Deelnemers 2018

Voor deze editie van Pianowandeling Culemborg hebben zich weer veel pianisten als deelnemer aangemeld. Er zullen rond de 60 geselecteerde musici deelnemen tussen 10 en 87 jaar op 19 locaties in en rond het centrum van Culemborg. Op deze pagina staat een overzicht van de deelnemers in alfabetische volgorde. In het programma staat waar wie waar speelt en welk muziekgenre.

Hieronder volgt een korte introductie van de deelnemers in 2018.

Mathijn Baghuis Niels Moes
Leo van den Bandt Femke Mulder 
Bram Borrias Servaas van der Mullen
Wilco van den Brink Emile & Martijn Nanninga
Teun Buwalda & Yara Hussein Timo van Peursen
Pieter Dirksen Joost Reus & Claire Vaessen
Duo Elan Monique Roest & Conny Roor 
Duo Marcel & Marquis Rangel Silaev
Duo Velasco-Van der Does Peter Sluijs
Douwe Eisenga Roger Spees
Dante van Ewijk Joren Teurlings
Leerlingen Hein Franssen Trio Herbie’s Monks
Hein Franssen & Jan van den Berg Hielko Ubels & Anneke van Santen 
Esther Groot Marga Vaillant & Misae Endo & Sachiko Kotani 
K.E.C. Leerlingen Max Valkenburcht
 Johanneke van Kempen en Mark Zielhorst Ariadne Verstegen
Jan Koopman  Jan Pieter Visschers
Marc Laeven & Otto Dethmers Marcel Worms
Jos Leseman Ruud Zielhorst
Martin Lorijn Ruud Zwijnenburg
Irma Merkestein 

______________________________________________________________

Mathijn Baghuis

Mathijn Baghuis is leerling van Hanny de Winter en speelt met veel plezier piano. Hij doet voor  het eerst mee aan de Pianowandeling. Hij mailde enthousiast: “Hallo meneer/mevrouw, ik zit op pianoles bij Hanny de Winter en ik zou graag willen deelnemen aan de pianowandeling om een kwartier te kunnen spelen’. Daar zeg je toch meteen ja tegen! Docente Hanny vindt dat heel leuk voor hem en voor het publiek omdat hij heel mooi speelt.
Mathijn is 15 jaar zit op het VMBO tl in zijn 4de . ‘ Mijn motivatie om piano te spelen is omdat ik er zo rustig van word en er mezelf in kan zijn als ik ga inproviseren. Ik heb eigen improvisaties die ik wil gaan spelen en het is rustige muziek’. Mathijn speelde eerder dit jaar in het beurshuis naast de lunchroom Old West in Geldermalsen.

______________________________________________________________

Leo van den Bandt

Leo is 11 jaar en heeft  inmiddels 5 jaar les bij Hanny de Winter. In zijn vrije tijd speelt Leo uiteraard veel piano en luistert hij graag naar klassieke muziek. Naast klassieke muziek houdt  hij  veel van filmmuziek en van de muziek uit zijn favoriete video games. Ooit hoopt hij voor een echt groot publiek te spelen, net als zijn muzikale held, André Rieu. Leo doet al voor de vierde keer mee aan de Pianowandeling.

______________________________________________________________

Bram Borrias – piano & componeren

“Ben je benieuwd hoe vandaag de dag muziek wordt gecomponeerd met computers, hoe grote componisten in Hollywood werken en wat daarbij allemaal mogelijk is? En vooral ook: wil je weten  hoe ik het verhaal van de film, de scenes,  vertaal naar muziek? Kom dan bij mij voor een kijkje achter de schermen van de filmmuziek”.
Bram (1987) laat bezoekers van de Pianowandeling zien en horen hoe je kunt leren componeren met een computer, ipad of zelfs je smartphone Hij legt ook flyers neer met meer informatie en links naar (gratis!) software zodat je zelf aan de gang kan. Lees hier meer over Bram Borrias.

______________________________________________________________

Wilco van den Brink

(Fotograaf: Julia Landré Pianowandeling 2017).

Toen hij 12 was volgde Wilco (1963)  één jaar groepslessen elektronisch orgel met aansluitend een jaar privéles. Later, toen technische mogelijkheden zich uitbreidden, ging hij composities maken voor meerdere instrumenten op toetsen. Pas een jaar of 15 geleden kocht hij zijn eerste akoestische piano en nam gedurende één jaar pianoles. Al doende door te spelen en te componeren heeft hij zich verder ontwikkeld.
Wilco componeert heel intuïtief en weet daarbij waar de compositie heen moet  gaan en welke geluiden resp. instrumenten daarbij nodig zijn. Hij zegt: ‘ik componeer de muziek vanuit het hart en weet daardoor mensen te emotioneren’.
Als het enigszins mogelijk is, laat Wilco je kennismaken met ‘Music with a story, waarbij prachtige teksten te lezen zijn op een  scherm en er passende muziek bij gespeeld wordt, b.v. Lovely Piano.  Kijk maar alvast op zijn website: www.

______________________________________________________________

Teun Buwalda & Yara Hussein

Teun en Yara. Fotograaf: Julia Landré

Teun (2000) vindt zichzelf eigenlijk geen pianist ook al heeft hij zeven jaar les gehad van Sandra Mol. Toch probeert hij altijd de beste muzikanten om zich heen te vinden om mee samen te werken. Hij componeert klassiek, jazz en gamemuziek. Teun doet ieder jaar mee aan de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble en arrangeert voor a-capellakoor The Neighbours. Yara en Teun kennen elkaar al sinds de basisschool, en spelen/zingen sinds kort een jazz-poprepertoire met ook eigen muziek. Yara’s jazzy stem en Teuns enthousiasme voor alle vormen van muziek vormen een spectaculair R&B/jazz-repertoire
_____________________________________________________________________

pieter Dirksen

Pieter Dirksen geeft recitals op klavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschappen en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (Praemium Erasmianum1997).
Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden.
Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie, Domenico Scarlatti …
Pieter Dirksen is lid van Combattimento en het kamermuziekensemble
La Suave Melodia. Als continuospeler speelt hij ook regelmatig met andere orkesten en ensembles. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op clavecimbel, fortepiano en op historische orgels in binnen- en buitenland, en realiseerde hij talrijke opnames. www.pieterdirksen.nl

Op de foto de klavecimbel die Pieter samen met zijn vader maakte. Lees hier meer over in het programma boekej op pag. 19.

