziekdocenten en een aantal ouders en op 1 januari 2015 opgericht. Kunsteducatie is geen luxe. Muziek, zang, theater, beeldende vorming en andere kunstvormen ontwapenen, geven zelfvertrouwen en verbinden. Of je nou naar een mooi concert gaat, een dans of toneel voorstelling bijwoont, of dat je selfies maakt, blogt, vlogt of YouTube filmpjes bekijkt, muziek en beeldende vorming zijn niet weg te denken in onze maatschappij. Het vormt ons, we kunnen er van leren en genieten. De essentie van kunsteducatie raakt de kern van de mens.
Kunnsteducatie stimuleert het plezier, zelf-vertrouwen en zelfbewustzijn. Door het samen beoefenen van kunst worden gevoel, denken en doen verbonden. Dit verbetert geheugencapaciteit en leerprestaties.
De docenten van KEC stimuleren het individuele talent. Individuele aandacht van de kunstvak-docent zorgt ervoor dat je in je eigen tempo leert, op basis van de jouw gegeven mogelijkheden en zo beter je talenten kunt ontwikkelen en benutten. Bij KEC volgen wekelijks meer dan 300 (vanaf zes maanden!) leerlingen muziek- of beeldende kunstlessen. Jong en oud kan terecht bij KEC!

__________________________________________________________________________________________________________________

Jan Koopman

______________________________________________________________

Marc Laeven en Otto Dethmers

______________________________________________________________

Jos Leseman

 

______________________________________________________________

Irma Merkestein

Ik heb ongeveer tien jaar les gehad vanaf mijn achtste jaar. Ik vind de piano een prachtig instrument. Sinds een aantal jaren heb ik het improviseren ontdekt. Dat is wat ik het liefste doe. Hoewel ik ook graag stukken speel van de bekende componisten zoals Chopin en Beethoven.
De improvisaties hebben geleid tot het uitbrengen van twee pianoboeken. Wie geïnteresseerd is in ‘soft piano music’ kan een kijkje nemen op mijn website www.softpianomusic.com.’ Irma speelt tijdens de Pianowandeling eigen werk.
“Ik heb vorig jaar voor de eerste keer meegedaan met de pianowandeling. Ik vond het een erg leuke ervaring. Er waren zoveel pianisten die meededen en zoveel enthousiaste mensen die kwamen luisteren. Bijzonder dat zoiets bestaat! Dus dit jaar doe ik graag weer mee”.

______________________________________________________________

Niels Moes

Foto: John Verhagen

Om zich meer op zijn muzikale ontwikkeling te kunnen concentreren besloot Niels (1950) met vervroegd pensioen te gaan en verliet hij in 2014 zijn wetenschappelijke loopbaan als wetenschappelijk medewerker en universitair docent aan de universiteiten van Utrecht en Delft.
Als pianist is hij voornamelijk autodidact, maar hij volgde later lessen bij Magda Evertse en Robert Lambermont. Momenteel is hij leerling van Jeroen van Veen. Zijn muzikale interesse ligt voornamelijk in de hedendaagse muziek en de muziek uit de twintigste eeuw. Zijn programma omvat werken van onder meer hedendaagse Nederlandse componisten (o.a. de eerste Colombiaanse en de eerste Finse solo-uitvoeringen van de Canto Ostinato), Claude Debussy, Federico Mompou, Edie Hill en Olivier Messiaen. Hij heeft vaak opgetreden als liedbegeleider. Als koorzanger is hij actief in Kamerkoor Venus, het Valborg Ensemble en het Valborgkoor. Samen met Janneke Moes en Els Schreuder treedt hij regelmatig op in een trio voor zang, blokfluit en piano.
Tijdens de Pianowandeling speelt Niels onder meer werken van Nederlandse componisten (Jacob ter Veldhuis, Hendrik Andriessen, Robert Heppener, Anne-Maartje Lemereis), maar ook twee mooie werken van Federico Mompou, wellicht een of twee van de Vingt Regards van Olivier Messiaen en, jawel, twee uiterst klassieke nocturnes van Frédéric Chopin.
_______________________________________________________

Femke Mulder

Toen ik zes jaar was begon ik met piano spelen, doordat mijn broer ook op les ging, bij Judith van den Dool. Nu neem ik voor de derde keer deel aan de pianowandeling in Culemborg. Zeker elke dag speel ik piano, en mijn favoriete componist is Ludovico Einaudi, maar afwisseling tussen verschillende muziek stijlen en klassieke stukken vind ik ook leuk.

