Deelnemers 2019

Voor de jubileumeditie van de Pianowandeling Culemborg hebben zich weer veel pianisten als deelnemer aangemeld. Er zullen rond de 60 geselecteerde musici deelnemen op 19 locaties in en rond het centrum van Culemborg. Op deze pagina staat een overzicht van de deelnemers in alfabetische volgorde. In het programma staat waar wie waar speelt en welk muziekgenre.

Update:
– Sem Verhaere speelt in plaats van Teun Buwalda en Yara Hussein.
– Judith van den Dool zingt in plaats van haar leerlingen. Jeroen van Kleef begeleidt haar op de piano.

Hieronder volgt een korte introductie van de deelnemers in 2019. Door op de naam te klikken springt u naar de betreffende beschrijving. De vermelde locatienummers komen overeen met die op de plattegrond en in het programmaoverzicht, die u in het programmaboekje vindt. 
 
Mirsa Adami Erik van Marion
Leo van den Bandt Sandra Mol
Sem Verhaere (vervangt Teun Buwalda/Yara Hussein)  Femke Mulder 
Simone Damman en Gwenny Claasz Cookson Emile Nanninga
Judith van den Dool (vervangt zangleerlingen) Aarón Ormaza Vera
Duo Helios Timo van Peursen
Duo Velasco-Van der Does Joost Reus & Claire Vaessen
Douwe Eisenga Michiel Roosen
Mkhitar Ghazaryan Jorik Stel
Ivo de Graad Joren Teurlings
Esther Groot, Sigrid Keek en Esther Hermans Trio Herbies Monk
Kelvin Grout Marga Vaillant & Sachiko Kotani & Misae Endo
Ruben Heimans Jeroen van Veen
Pit Hermans La Vie en Rose
Sanne Jaspers & combo Bea de Wit
Johanneke van Kempen & Lisanne Molenberg Peiting Xue, Victor Su, Max Valkenburcht, Bettino Weisser
Melvin Konings Julie Anna Zappalà
K.E.C. Leerlingen Mark Zielhorst en Arnout Bultje
Nieke Lugtigheid Ruud Zwijnenburg

______________________________________________________________

Mirsa Adami

Locatie 12, 14:00 uur

Mirsa Adami is afkomstig uit Albanië en studeerde in Tirana bij Elsa Veizi en Takuina Adami. In 1991 kwam zij naar Nederland, waar zij studeerde bij Jan Huizing in Groningen en daarna bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 2000 studeerde ze daar af met lof als uitvoerend musicus. Sindsdien treedt zij regelmatig op, zowel nationaal (o.a. bij het Prinsengrachtfestival) als internationaal.

Adami vindt zichzelf in de eerste plaats een musicus die pianospeelt. Het delen van de wonderen der muziek met publiek is een bijzondere gebeurtenis. Je deelt de adem, geest, hart van een componist door het stuk weer in het leven te brengen met je eigen spel.

 

______________________________________________________________________________

Leo van den Bandt

Locatie 8, 14:00 uur en
Locatie 13, 14:45 uur

Leo van den Bandt is met zijn 12 jaar een van de jongste deelnemers tijdens deze jubileum editie van de Pianowandeling. Leo is zeker geen nieuwkomer, ook op alle voorgaande edities van de Pianowandeling heeft hij als pianist deelgenomen. Leo doet dus al voor de vijfde keer mee aan de Pianowandeling. Een jubileum!

Daarnaast is Leo ook een graag geziene gast in de Rivierenland klassiek cyclus in het Stroomhuis in Neerijnen en speelt hij graag op public piano’s zoals die tegenwoordig op de grotere treinstations te vinden zijn. Voor Leo is het pianospelen een grote ontdekkingsreis, naast filmmuziek, moderne muziek en eigen melodieën ligt zijn voorliefde bij de klassieke muziek. Leo volgt pianolessen bij Hanny de Winter en Lonneke Clabbers in Geldermalsen.

______________________________________________________________________________

Sem Verhaere

Locatie 17, 14:00 uur en
Locatie 10, 14:45 uur

Sem Verhaere is een jonge singer/songwriter, die toch al enige tijd aan de weg timmert. Ze was leerling van cultuur-profielschool O.R.S. Lek en Linge en deed eerder mee aan talentenprogramma’s. Zo heeft ze  in 2013 en 2015 gezongen bij de Voice Kids.  De afgelopen maanden heeft ze op verschillende locaties in Culemborg solo opgetreden. Sem is zo aardig om op het laatste moment in te vallen voor het duo Teun Buwalda & Yara Hussein die helaas op het laatste moment toch niet kunnen komen.
Foto: Sem bij Vollin 23 juni 2019. 