______________________________________________________________

Duo Elan

Duo Elan (Ellyne Wieringa en Eline de Gast). Fotograaf: John Verhagen tijdens Pianowandeling 2016

Ellyne Wieringa (1993) en Eline de Gast hebben elkaar in 2012 ontmoet op Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Al tijdens de opleiding begon hun duospel en dit ontwikkelde zich de jaren erna tot een hoog niveau. De pianisten zijn onlangs met succes afgestudeerd aan Codarts bij Bart van de Roer en Stéphane de May. Sinds een aantal jaar is Pianoduo Elan verbonden aan de Pianoduo Festival Academy. Hier ontvangen ze gedurende de maanden voorafgaand aan het jaarlijkse festival in Amsterdam, intensieve coaching van het Pianoduo Scholtes & Janssens, en presenteert het duo zich op het Academy-concert op het festival. Ze nemen regelmatig deel aan masterclasses van o.a. het Silver-Garburg Pianoduo, Paul Komen, Sepp Grotenhuis en Maarten van Veen.
Lees hier meer over Piano Duo Elan

_____________________________________________________________________

Duo Velasco-Van der Does

Shermaine Velasco en Florence van der Does vormen sinds begin 2018 een pianoduo. Naast hun studie aan het conservatorium studeren zij aan de Pianoduo Academy van het Pianoduo Scholtes-Janssens.
Shermaine Velasco (1994) begon op zesjarige leeftijd met pianoles bij Maaike Eijkman aan de Muziekschool de Kunstlinie in Almere. Op haar negende werd zij daar aangenomen in de jong talent klas. Zij vervolgde haar studie bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij haar bachelor diploma behaalde in juni 2017. Tegenwoordig studeert zij bij Klára Würtz in de master aan het Conservatorium van Utrecht. Shermaine geeft regelmatig concerten en was onder meer te horen in de Doelen in Rotterdam, de Schouwburg in Almere en tijdens het festival Wonderfeel. Zij kreeg masterclasses van onder andere Eliane Rodriguez, Rian de Waal, Paolo Giocometti, Nino Gvetadze, David Kuyken, Mila Baslawskaja en Brenno Ambrosini. Shermaine is zeer actief in het maken van kamermuziek. Naast het pianoduo vormt zij een duo met violist Daniel Lee.
Florence van der Does (1994) begon na het volgen van vioollessen bij Ferdinand Kornet en zanglessen bij Leny Stappers op 13-jarige leeftijd met pianoles. Mark van Hoofd bereidde haar voor op haar toelating voor het conservatorium. Aan het conservatorium van Amsterdam volgde zij de vooropleiding. Momenteel studeert zij bij Frank Peters in de bachelor opleiding aan het Artez conservatorium in Zwolle. Florence geeft regelmatig concerten en was onder meer te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Musis Sacrum in Arnhem, Theater Orpheus in Apeldoorn en Muziekcentrum Enschede. Masterclasses volgde zij bij onder andere Brenno Ambrosini, Marietta Petkova, Fernando Rossano, Rikako Murata, David Kuyken en Bart van Oort. Florence is een actief kamermusicus. Naast het duo met Shermaine maakt zij sinds 2015 deel uit van het Fasna trio, waarin zij samenspeelt met Jet en Loes van Oosterhout.
Op 4 augustus 2018 ontving Pianoduo Florence van der Does & Shermaine Velasco (Pianoduo Festival Academy) de Honorary Award for outstanding musicianship op het Peter de Grote Festival. Gefeliciteerd Florence en Shermaine!
______________________________________________________________

Duo Marcel van der Marel & Marquis Bieshaar

Marc van der Marel (1986) en Marquis Bieshaar (1985) vormen sinds enkele jaren een pianoduo dat zich richt op zowel het traditionele alsook het hedendaagse pianorepertoire. Dit keer tijdens de pianowandeling nemen zij u o.a. mee naar het Tsjechië van Antonin Dvořák. We horen er de aanstekelijke Slavische dansen.Meeslepende melodieën, hartstocht,temperament, en folkloristische accenten. Daarnaast volgt – van eigen bodem – een opmerkelijk goed, maar nauwelijks gespeeld stuk voor piano vierhandig: Divertimento van Leo Smit, een Amsterdamse, zeer talentvol componist, die in 1943 op zijn 43ste door de nazi’s in Sobibor werd vermoord. Het Divertimento kan bijna wedijveren met pianowerken van Ravel. Het is pure, slimme speelse muziek en die passen Marc van der Marel en Marquis Bieshaar als een handschoen.