______________________________________________________________

Servaes van der Mullen

______________________________________________________________

Emile en Martijn Nanninga

Emile Nanninga_2aEmile Nanninga
Emile speelt vanaf zijn 8e jaar piano en is voor zijn leeftijd een vergevorderd pianist. Emile is 13 jaar, woont in Culemborg en is leerling van Sandra Mol. Hij heeft enorm veel plezier in pianospelen en begint ook te improviseren en componeren. Hij is speels op de piano en houdt van ritmische en andere grapjes. Hij speelt graag muziek van Chopin en Mozart, maar houdt ook erg van swingende jazz en ragtime en de tango muziek van Astor Piazzolla. Begin 2016 was hij prijswinnaar bij het Keuris Concours voor piano.

_______________________________________________________

Nanninga, Martijn 2016-08-18 16.26.29Martijn Nanninga
Emile zal naast klassieke werken ook zijn vader, Martijn Nanninga (accordeon), begeleiden bij het nummer ‘Oblivion’ van Astor Piazzolla. Martijn is afgestudeerd flamenco gitarist  (Rotterdams Conservatorium, o.a.  les van Paco Peña) en accordeonist. Hij heeft samengewerkt met diverse musici op het gebied van Spaanse muziek en Argentijnse Tango. Hij is o.a. bekend van de Meezingnachten die hij samen met Andrea Hauser (viool) organiseert in o.a. de Geeertekerk te Utrecht.  www.meezingnacht.nl.

______________________________________________________________

Sharon Niessen

______________________________________________________________

Rangel Silaev

______________________________________________________________

Joost Reus (piano) & Claire Vaessen (klarinet)

_____________________________________________________________

Monique Roest & Conny Roor (piano)

_____________________________________________________________

Peter Sluijs

______________________________________________________________

Joren Teurlings

Joren heeft ongeveer 3 à 4 jaar les, waarvan de laatste jaren bij Hanny de Winter.
Joren houdt van de lichtere muziek en hij speelt graag heel vrolijk en swingend. Hij gooit zich er helemaal in. Oefenen vindt hij wat minder, optreden daarentegen superleuk. Als hij begint kan hij eigenlijk niet meer ophouden met spelen….
Dit belooft wat tijdens de pianowandeling! (Foto: Joren tijdens zijn optreden bij Pianowandeling Culemborg in 2017).
______________________________________________________________

Trio Herbies Monk (Henk Spies)

______________________________________________________________

Hielko Ubels

Hielko is een zeer enthousiast pianist die naast zijn gezin en werk als software ontwikkelaar genoeg tijd weet te vinden om uitdagend klassiek piano repertoire in te studeren en te onderhouden. Zo heeft hij onlangs de Appassionata Sonate van Beethoven aan zijn repertoire weten toe te voegen.
Tijdens de Rotterdamse Pianodriedaagse in 2014 werd aan Hielko de Bob Brouwerprijs uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan iemand van 30 jaar en ouder die een bijzondere prestatie heeft neergezet.
Toen hij 10 jaar was begon Hielko met orgellessen op de muziekschool in Bennekom. Deze lessen gingen zeer voorspoedig waardoor zijn docent, toen hij 15 was, adviseerde om pianolessen erbij te nemen om de techniek verder te verbeteren. Hielko werd direct zeer gegrepen door de piano waardoor hij volledig overstapte van het orgel naar de piano. Nog geen jaar later won hij, tot grote verrassing van zijn ouders, het pianoconcours van de muziekscholen Ede, Veenendaal en Wageningen met een modern stuk van de Nederlandse componist Willem Pijper. Daarbij werd destijds de kanttekening gemaakt dat hij niet eerste zou zijn geworden met een stuk van Mozart of Chopin omdat hij nog aan de finesses van de pianotechniek moest sleutelen. Toen hij 18 jaar was behaalde hij echter de eerste prijs op het pianoconcours van alle Gelderse muziekscholen met het 2e Scherzo van Chopin.
Tijdens zijn schooltijd en studie aan de Hogeschool in Rotterdam verdiende Hielko bij als pianist in het met 1 Michelin ster bekroonde restaurant ‘Het Koetshuis’ in Bennekom. Dit heeft hij 9 jaren gedaan. Hielko is altijd blijven pianospelen maar is pas weer echt fanatiek geworden sinds 2009. In 2010 begon hij met privé-pianolessen bij Codarts docent José Nunez Ares. Sinds 2014 volgt Hielko nu lessen bij de Braziliaanse pianist Luis Fabiano Rabello.
______________________________________________________________