______________________________________________________________________________

Simone Damman en Gwenny Claasz Cookson

Locatie 15, 14:00 uur en
Locatie 13, 15:30 uur

Simone Damman speelt al piano vanaf haar twaalfde jaar. Na de middelbare school heeft ze eerst wat verschillende studies geprobeerd maar kwam uiteindelijk toch op het conservatorium terecht waar zij hoofdvak Docent Muziek heeft gestudeerd met piano als bijvak. Na haar studie is zij muziekles gaan geven in het basis- en middelbaar onderwijs en daarnaast is ze zich gaan specialiseren in het zingen met groepen. Zij heeft aan diverse kinder- en volwassenkoren leiding gegeven en is zij verbonden geweest aan diverse musicalgezelschappen. In haar vrije tijd begeleidde zij regelmatig zangeressen tijdens optredens en zong dan zelf ook mee.

Tijdens deze pianowandeling treedt Simone op met zangeres Gwenny Claasz Cookson. Gwenny zingt als sinds haar 20ste in bands en in andere formaties zoals solo met een karaoke band, een piano of de gitaar. Zij zingt van lichte pop (zowel Nederlands als Engelstalig) tot rock, soul en funk covers. Daarnaast heeft Gwenny in een aantal amateurmusicals gezongen en een aantal jaren bij een thematische horeca entertainment bedrijf professioneel gezongen. Nu zing zij, naast een reguliere baan in het welzijn, alleen nog voor haar plezier. Simone en Gwenny maken al meer dan 25 jaar muziek met elkaar en het repertoire bestaat uit mooie ballads en up-tempo nummers van vroeger en nu, zoals nummers van Adèle, Beatles, Sade, Anouk en meer. Het plezier dat zij al jaren hebben in het samen muziek maken uit zich in de performance die zij neerzetten.

______________________________________________________________________________

Judith van den Dool (vervangt zangleerlingen)

Locatie 8, 15:30 uur
Judith van den Dool komt een mooi Maria Hymnes programma zingen en wordt daarbij op de piano begeleidt door Jeroen van Kleef.  Helaas konden haar talentvolle leerlingen niet komen zingen waardoor ze de gelegenheid maar meteen aangreep om zelf te komen zingen. Heel fijn voor het luisterend publiek dat er dan toch een optreden is om 15.30.
Mezzosopraan Judith van den Dool werd geboren in een muzikale familie. Zij groeide op met de cantates en passionen van J.S. Bach. Als kind begon zij al vroeg met zingen en speelde zij viool en piano. 
Op 18-jarige leeftijd begon zij in Parijs haar zangstudie bij de Spaanse sopraan Isabel Garcisanz. Na haar terugkeer in Nederland, vervolgde Judith haar studie aan het Utrechts Conservatorium en studeerde daarnaast een jaar Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Zij studeerde aan de HKU bij docenten Henny Diemer en in de Operaklas bij David Prins en Annerieke Groen. In juni 2009 behaalde Judith Cum Laude haar Bachelordiploma en in juni 2018 haar Masterdiploma. “Judith van den Dool zingt mooi dramatisch en donker.”  Place de l’Opera.
www.judithvandendool.com

Jeroen van Kleef is in 1987 met orgellessen begonnen bij onder andere bij Berry van Berkum en Jetty Podt. Daarna heeft hij de opleiding Orgel en Kerkmuziek gevolgd aan het conservatorium te Utrecht bij Jan Raas. Vanaf 2004 was hij werkzaam in de Grote, of Lebuinuskerk te Deventer als tweede organist en vaste begeleider van de Cantorij, die onder leiding stond van cantor-organist Jan Kleinbussink. Omdat daar regelmatig Engelse muziek werd uitgevoerd is de affiniteit met de Engelse Koor- en orgelmuziek ontstaan. Toen hij in 2010 met het Culemborg Chapel Choir in aanraking kwam heeft hij daar als zanger en ‘Organist in Residence’ meegewerkt aan de maandelijkse Choral Evensongs. Sinds 2014 is hij tweede organist in de Grote of Barbarakerk te Culemborg. Daarnaast begeleid hij diverse koren en geeft orgelconcerten.”