______________________________________________________________

Douwe Eisenga 

Na een korte carrière in de popmuziek gaat Douwe Eisenga compositie studeren aan het conservatorium in Groningen. Stevig opgeschud door hedendaagse compositietechnieken, duurt het daarna even voordat Eisenga zijn eigen muzikale  taal vindt.
Vanaf 2001 ontwikkelt die taal zich echter zeer snel, resulterend in de kameropera Kabaal, een grootschalig Requiem en de première van het Piano Concerto in Yokohama, Japan. Douwe werkt o.m. samen met schrijver David Mitchell voor het project Cloud Atlas en met theatermaakster Boukje Schweigman voor de voorstelling Wiek.
> Sinds 2010 krijgt zijn muziek steeds meer wereldwijde aandacht. Pianisten als Jeroen van Veen (NL), Lisa Kaplan (US), Nicolas Horvath (FR) & Francesco di Fiore (IT) en harpiste Assia Cunego (DU) spelen Eisenga’s muziek in Amerika, Canada, China en Europa.
> Zijn Requiem krijgt een reprise in Roemenie, het Italiaanse ensemble PADS neemt het album House of Mirrors op en harpiste Lavinia Meijer brengt meerdere van zijn composities in première.
> De Claudia Schreier Dance Company brengt in NYC met enige regelmaat een ballet in première met muziek van Eisenga.
> In 2014 volgt de muziek voor The Writer, his Wife, her Mistress, uitgevoerd door het Aurelia Saxophone Quartet.
> Recente projecten zijn Momentum als onderdeel van de Nationale Viering van de Bevrijding in 2015, de première van Bliss door Cello8tet Amsterdam, Echoes voor het Belgische ensemble Origami en een mini-tour met het Moscow Contemporary Music Ensemble in Moskou.
> In 2017 klom het pianostuk For Mattia tot no. 53 in de Hart & Ziel Lijst van radio 4, een lijst met de populairste klassieke muziek, gekozen door luisteraars.
Voor  meer achtergrondinformatie, beeld en geluid: www.douweeisenga.com

______________________________________________________________

Dante van Ewijk

Dante van Ewijk

Dante (2001) speelt nu 2 jaar piano. Hij is gaan spelen door toedoen van een erg muzikale vriend. Deze stimuleerde hem om de piano een keertje uit te proberen en dat beviel heel goed. Dante heeft een aantal keer meegedaan aan een leerlingenconcert en één keer eerder aan de pianowandeling. Ook heeft hij opgetreden tijdens het cultuurfestival op het Lek en Lingecollege in Culemborg. Dante speelt romantisch klassieke muziek.

 

______________________________________________________________

Hein Franssen en Jan van den Berg

Hein Franssen

Hein Franssen (1958) is begonnen als jongenssopraan. Dagelijks kreeg hij les van zijn moeder, de zangpedagoge Carla Franssen-Heymans. Als 12-jarige won hij de Gouden Stuiver bij het tv-programma van Ria Bremer.
Na zijn stembreuk is Hein zich gaan toeleggen op de piano. Er volgde een lange weg van 17 jaar langs diverse muziekscholen in Nederland. Ondertussen bekwaamde hij zich ook in het bespelen van het keyboard zodat, naast het klassieke genre,  de lichte muziek aan bod kwam.
In 1997 vestigde Hein zich in Amsterdam. Hij werd repetitor van veel bekende musicalsterren en artiesten zoals Danny de Munck, Liesbeth List, Ben Kramer, Joke Bruijs. Daarnaast werkte hij in die tijd regelmatig samen met Herman van Veen, toneelgroep Orkater, De Appel, Toneelgroep Amsterdam en Growing Up in Public.
In 2006 vestigde Hein zich in Culemborg na het accepteren van een baan in de forensische psychiatrie. Hij geeft er muzieklessen aan patiënten met een delict achtergronden ontwikkelde voor deze doelgroep  speciale muziek methodes.
In Culemborg heeft Hein als dirigent samengewerkt met het Culemborgs Kamerkoor en richtte er een Klassiek kinderkoor op: Koorklas Culemborg. Dit laatste koor heeft haar naam gevestigd in onze regio. Het zingt veelvuldig met orkesten en andere (kamer)-koren, onlangs nog de Matheüs-Passsie van J.S. Bach.
In het najaar van 2018 komt zijn website voor pianolessen aan ouders en leerlingen gereed.

Jan van den Berg (1957) studeerde fluit en muziektheorie met als bijvak zang aan het Utrechts Conservatorium. Daar maakte hij kennis met het klassieke liedrepertoire en koorzang. Na zijn studie zong hij, naast zijn loopbaan als leidinggevende in het muziekonderwijs, in diverse semiprofessionele koren en ensembles. Sinds een paar jaar is Jan als solist te beluisteren in diverse concertprogramma’s.
______________________________________________________________

Hein Franssen en pianoleerlingen

Al jaren geeft Hein Franssen pianoles. Een aantal van zijn leerlingen doen dit jaar voor het eerst mee aan de Pianowandeling Culemborg. De volgende leerlingen zullen komen spelen en brengen een gevarieerd programma:
Felien Vermeulen, Pjotr Vugts, Ronja Feuerstein, Ulrike Vahl, Pleun Franssen
______________________________________________________________

Esther Groot 

In 2013 is Esther Groot begonnen met het componeren van een goed speelbaar, licht klassiek en romantisch repertoire voor haar pianoleerlingen. Een project dat afgelopen voorjaar een nieuwe impuls heeft gekregen door haar deelname aan de Culemborgse Componeer- tweedaagse o.l.v. Huub de Vriend. Esther schreef een speciale pianocompositie voor de Pianowandeling die ze tijdens haar optreden zal uitvoeren. Daarnaast is er weer een aantal delen voltooid   van haar cyclus The Seasons (vrij naar Tchaikovsky).  U bent van harte welkom om de première tijdens de pianowandeling te komen beluisteren. www.pianostudio.emajeur.nl . ______________________________________________________________

 K.E.C. Leerlingen

Pianoleerlingen van K.E.C. pianodocenten Baxter en Olga Mertsalova zullen een afwisselend programma verzorgen tijdens de Pianowandeling Culemborg.

Over Kunst Educatie Culemborg
K.E.C. is een initiatief van enkele muziekdocenten en een aantal ouders en op 1 januari 2015 opgericht. Kunsteducatie is geen luxe. Muziek, zang, theater, beeldende vorming en andere kunstvormen ontwapenen, geven zelfvertrouwen en verbinden. Of je nou naar een mooi concert gaat, een dans of toneel voorstelling bijwoont, of dat je selfies maakt, blogt, vlogt of YouTube filmpjes bekijkt, muziek en beeldende vorming zijn niet weg te denken in onze maatschappij. Het vormt ons, we kunnen er van leren en genieten. De essentie van kunsteducatie raakt de kern van de mens.