Marga Vaillant, Sachiko Kotani & misae Endo

Marga Vaillant en Sachiko Kotani

Marga Vaillant hoorde als peuter thuis verschillende muziekstijlen, zoals, opera, dixieland, klassiek en evergreens en al heel jong speelde ze, naast klassiek, graag de jazzy muziek van haar grote broer. Het grootste verjaardagscadeau was haar eerste pianoles toen ze 7 werd. Haar muzikale talent viel op. Ze begeleidde al jong (grote) koren in verschillende muziekstijlen variërend van gregoriaans, klassiek, musical, jazz tot (lichte) pop. Later nam ze les bij pianist en componist Jo Sporck in Tilburg. Dit resulteerde in meer diepgang en beleving in haar spel, waar zij hem zeer dankbaar voor is. Haar muzikale activiteiten kwamen altijd naast haar loopbaan bij grote multinationals die ze onlangs, na 45 jaar, heeft afgesloten.

Sachiko Kotani kreeg haar eerste pianoles toen ze 4 jaar was in haar geboorteland Japan. Toen ze in de jaren ’70 met haar ouders in Boston woonde kreeg ze interesse voor de dwarsfluit. Terug in Japan speelde ze 10 jaar dwarsfluit in een harmonieorkest. Haar voorliefde voor dit instrument was toen duidelijk. Tijdens een uitwisselingsprogramma van de Universiteit van Osaka met de State University of New York volgde ze lessen bij het betreffende Music Department. Begin jaren ’90 verhuisde Sachiko naar Nederland. Hier heeft ze de pianiste Marga Vaillant ontmoet. Het klikte persoonlijk en muzikaal zeer goed. Sindsdien treden ze samen steeds vaker op. Sinds een paar jaar krijgt zij zeer waardevolle ondersteuning en les van Yukari Nanami. De passie voor muziek heeft zij inmiddels overgedragen aan haar oudste zoon die haar bij gelegenheid op de piano begeleidt.

Misae Endo begon op 3-jarige leeftijd met orgellessen in Tokio, die zij vanaf 5-jarige leeftijd voortzette op de piano bij onder meer Naoko Meguro. Hoewel een carrière als pianiste voor Misae was weggelegd, ambieerde zij toch het beroep van stewardess en begon daarom de studie Engels aan de Oxford Academy in Engeland. Op dit moment vliegt Misae ruim 28 jaar als stewardess bij KLM. In haar vrije tijd krijgt zij nog steeds pianolessen bij Henriëtte Wirth. Ook vliegt zij regelmatig naar Tokio om daar concerten te geven met onder andere het “piano-to Tawamureru-Kai” een groep pianisten onder leiding van pianiste Yoko Asami. In 2007 heeft Misae “quatre-mains” samengespeeld met Wibi Soerjadi op een KLM-personeelsfeest. In 2015 speelde zij op het Zomerconcert van Airchestra samen met Yoshimi Kawai en Misaki Yamada het Pianoconcert nr. 23 in A van Mozart en de Romance voor piano 6-handig van Rachmaninov.

 

______________________________________________________________

Max Valkenburcht

Max Valkenburcht (2004) begon met pianospelen toen hij negen jaar was met Berteke Keijzer. In 2016 werd Max toegelaten op de School voor Jong Talent in Den Haag. Max studeert nu bij Marlies van Gent. In 2017 heeft Max de eerste prijs gewonnen bij de Maassluise Muziekweek in zijn categorie en in 2018 kreeg Max de tweede prijs en de laureatenjury prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Max zit in de 2e klas van het Atheneum College Hageveld en beoefent naast piano ook karate.