______________________________________________________________________________

Duo Helios

Locatie 5, 14:30 uur

Henk Heijkoop (1938) was tussen 1963 en 1998 directeur van twee rijks-erkende muziekscholen. Als pianist behaalde hij in 1963 de akte MO-B aan het toenmalige Muzieklyceum (nu Conservatorium) te Groningen. Sindsdien heeft hij talloze malen op allerlei locaties opgetreden in binnen- en buitenland, zowel solo als in groepsverband. Ondanks toenemend gehoorverlies geeft hij nog regelmatig concerten.

Liesbeth Klein Haneveld (1967) studeerde Algemene Letteren in Utrecht. Sinds 10 jaar werkt ze als bibliothecaris in de Utrechtse binnenstad. Als muzikant was ze o.a. lid van Trio Vilde Katshke, waarmee ze jiddische verhalen en klezmermuziek ten gehore bracht door het hele land (Henk is de neef van Liesbets vader en een voormalig studiegenoot van haar moeder).

Henk en Liesbeth spelen samen sinds 2014. Hun oorspronkelijke doel was om de (hondsmoeilijke) sonate van Cesar Franck in te studeren. Sindsdien heeft het duo zijn repertoire flink uitgebreid – lopende van de Franse barok tot de 21e eeuw, met de nadruk op de Duitse en Franse Romantiek en daarnaast enkele joods-getinte stukken. Henk en Liesbeth traden op in boekhandels, huiskamers, kapellen en seniorencentra.

______________________________________________________________________________

Duo Velasco-Van der Does

Locatie 1, 16:30 uur (slotconcert)

Shermaine Velasco en Florence van der Does vormen sinds begin 2018 een pianoduo. Zij zijn verbonden aan de Pianoduo Festival Academy van het Scholtes & Janssens duo. Daarnaast volgden zij masterclasses bij onder meer Paul Komen, Nata Tsvereli, Igor Roma en Ilona Timchenko. Het duo gaf concerten op podia zoals het Vondelpark Openluchttheater, de Deventer Schouwburg en in de Duif tijdens het Pianoduo Festival Amsterdam. Ook was het duo te horen in Opium op Radio 4. In de zomer van 2018 namen zij deel aan het Peter de Grote Festival in Groningen, waar zij de “Honorary Award for outstanding Musicianship” in ontvangst mochten nemen.

Shermaine Velasco (1994) begon op zesjarige leeftijd met pianoles bij Maaike Eijkman aan de Muziekschool de Kunstlinie in Almere. Op haar negende werd zij daar aangenomen in de jong talent klas. Zij vervolgde haar studie bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij haar bachelor diploma behaalde in juni 2017. Tegenwoordig studeert zij bij Klára Würtz in de master aan het Conservatorium van Utrecht. Shermaine geeft regelmatig concerten en was onder meer te horen in de Doelen in Rotterdam, de Schouwburg in Almere en tijdens het festival Wonderfeel. Zij kreeg masterclasses van onder andere Eliane Rodriguez, Rian de Waal, Paolo Giocometti, Nino Gvetadze, David Kuyken, Mila Baslawskaja en Brenno Ambrosini. Shermaine is zeer actief in het maken van kamermuziek. Naast het pianoduo vormt zij een duo met violist Daniel Lee.

Florence van der Does (08-09-1994) begon na het volgen van vioollessen op 13-jarige leeftijd met pianoles. Aan het conservatorium van Amsterdam volgde zij de vooropleiding. In 2018 behaalde zij haar bachelor diploma aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle waar zij les kreeg van Frank Peters en Frank van de Laar. Florence geeft regelmatig concerten en was onder meer te horen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Musis Sacrum in Arnhem, Theater Orpheus in Apeldoorn en Schouwburg Odeon in Zwolle. Masterclasses volgde zij bij onder andere Brenno Ambrosini, Marietta Petkova, Fernando Rossano, Rikako Murata, David Kuyken en Bart van Oort. Florence is een actief kamermusicus. Naast het duo met Shermaine vormt zij een trio met Jara van Dam (klarinet) en Cormac Ó Briain (cello).

_____________________________________________________________

Douwe Eisenga 

Locatie 3, 14:30 uur en
Locatie 5, 15:30 uur

Na een korte carrière in de popmuziek gaat Douwe Eisenga compositie studeren aan het conservatorium in Groningen. Stevig opgeschud door hedendaagse compositie technieken, duurt het daarna even voordat Eisenga zijn eigen muzikale  taal vindt. Vanaf 2001 ontwikkelt die taal zich echter zeer snel, resulterend in de kameropera Kabaal, een grootschalig Requiem en de première van het Piano Concerto in Yokohama, Japan. Douwe werkt o.m. samen met schrijver David Mitchell voor het project Cloud Atlas en met theatermaakster Boukje Schweigman voor de voorstelling Wiek.