De onderstaande leerlingen brengen een gevarieerd programma van romantisch klassiek tot minimal music en filmmuziek:
Bram van Keulen en Eva van Lunteren (4-mains), Patrick Harte (solo), Edwin Hooijschuur (solo), Sjors Spronk (solo),  Majka Tol.
_______________________________________________________________

Johanneke van Kempen & Mark Zielhorst

Mark Zielhorst (1998) heeft afgelopen jaar de vooropleiding Muziektheater Klassiek gevolgd in Tilburg. Hij is nu aangenomen voor de bachelor van diezelfde opleiding. Mark speelde in verschillende musicals en naast piano speelt hij ook gitaar enzingt hel graag. Zo heeft hij in de a capella groep ‘the Neighbours’ , waar hij Johanneke heeft leren kennen. Voor het koor arrangeert en schrijft hij ook nummers.
Johanneke van Kempen (1998) speelt al 16 jaar piano. Sinds een jaar of 7 zingt ze ook en 6 jaar geleden is zij zichzelf op de piano gaan begeleiden. Ze was eerder te beluisteren bij de Pianowandelingen, in de concert serie ‘Op ’t Gras’ in de tuin van Het Weeshuis, bij Appelpop en diverse kleine optredens in Culemborg.
Mark en Johanneke brengen als duo een gevarieerd programma Pop muziek-covers tijdens de Pianowandeling (Foto: John Verhagen).

_______________________________________________________________

Jan Koopman

In zijn werkzame leven was Jan (1938)  Koopman zeeman en brandweerman en weet daar prachtig over te vertellen. Hij had pianoles (klassiek) van zijn 7de tot 12d ejaar. Hoewel hij daarna vele jaren de piano niet aangeraakte, bleef de piano in zijn leven. ‘De laatste 40 jaar speelde ik met enige regelmaat op het niveau dat ik ooit had bereikt (Impromptu’s van Schubert eigenlijk net niet gehaald…..). Hij speelt wekelijks bij het zorgcentra ‘De Kulenburg’ en ‘Beatrix’ in Culemborg. ‘Met veel plezier, aangezien muziek nu eenmaal het langste beklijft bij de mens’, aldus Jan. Zijn  talent voor verhalen vertellen komen ook naar voren in zijn pianospel. 

______________________________________________________________

Marc Laeven en Otto Dethmers

Zowel Otto als Marc speelden in eerdere edities van de Pianowandeling. ‘Wij slaan deze keer de handen letterlijk en figuurlijk ineen in een niet te definiëren
4-handig programma waar je gegarandeerd een lach van op je gezicht krijg’ aldus Marc en Otto.
Daarnaast speelt Otto ook nog een solo programma.

Marc Laeven (1964) begon met blokfluit spelen om de noten te leren. Daarna voelde hij zich daarna veel meer aangetrokken door de toetsen van de piano. Een instrument dat hem tot op heden niet heeft losgelaten. Vanaf zijn zevende is hij klassiek geschoold door Coco de Jong-Stolle. Zij introduceerde hem ook als balletpianist bij de Royal Academy of Dancing. Vanaf zijn middelbare schooltijd is Marc zich qua stijlen sterk gaan verbreden naar, naast klassieke, ook populaire muziek en jazz. In zijn studententijd kwam daar cabaret bij en repetitor voor musicals. Marc speelde in veel samenstellingen en producties gespeeld o.a klassieke pianokwartetten en –kwintetten, duo’s met zang, dwarsfluit en cello, begeleider van het Culemborgs Kamerkoor en samenspel binnen zijn (muzikale) familie.
Otto Dethmers is zo vertrouwd met de piano dat het steeds weer een verrassing blijft wat er aan muziek ontstaat. Associatief en improviserend laveert hij tussen kunst en kitsch en als je het niet verwacht is daar ineens de stem, een gezongen gedicht of een zelf geschreven lied. Het kan allemaal. Met zijn techniek en vertrouwd met de witte en zwarte toetsen kunt u met een gerust hart achterover leunen en genieten van een pianist die een grote passie koestert voor zijn instrument.
______________________________________________________________

Jos Leseman

Jos vindt het leuk om piano te spelen en dan vooral niet precies te spelen wat er genoteerd staat, maar net even iets anders; het makkelijkst werkt het met een akkoordenschema waar je dan volledige vrijheid hebt in hetgeen je gaat doen; dat maakt het voor hem leuk en dan is het gespeelde nummer ook elke keer weer anders: Spelen zonder enige beperking van de theorie, het geschreven nummer of van het instrument. Hierbij zijn de noten die je niet speelt belangrijk!

______________________________________________________________

Martin Lorijn

Na zijn middelbare school  studeerde Martin Lorijn Engels en musicologie aan de RU Utrecht. Hij was werkzaam als docent Engels en conrector aan een VO-school in Amersfoort. Pianolessen kreeg hij onder meer van zijn moeder, van Jan van Vlijmen en Ludwig Schonk. De meeste muzikale ervaring deed hij op als begeleider van koren en solisten. Hij vormde vele jaren een duo met de zanger Bas Ramselaar en is ruim 40 jaar organist/pianist van de Sint Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort, in de 70’er en 80’er jaren van de vorige eeuw bekend als de omroepparochie van de KRO. Verder begeleidt hij bij kooruitvoeringen van Leek tot Ridderkerk en is hij repetitor bij Sonante Vocale te Amersfoort en vaste begeleider bij het Amersfoorts Mannen Koor.