______________________________________________________________

Ariadne Verstegen

Ariadne Verstegen studeerde klassiek piano (Bachelor en Master of Performance) aan het Utrechts Conservatorium. Dat ging haar allemaal goed af, en met een inspirerend semester aan het Mozarteum in Salzburg er nog bij, sloot ze haar eindexamen af met een 9. Echter, nooit helemaal op haar gemak met het uitsluitend naspelen van weliswaar prachtige opgeschreven noten, begon ze een paar jaar geleden met improviseren en componeren. De weg van vrij en creatief willen zijn werd al voorbereid met het componeren als tiener, en na het conservatorium met het samenwerken met theatermakers, het combineren van muziek en poëzie, en het componeren van pianosolo’s voor talloze musicalnummers. Als kind hield ze meer van The Beatles dan van Bach, en nog steeds blijft de invloed van popmuziek meespelen, net als overigens Bach (nu trouwens weer meer Bach dan Beatles). Ze geeft improvisatielessen met de nadruk op vrij en met aandacht leren spelen, ook voor degenen die toch het meest houden van het klassieke repertoire, en juist voor de degenen die improviseren nogal spannend vinden.

‘In mijn muziek zit ik dicht bij de kern van wie ik ben, en als wij iets hetzelfde hebben dus ook dicht bij de kern van wie jij bent! De titels van mijn stukken verwijzen vaak naar het overheersende gevoel van de muziek. “Je zit ergens in en daar wil je dan weer uit” “Liefdesverklaring”, “Kleine stille dingen nummer1.” Soms is het niet alleen maar prettig om naar te luisteren, omdat het bijvoorbeeld chaos wil uitdrukken. Want ook chaos zit in ons. Soms ook twijfel en stilstand. Vaak ook, en gelukkig maar, liefde en geluk’.

Kijk, luister en lees verder op www.ariadneverstegen.nl 

______________________________________________________________

Jan Pieter Visschers

jppiano2‘Al ruim vijfentwintig jaar speel ik piano. Aanvankelijk vooral populaire muziek, alleen of met zingende vrienden. Later begon ik ook op bruiloften te spelen en in restaurants tijdens reizen in het buitenland.
De laatste jaren speel ik op professionele basis. Voornamelijk op bruiloften, recepties en exposities, in hotels, restaurants en verzorgingstehuizen en ook gewoon in huiskamers bij een gezellig diner of een feest.
Als huispianist verzorg ik de pianomuziek in de Sigarenfabriek in Utrecht (www.sigarenfabriekutrecht.nl), een prachtige en intieme ruimte waar mensen diners kunnen boeken met of zonder muzikale omlijsting’. Meer informatie over Jan Pieter is te vinden op zijn eigen website: janpietervisschers-pianomuziek.nl

___________________________________________________________

Mark Zielhorst

______________________________________________________________

Ruud Zielhorst

Ruud Zielhorst (1989) begon zijn pianolessen op zevenjarige leeftijd. Marlies van Gent bereidde hem voor op het conservatorium. Zijn Bachelorstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij afgesloten bij Ellen Corver. Hij studeert momenteel verder aan de Folkwang Universiteit in Essen bij Evgeny Sinaiski, Yannick Rafalimanana, Xaver Poncette en Henri Sigfridsson. Zijn focus ligt daarbij op de kamermuziek met strijkers en zangers. In 2016 was Ruud aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag werkzaam als correpetitor in de lessen drama.
Ruud Zielhorst viel in de prijzen bij oa het Princes Christina Concours en speelt in kamermuziekverband samen met Nikolau Ratchev ( viool ), Anna Maria Wunch ( altviool ), Emily Wittbrodt ( Cello ), Garwyn Linnell (cello). Met Vera Fiselier en met Emily Dilewski werkt hij samen aan liederen en operarepertoire.  Met Maria Fiselier heeft Ruud in 2015 liederen van Mattheu Dijker opgenomen, wat resulteerde in de CD ‘De Waanzin van deze Wereld’. Hij was pianist in het Nationaal Jeugd Orkest, het Nieuw Kamer Orkest en bij Ensemble Royaal. Ook speelde hij samen met een aantal koren waaronder Kamerkoor Ad Parnassum, het Nederlands Zangtheater en Kamerkoor Kwintessens.
Ruud nam deel aan masterclasses van oa Tatiana Zelikman, Igor Roma, Nata Tsevereli, Paul Komen. Hij volgde ook lessen bij Naum Grubert en Paulo Giacometti

______________________________________________________________

Wilt u tijdens een volgende Pianowandeling ook spelen op één van de locaties? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact. Tweede zondag in september.