Sinds 2010 krijgt zijn muziek steeds meer wereldwijde aandacht. Pianisten als Jeroen van Veen (NL), Lisa Kaplan (US), Nicolas Horvath (FR) & Francesco di Fiore (IT) en harpiste Assia Cunego (DU) spelen Eisenga’s muziek in Amerika, Canada, China en Europa. Zijn Requiem krijgt een reprise in Roemenië, het Italiaanse ensemble PADS neemt het album House of Mirrors op en harpiste Lavinia Meijer brengt meerdere van zijn composities in première. De Claudia Schreier Dance Company brengt in NYC met enige regelmaat een ballet in première met muziek van Eisenga. 
In 2014 (en 2019) volgt de muziek voor The Writer, his Wife, her Mistress, uitgevoerd door het Aurelia Saxophone Quartet.

Recente projecten zijn Momentum als onderdeel van de Nationale Viering van de Bevrijding in 2015, de première van Bliss door Cello8tet Amsterdam, Echoes voor het Belgische ensemble Origami en een mini-tour met het Moscow Contemporary Music Ensemble in Moskou. In 2017 klom het pianostuk For Mattia tot no. 53 in de Hart & Ziel Lijst van radio 4, een lijst met de populairste klassieke muziek, gekozen door luisteraars. In 2019 zelfs op nummer 49. Voor  meer achtergrondinformatie, beeld en geluid: www.douweeisenga.com

______________________________________________________________

Mkhitar Ghazaryan

Locatie 16, 15:00 uur

Mkhitar Ghazaryan studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast de studie in Den Haag heeft Mkhitar het laatste jaar van zijn bachelor opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam gevolgd. In Den Haag kreeg hij onder andere les van docent Ellen Corver en aan het Conservatorium van Amsterdam van Frank Peters. De pianist kwam in april 2011 uit Armenië naar Nederland en sindsdien (her)ondekten mensen zijn talent. Zijn ervaring is dat muziek overal te horen is: in de stilte, in de wind,wanneer vogels zingen en in nog veel meer.

_____________________________________________________________

Ivo de Graad

Locatie 6, 14:00 uur

‘Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de klassieke muziek. Ik zong als klein kind al met de muziek mee. Na de AMV-lessen heb ik gek genoeg een paar jaar geen instrument gespeeld, maar op mijn 10de kreeg ik mijn eerste pianoles. Mijn toenmalige docente (Rita Boshart) zei in het begin tegen mij: ‘Je moet vriendjes worden met de piano’. Dat heb ik in ieder geval goed opgevat, want de piano is zonder twijfel mijn allergrootste vriend! Ik heb veel docenten gehad in mijn piano-leven, maar buiten mijn huidige docent Patric Barendregt wil ik specifiek nog Nelly Pavlova noemen, omdat zij zo’ n ontzettend vertrouwen in me had en daar ben Ik haar nog steeds dankbaar voor!’

_____________________________________________________________

Esther Groot, Sigrid Keek en Esther Hermans 

 

Locatie 9, 14:00 uur en

Locatie 12, 15:00 uur

Dit jaar is Esther Groot, drijvende kracht achter Pianostudio Emajeur te Bennekom (pianostudio.emajeur.nl), tijdens de pianowandeling zowel solo als in een ensemble te beluisteren. In het solo-gedeelte staat Rachmaninoff op het programma. In 6-handig piano-ensemble ook Rachmaninoff, plus een 6-handig eigentijds werk van de Bulgaarse componist Tomislav Baynov. Medepianisten zijn Sigrid Keek en Esther Hermans.
www.pianostudio.emajeur.nl

___________________________________________________________________________

Kelvin Grout

 

Locatie 1, 11:30 (masterclass) en
Locatie 16, 14:00 uur

Kelvin Grout blikt terug op een internationale carrière als liedbegeleider. Vanaf zijn tweede jaar zit Kelvin al achter de vleugel en won zijn eerste competitie toen hij pas zes jaar oud was. Sinds zijn eerste deelname aan de Pianowandeling (2016) heeft Kelvin zijn carrière als solo pianist opgepakt. Zijn wereldpremière van Daan Manneke’s ‘Grote Archipel’ tijdens de Pianowandeling in 2017 werd vol lof ontvangen! Van zijn recente ‘Brits Muziek Project’ komen de eerste CD’s uit in 2020. Hij is pianodocent, geeft lezingen en is filmproducer.
Tijdens de Pianowandeling geeft hij naast de masterclass alvast een voorproefje van de Britse muziek. Heel bijzonder dat hij nu een masterclass aan Aarón mag geven die een begeleidend pianist in de dop is.