______________________________________________________________

Irma Merkestein

Irma heeft ongeveer tien jaar les gehad vanaf haar achtste jaar. Zij vindt de piano een prachtig instrument. Een aantal jaren geleden heeft ze het improviseren ontdekt. Dat is wat zij het liefste doet, hoewel zij ook graag stukken speelt van bekende componisten zoals Chopin en Beethoven.
De improvisaties hebben geleid tot het uitbrengen van twee pianoboeken. Wie geïnteresseerd is in ‘soft piano music’ kan een kijkje nemen op Irma’s website www.softpianomusic.com.’ Irma speelt tijdens de Pianowandeling eigen werk.
“Ik heb vorig jaar voor de eerste keer meegedaan met de pianowandeling. Ik vond het een erg leuke ervaring. Er waren zoveel pianisten die meededen en zoveel enthousiaste mensen die kwamen luisteren. Bijzonder dat zoiets bestaat! Dus dit jaar doe ik graag weer mee”.

______________________________________________________________

Niels Moes

Foto: John Verhagen

Om zich meer op zijn muzikale ontwikkeling te kunnen concentreren besloot Niels (1950) met vervroegd pensioen te gaan en verliet hij in 2014 zijn wetenschappelijke loopbaan als wetenschappelijk medewerker en universitair docent aan de universiteiten van Utrecht en Delft.
Als pianist is hij voornamelijk autodidact, maar op later leeftijd is hij lessen gaan volgen, eerst bij Magda Evertse, daarna bij Robert Lambermont. Momenteel is hij leerling van Jeroen van Veen. Zijn muzikale interesse ligt voornamelijk in de hedendaagse muziek en de muziek uit de twintigste eeuw. Zijn programma omvat werken van onder meer hedendaagse Nederlandse componisten (o.a. de eerste Colombiaanse en de eerste Finse solo-uitvoeringen van de Canto Ostinato), Claude Debussy, Federico Mompou, Edie Hill en Olivier Messiaen. Niels heeft vaak opgetreden als liedbegeleider. Als koorzanger is hij actief in Kamerkoor Venus, het Valborg Ensemble en het Valborgkoor. Samen met Janneke Moes en Els Schreuder treedt hij regelmatig op in een trio voor zang, blokfluit en piano.
Tijdens de Pianowandeling speelt Niels onder meer werken van Nederlandse componisten (Simeón ten Holt Jacob ter Veldhuis, Hendrik Andriessen, Robert Heppener, Anne-Maartje Lemereis) en Chopin en Mompou). Daarnaast speelt hij ook twee mooie werken van Federico Mompou, wellicht een of twee van de Vingt Regards van Olivier Messiaen en, jawel, twee uiterst klassieke nocturnes van Frédéric Chopin.

_______________________________________________________

Femke Mulder

Toen ze zes jaar was begon Femke  met piano spelen omdat haar broer ook op les ging. Ze kreeg les bij Judith van den Dool. Ze neemt nu  voor de derde keer deel aan de pianowandeling in Culemborg.

Ze speelt elke dag , haar favoriete componist is Ludovico Einaudi, maar ze houdt van afwisseling tussen verschillende muziekstijlen en klassieke stukken.

______________________________________________________________

Servaas van der Mullen

Servaas van der Mullen (1956) is afgestudeerd als musicoloog en viooldocent. Heeft vroeger kleine werken geschreven, voor piano en ook voor viool. Dankzij Huub de Vriend die een componeer-tweedaagse gaf in Culemborg heeft hij ontdekt hoe hij de muzikale ideeën, die hij altijd wel in zijn hoofd had, vorm kan geven. Sindsdien is hij er enthousiast en veel mee bezig. De stukken die hij schrijft zijn vaak óf speels van aard en beïnvloed door volksmuziek óf meditatief en verstild.

______________________________________________________________

Emile en Martijn Nanninga

Emile Nanninga_2aEmile Nanninga
Emile speelt vanaf zijn 8e jaar piano en is voor zijn leeftijd een vergevorderd pianist. Emile is 14 jaar, woont in Culemborg en is leerling van Sandra Mol. Hij heeft enorm veel plezier in pianospelen en begint ook te improviseren en componeren. Hij is speels op de piano en houdt van ritmische en andere grapjes. Hij speelt graag muziek van Chopin en Mozart, maar houdt ook erg van swingende jazz, ragtime en de tangomuziek van Astor Piazzolla. Begin 2016 was hij prijswinnaar bij het Keuris Concours voor piano.

_______________________________________________________

Nanninga, Martijn 2016-08-18 16.26.29Martijn Nanninga
Emile zal naast het spelen van klassieke werken ook zijn vader, Martijn Nanninga (accordeon), begeleiden bij het nummer ‘Oblivion’ van Astor Piazzolla. Martijn is afgestudeerd flamenco gitarist  (Rotterdams Conservatorium, o.a.  les van Paco Peña) en accordeonist. Hij heeft samengewerkt met diverse musici op het gebied van Spaanse muziek en Argentijnse Tango. Hij is o.a. bekend van de Meezingnachten die hij samen met Andrea Hauser (viool) organiseert in o.a. de Geeertekerk te Utrecht.  www.meezingnacht.nl.

______________________________________________________________

Timo van Peursen

timo 01Timo (2000) heeft sinds 2005 pianoles. Naast pianospelen is ook schaken een grote hobby. Hij is dit jaar voor zijn examen geslaagd aan het Lyceum Ypenburg in de regio Den Haag. Muziek maken is de motor van zijn schoolsucces. Bijna dagelijks is hij te vinden achter de piano. Thuis om te oefenen, op les bij zijn muziekdocent Eric Schulp en samen met zijn vader Davo in een ensemble in de kerk op zondagmorgen. De muziek traint zijn geheugen, want met zijn visuele beperking is hij aangewezen op zijn oren. Schoolboeken van Timo zijn gesproken teksten en speciale uitgaven op zijn ipad. Zijn vader begeleidt zijn muzikale ontwikkeling. Muziekdocent Eric Schulp is gespecialiseerd in lessen voor kinderen met een beperking. Door zijn muzikale vaardigheden speelt hij wekelijks mee in het ensemble in de kerk en is een gewaardeerd lid van die gemeenschap. Zijn lievelingsmuziek is jazz en hij zal die ook spelen tijdens de Pianowandeling.

______________________________________________________________

Joost Reus (piano) & Claire Vaessen (klarinet)

Joost is van huis uit organist (tot 1986). Hij bespeelde het kerkorgel. Toen hij moest kiezen tussen het conservatorium en een studie aan de Universiteit van Wageningen studie, werd dat toch een studie  en wel richting plantenziektekunde. In Culemborg kennen de meeste bewoners hem als wethouder met o.a. cultuur in de portefeuille. In 2015 heeft hij vanuit die rol de opening van de allereerste Pianowandeling verricht door o.a. een prachtig gespeeld stuk van Einaudi.
Samen met Claire Vaessen (klarinet) heeft hij zich dit jaar voorbereid op het samenspelen. Claire vindt dit best spannend, hoewel ze toch genoeg podium- ervaring heeft in het Koninklijk Harmonie Orkest Pieter Aafjes. Samen zetten ze hun schouders er onder. Ze hebben dit jaar inmiddels al een paar keer in kleine kring samen opgetreden.
_____________________________________________________________

Monique Roest (Zang) & Conny Roor (piano)

Connie en Monique spelen een aantal jaren samen, waarbij Connie piano speelt en Monique zingt. Connie heeft momenteel les bij Harold Schonewille van Creative Arts School Elevate in Veenendaal. Zij heeft ruim 25 jaar pianolessen gevolgd. Monique speelt ook pianomaat heeft een voorkeur voor zingen. Ze heeft 6 jaar zangles gehad. In haar beroep van kunstzinnig coach neemt muziek een belangrijke plaats in. Samen hebben ze als duo meegedaan aan de Muziekwandeling Rhenen waar ze informatie over de pianowandeling in Culemborg ontvingen en besloten om zich daarvoor op te geven.
______________________________________________________________

Rangel Silaev

‘Een wonderkind’ wordt Rangel (2000) ook wel eens genoemd. Vergelijkingen met Mozart worden ook gemaakt. Een zeer jonge, nog maar net 17-jarige, enthousiaste pianist, die dit jaar zijn HAVO heeft afgerond op de School voor Jong Talent (SvjT) Muziek aan het Koninklijk Haags Conservatorium. Diverse concoursen heeft hij al op zijn naam staan, en even zovele masterclasses van piano-grootheden hebben hem steeds verder gebracht. Hij speelt virtuoos piano, componeert (o.a. filmmuziek), geeft les en heeft een concertlocatie die een podium biedt aan jong talent. Oftewel: een jonge cultureel ondernemer die zijn talent graag deelt met anderen en hiermee een bijdrage wil leveren aan een betere wereld. In 2015 is er over Rangel en zijn ouders een documentaire genaakt, genaamd ‘alles voor je kind’, die een mooie inkijk geeft in het leven van dit jonge talent. Kijk hier naar de documentaire.
Meer informatie over Rangel is te vinden op zijn website en in het programmaboekje van de Pianowandeling op pag. 7.
Rangel speelt na Duo Elan tijdens het slotconcert dat aanvangt om 16.30.
www.rangel.nl 

______________________________________________________________

Peter Sluijs

Peter Sluijs speelt piano sinds zijn 13e. Zijn liefde voor klassieke muziek werd opgewekt door zijn oma die piano speelde en door het vinden van oude cassettebandjes en CD’s met daarop muziek van verscheidene componisten. Zijn eerste lessen volgde hij in Waddinxveen bij Midori Conneman en op zijn 17e werd hij toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent van Erika Waardenburg waar hij twee jaar lessen volgde bij Henk Ekkel. Sinds 2013 studeert Peter aan het Utrechts Conservatorium bij Henry Kelder.

_____________________________________________________________

Roger Spees

Roger Spees is een intuïtief flow pianist. Hij leerde zichzelf piano spelen vanuit zijn hart op zijn eigen vrije manier. Dat is zijn grootste passie. Hij stemt zich met intentie af op een bron van inspiratie en vertaalt dit iedere keer weer in unieke muziekstukken die ter plekke ontstaan. Hij is een vrije comprovisator in een soms romantische neo- klassieke stijl en soms meer minimalistisch. Hij componeert door herhaling en zijn eigen spel op te nemen. Hij leest geen noten maar onthoudt muziek door ernaar te luisteren en het na te spelen. Zo ook zijn eigen muziek. Meer informatie www.rogerspees.com.

_____________________________________________________________

Joren Teurlings

Joren heeft ongeveer 3 à 4 jaar les, waarvan de laatste jaren bij Hanny de Winter.
Joren houdt van de lichtere muziek en hij speelt graag heel vrolijk en swingend. Hij gooit zich er helemaal in. Oefenen vindt hij wat minder, optreden daarentegen superleuk. Als hij begint kan hij eigenlijk niet meer ophouden met spelen….
Dit belooft wat tijdens de pianowandeling! (Foto: Joren tijdens zijn optreden bij Pianowandeling Culemborg in 2017).
______________________________________________________________

Trio Herbie’s Monks 

Tjitze Vogel (piano), Roeland Dol (akoestische basgitaar) en Henk Spies (sopraan- en tenorsaxofoon) kennen elkaar in verschillende bezettingen al ruim 25 jaar. Ze hebben allen ruime (internationale) podiumervaring. In deze nieuwe groep staan de uitdagende composities van de pianisten Herbie Nichols en Thelonious Monk centraal. Herbie Nichols was in de Fifties een obscure pianist die vooral dixieland speelde. Zijn geavanceerde composities, waarin harmonieën van Satie, Bartók en Coltrane samengaan met soms onregelmatige vormen, vonden pas enige erkenning na zijn vroege dood in 1963. Monk daarentegen drukte met zijn hoekige stukken in die tijd al een belangrijk stempel op de ontwikkeling van de jazz. Herbie’s Monks delven met ziel en zaligheid de weerbarstige schoonheid van hun beider stukken.