_______________________________________________________________________

Ruben Heimans

Locatie 8, 15:00 uur

Hallo, mijn naam is Ruben Heimans (1984) en ik speel sinds mijn achtste vrij fanatiek piano. Ik heb zo’n vijftien jaar privéles gehad. De veelzijdigheid en het uitgebreide repertoire vind ik geweldig aan het instrument. Mijn voorkeur gaat uit naar klassieke muziek, maar ik ben daarnaast ook een groot jazzliefhebber en speel diverse jazznummers.  Al vele jaren geef ik met kennis en enthousiasme les aan kinderen en volwassen in verschillende stijlen. Neem contact op voor een gratis proefles! Ook geeft ik contrabas- en basgitaarles. Meer informatie: info@rubenheimans.nl, www.rubenheimans.nl, 06-43907341.

_______________________________________________________________

Pit Hermans

Locatie 10, 14:00 uur en 15:30 uur

Cimbaliste Pit Hermans (Amsterdam) heeft als bijnaam “jukebox”. Ze produceert sfeervolle en trance verwekkende klanken op haar veelsnarige wonderorgel – de cimbaal. Als solist kijkt ze ter plekke welk repertoire er in haar hoofd opkomt en past bij de gelegenheid. Deels is dat eigen werk in zigeunerstijl met zang. Toen er op Facebook een oproep was geplaatst om pianisten te werven, reageerde ze meteen spontaan: ‘ik wil wel komen spelen met mijn mini-piano‘. Inderdaad, je kunt de cimbaal ook zien als ‘mini-piano’, waarbij de snaren door Pit met ‘hamers’ worden aangeslagen.

_________________________________________________________________________

Sanne Jaspers & combo 

Locatie 8, 14:30 uur

Ter gelegenheid van de jubileum-editie komt Sanne Jaspers met een combo van 4 personen. De complete bezetting bestaat uit: Marc Laeven – piano,  Sanne Jaspers – trompet,  Pieter Jaspers – contrabas, Martin Franssen – drums.

Sanne Jaspers

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Jaspers-Sanne-Foto-2019-734x1024.png‘Op mijn 4e begon mijn muzikale opvoeding met vioolles. Repeteren, samenspel, op een podium staan, zijn er met de paplepel ingegoten. Op mijn 10e koos ik zelf voor een ander instrument. Ik begon op bugel, later cornet en uiteindelijk trompet. Ik speelde in verschillende orkesten: bigband, brassband, fanfare, harmonie orkest en in ensembles of solo, begeleid door een pianist. Mijn liefde voor de muziek was zo groot dat ik er niet mee om wist te gaan. Het vloog me aan en ik ben uiteindelijk 9 jaar gestopt. Tot ik eind 2016 bij koninklijke Harmonie Pieter Aafjes ging spelen. De liefde was weer volop terug. Nu kon ik ernaar kijken, er dankbaar voor zijn en stapje bij beetje mijn muzikaliteit en liefde voor muziek en het instrument de ruimte geven. Mijn deelname aan de Pianowandeling is volop plezier maken en genieten van de muzikale mogelijkheden van mijn instrument(en) en het samenspel met andere muzikanten’.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0880.jpegMarc Laeven (1964) begon met blokfluit spelen om de noten te leren. Daarna voelde hij zich veel meer aangetrokken door de toetsen van de piano. Een instrument dat hem tot op heden niet heeft losgelaten. Vanaf zijn zevende is hij klassiek geschoold door Coco de Jong-Stolle. Zij introduceerde hem ook als balletpianist bij de Royal Academy of Dancing. Vanaf zijn middelbare-schooltijd is Marc zich qua stijlen sterk gaan verbreden naar, naast klassieke, ook populaire muziek en jazz. In zijn studententijd kwam daar cabaret bij en was hij repetitor voor musicals. Marc heeft in veel samenstellingen en producties gespeeld o.a klassieke pianokwartetten en –kwintetten, duo’s met zang, dwarsfluit en cello, begeleider van het Culemborgs Kamerkoor en samenspel binnen zijn (muzikale) familie.