______________________________________________________________

Hielko Ubels (piano) & anneke van santen (sopraan)

Sinds 2016 vormen Anneke van Santen en Hielko Ubels een duo. Het repertoire bestaat uit  Engels-, Duits- en Franstalige liederen, Italiaanse aria’s, aria’s uit Bachcantates en oratoria, opera (o.a Händel, Mozart, Puccini), operette en (klassieke) musical. Zij treden regelmatig op bij trouwerijen, uitvaartdiensten en andere gelegenheden.

Anneke van Santen, sopraan, is op 8 jarige leeftijd begonnen met orgelles o.a. bij Henk.G. van Putten. Ze deed mee aan leerlingenconcerten met orgelwerken van o.a J.S.Bach, Kellner en Pachelbel. In 2009 behaalde Anneke haar Bachelor hoofdvak Zang aan de Schumann Academie. Anneke heeft haar eigen Zang- en Pianoles praktijk ‘Viva la Musica’ in Strijen. Met veel passie geeft zij piano-, zang- en orgelles aan zowel kinderen als volwassenen. Elk jaar geeft zij een leerlingenconcert.

Hielko Ubels, piano, is een zeer enthousiast pianist die naast zijn gezin en werk als software ontwikkelaar genoeg tijd weet te vinden om uitdagend klassiek pianorepertoire in te studeren en te onderhouden. Tijdens de Rotterdamse Pianodriedaagse in 2014 werd aan Hielko de Bob Brouwerprijs uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan iemand van 30 jaar en ouder die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Hielko heeft privé-pianolessen gevolgd bij Codarts docent José Nunez Ares en sinds 2014 volgt hij lessen bij de Braziliaanse pianist Luis Fabiano Rabello.

Naast hun optreden als duo zal Hielko een solo optreden verzorgen met o.a. werken van Chopin, Debussy en J.S. Bach.
Meer informatie: www.hielkoubels.nl en www.annekevansanten.com
______________________________________________________________

Marga Vaillant, misae Endo Sachiko Kotani

Marga Vaillant en Sachiko Kotani

Marga Vaillant hoorde als peuter thuis verschillende muziekstijlen, zoals, opera, dixieland, klassiek en evergreens en al heel jong speelde ze, naast klassiek, graag de jazzy muziek van haar grote broer. Het grootste verjaardagscadeau was haar eerste pianoles toen ze 7 werd. Haar muzikale talent viel op. Ze begeleidde al jong (grote) koren in verschillende muziekstijlen variërend van gregoriaans, klassiek, musical, jazz tot (lichte) pop. Later nam ze les bij pianist en componist Jo Sporck in Tilburg. Dit resulteerde in meer diepgang en beleving in haar spel, waar zij hem zeer dankbaar voor is. Haar muzikale activiteiten kwamen altijd naast haar loopbaan bij grote multinationals die ze onlangs, na 45 jaar, heeft afgesloten.

Sachiko Kotani kreeg haar eerste pianoles toen ze 4 jaar was in haar geboorteland Japan. Toen ze in de jaren ’70 met haar ouders in Boston woonde kreeg ze interesse voor de dwarsfluit. Terug in Japan speelde ze 10 jaar dwarsfluit in een harmonieorkest. Haar voorliefde voor dit instrument was toen duidelijk. Tijdens een uitwisselingsprogramma van de Universiteit van Osaka met de State University of New York volgde ze lessen bij het betreffende Music Department. Begin jaren ’90 verhuisde Sachiko naar Nederland. Hier ontmoette  ze pianiste Marga Vaillant. Het klikte goed, zowel persoonlijk als muzikaal. Sindsdien treden ze samen steeds vaker op. Sinds een paar jaar heeft Sachiko les van Yubari Nanami, voor haar een zeer waardevolle ondersteuning. De passie voor muziek heeft zij inmiddels overgedragen op haar oudste zoon die haar soms op de piano begeleidt.

Misae Endo begon op driejarige leeftijd in Tokio eerst met orgellessen en daarna toen ze 5 was met pianoles bij onder meer Naoko Meguro. Hoewel een carrière als pianiste voor Misae was weggelegd, ambieerde zij toch het beroep van stewardess en begon daarom een studie Engels aan de Oxford Academy in Engeland. Op dit moment is Misae al ruim 28 jaar  stewardess bij de  KLM. In haar vrije tijd krijgt zij nog steeds pianolessen bij Henriëtte Wirth. Ze vliegt  regelmatig naar Tokio om daar concerten te geven met onder andere het “piano-to Tawamureru-Kai”, een groep pianisten onder leiding van pianiste Yoko Asami. In 2007 speelde Misae “quatre-mains” met Wibi Soerjadi op een KLM-personeelsfeest. In 2015 trad zij op tijdens het Zomerconcert van Airchestra, samen met Yoshimi Kawai en Misaki Yamada. Ze speelden toen het Pianoconcert nr. 23 in A van Mozart en de Romance voor piano 6-handig van Rachmaninov.

 

______________________________________________________________

Max Valkenburcht

Max Valkenburcht (2004) begon met pianospelen toen hij negen jaar was bij pianodocente Berteke Keijzer. In 2016 werd Max toegelaten op de School voor Jong Talent in Den Haag. Hij studeert nu bij Marlies van Gent. In 2017 won Max de eerste prijs tijdens de Maassluise Muziekweek in zijn categorie (tot 14 jaar) en in 2018 kreeg hij de tweede prijs en de laureatenjury prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours.

Max zit in de 2e klas van het Atheneum College Hageveld en beoefent naast piano ook karate.

______________________________________________________________

Ariadne Verstegen

Ariadne Verstegen studeerde klassiek piano (Bachelor en Master of Performance) aan het Utrechts Conservatorium. Dat ging haar uitstekend af en – aangevuld met een inspirerend semester aan het Mozarteum in Salzburg –   kreeg ze voor haar eindexamen een 9. Echter, nooit helemaal tevreden met het uitsluitend naspelen van weliswaar prachtig opgeschreven noten, begon ze een paar jaar geleden met improviseren en componeren. De weg van vrij en creatief willen zijn zat er bij Ariadne al jong in. Ze begon als tiener al te componeren en na het conservatorium ging ze samenwerken met theatermakers, ging ze muziek en poëzie combineren en begon ze ook met  het componeren van pianosolo’s voor talloze musicalnummers. Als kind hield ze meer van The Beatles dan van Bach. En nog steeds is de invloed van popmuziek aanwezig, ook al heeft momenteel de interesse in Bach weer de overhand.

Ze geeft improvisatielessen met de nadruk op vrij en met aandacht leren spelen, ook voor leerlingen die toch het meest houden van het klassieke repertoire, en zeker ook voor leerlingen die improviseren spannend vinden.

‘In mijn muziek zit ik dicht bij de kern van wie ik ben, en als wij iets hetzelfde hebben dus ook dicht bij de kern van wie jij bent! De titels van mijn stukken verwijzen vaak naar het overheersende gevoel van de muziek: “Je zit ergens in en daar wil je dan weer uit” “Liefdesverklaring”, “Kleine stille dingen nummer1.” Soms is het niet alleen maar prettig om naar te luisteren bijvoorbeeld omdat het chaos wil uitdrukken. Want ook chaos zit in ons. Soms ook twijfel en stilstand. Vaak ook, en gelukkig maar, liefde en geluk’.

Kijk, luister en lees verder op www.ariadneverstegen.nl 

______________________________________________________________

Jan Pieter Visschers

jppiano2

Al ruim vijfentwintig jaar speelt Jan Pieter piano. Aanvankelijk vooral populaire muziek, alleen of met zingende vrienden. Later begon hij ook op bruiloften te spelen en in restaurants tijdens reizen in het buitenland.

De laatste jaren speelt hij op professionele basis. Voornamelijk tijdens bruiloften, recepties en exposities, in hotels, restaurants en verzorgingstehuizen en ook gewoon in huiskamers bij een gezellig diner of een feest.

Jan Pieter verzorgt als  huispianist de pianomuziek in de Sigarenfabriek in Utrecht (www.sigarenfabriekutrecht.nl), ‘een prachtige en intieme ruimte waar mensen diners kunnen boeken met of zonder muzikale omlijsting’.

Meer informatie over Jan Pieter is te vinden op zijn eigen website: website: janpietervisschers-pianomuziek.nl

___________________________________________________________

Marcel worms

Marcel Worms is een zeer veelzijdig pianist met een brede interesse. Zijn nieuwste CD (2018) is een geheel op Chopin geïnspireerde CD (muziek van Chopin en componisten die door hem werden beïnvloed). Zijn 20 jaar durende project van ‘New Blues on piano’,  ‘Tangos for piano from Latin America and Europe’, Bach en Glass-project en niet te vergeten zijn muziek van Federico Mompou (2007 Mompou festival Amsterdam), geven wel aan hoe veelzijdig Marcel is. www.marcelworms.com
Lees hier meer over het programma dat Marcel speelt in Theater De Fransche School.

______________________________________________________________

Ruud Zielhorst

Ruud Zielhorst (1989) begon met pianolessen op zevenjarige leeftijd. Marlies van Gent bereidde hem voor op het conservatorium. Zijn Bachelorstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij afgesloten bij Ellen Corver. Hij studeert momenteel verder aan de Folkwang Universiteit in Essen bij Evgeny Sinaiski, Yannick Rafalimanana, Xaver Poncette en Henri Sigfridsson. Zijn focus ligt daarbij op kamermuziek met strijkers en zangers. In 2016 was Ruud aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag werkzaam als correpetitor in de lessen drama.

Ruud Zielhorst viel in de prijzen bij oa het Princes Christina Concours en speelt in kamermuziekverband samen met Nikolau Ratchev ( viool ), Anna Maria Wunch ( altviool ), Emily Wittbrodt ( Cello ), Garwyn Linnell (cello). Met Vera Fiselier en met Emily Dilewski werkt hij samen aan liederen en operarepertoire.  Met Maria Fiselier heeft Ruud in 2015 liederen van Matthieu Dijker opgenomen, wat resulteerde in de CD ‘De Waanzin van deze Wereld’. Hij was pianist in het Nationaal Jeugd Orkest, het Nieuw Kamer Orkest en bij Ensemble Royaal. Ook speelde hij samen met een aantal koren waaronder Kamerkoor Ad Parnassum, het Nederlands Zangtheater en Kamerkoor Kwintessens.

Ruud nam deel aan masterclasses van oa Tatiana Zelikman, Igor Roma, Nata Tsevereli, Paul Komen. Hij volgde ook lessen bij Naum Grubert en Paulo Giacometti

Afgelopen jaar heeft Ruud in Culemborg Huisconcerten gegeven aan de Weidsteeg 1 in Culemborg waar hij samen met zijn vrienden muziek heeft gemaakt. Deze concerten vinden ook dit jaar plaats! Kijk op zijn website voor meer informatie: www.ruudzielhorst.nl .
______________________________________________________________

Ruud Zwijnenburg

In zijn kindertijd volgde Ruud drie jaar orgelles bij Gijsbert Lekkerkerker, waarna hij zelf verder is gaan experimenteren met keyboards en synthesizers, in een bandje speelde en zang begeleidde op Hammond-orgel en piano. Sinds twee jaar volgt hij met veel plezier weer orgel- en pianolessen, bij Ronald de Jong in Zoetermeer.
Hij bezoekt graag concerten met minimal music, zoals die regelmatig door onder andere Jeroen en Sandra van Veen worden gegeven.
Daarnaast is hij actief in de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer voor het promoten en organiseren van wekelijkse concerten met klassieke muziek.

______________________________________________________________

Wilt u tijdens een volgende Pianowandeling ook spelen op één van de locaties? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact. Tweede zondag in september.