_____________________________________________________________

 K.E.C. Leerlingen

Locatie 4, 14:30 uur

Pianoleerlingen van K.E.C. pianodocenten Baxter en Olga Mertsalova zullen een afwisselend programma verzorgen tijdens de Pianowandeling Culemborg.

Over Kunst Educatie Culemborg
K.E.C. is een initiatief van enkele muziekdocenten en een aantal ouders en op 1 januari 2015 opgericht. Kunsteducatie is geen luxe. Muziek, zang, theater, beeldende vorming en andere kunstvormen ontwapenen, geven zelfvertrouwen en verbinden. Of je nou naar een mooi concert gaat, een dans of toneel voorstelling bijwoont, of dat je selfies maakt, blogt, vlogt of YouTube filmpjes bekijkt, muziek en beeldende vorming zijn niet weg te denken in onze maatschappij. Het vormt ons, we kunnen er van leren en genieten. De essentie van kunsteducatie raakt de kern van de mens.

De onderstaande leerlingen brengen een gevarieerd programma van romantisch klassiek tot minimal music en filmmuziek: Edwin Hooijschuur,   Dua Lipa/ Isabelle Kooijman (piano) en Amber Aarsman (zang), Thom Copier, Sjors Spronk, Bram van Keulen en  Bart Dijkstra
_______________________________________________________________

Johanneke van Kempen & Lisanne Molenberg

Locatie 3, 14:00 uur en
Locatie 11, 15:00 uur

Johanneke van Kempen (1998) speelt al 16 jaar piano. Sinds een jaar of 7 zingt ze ook en 6 jaar geleden is zij zichzelf op de piano gaan begeleiden. Ze was eerder te beluisteren bij de Pianowandelingen, in de concert serie ‘Op ’t Gras’ in de tuin van Het Weeshuis, bij Appelpop en diverse kleine optredens in Culemborg. Samen met Lisanne Molenberg zal zij het publiek weer weten te raken in het hart. Aan plezier zal het ze niet ontbreken. 
_______________________________________________________________

Melvin Könings

Locatie 6, 14:30 en
Locatie 15, 15:30 uur

Melvin Königs is een veelzijdig musicus.  Naast dat hij met veel plezier meestal contrabas speelt in allerlei band-formaties in Geldermalsen en omstreken, weet hij op de piano zijn weg ook te vinden met een voorkeur voor lekkere jazzy muziek. 

 

________________________________________________________________

Nieke Lugtigheid

Locatie  11, 14:30 uur en Locatie 4, 15:30 uur

‘Hallo allemaal, mijn naam is Nieke en ik ben 19 jaar. Ik speel nu 11 jaar piano en sinds 5 jaar zing ik hier ook bij. Het liefst speel ik bekende popnummers die ik dan zelf net iets verander’.

 

 

________________________________________________________________

Erik van Marion

Locatie 7, 14:00 uur

Erik van Marion (9 jaar) is een vrolijke, nieuwsgierige jongen. Hij houdt van knikkerbanen, Minecraft, rekenen en pianospelen. Erik is geboren in Delft, waar hij op 5-jarige leeftijd is begonnen met pianospelen. Erik verhuisde met zijn ouders een jaar later naar Tiel, waar hij direct verder kon met pianospelen bij Carla van de Pol bij De Plantage (nu Zinder). Op het Open Podium speelde Erik vorig jaar ‘River flows in you’ van Yiruma en dit jaar ‘Passagio’ van Einaudi. Daarnaast speelt hij ook graag muziek van Michael Jackson (onder andere Smooth Criminal) en is hij dit jaar begonnen met het schrijven van zijn eigen muziek.
________________________________________________________________

Sandra Mol

Locatie 11, 11:30 uur (proeflessen)

De Culemborgse pianodocente Sandra Mol zal zes piano proeflessen van 10 minuten verzorgen. Jong en oud is welkom. Sandra heeft een passie voor lesgeven, met onder andere een klas voor jonge kinderen met bijzondere talenten. Naast haar lespraktijk heeft ze een drukbezet concertleven en speelt ze samen met andere pianisten tijdens het jubileumconcert op vrijdag 13 september. Zowel deelnemen en/of luisteren naar een pianoles is leuk en leerzaam. Locatie pianoproefles: Het Weeshuis, Herenstraat 29. www.pianoles.org

________________________________________________________________

Femke Mulder

Locatie 11, 14:30 en
Locatie 4, 15:30

Toen ze zes jaar was begon Femke Mulder met piano spelen omdat haar broer ook op les ging. Ze kreeg les bij Judith van den Dool. Ze neemt nu  voor de derde keer deel aan de pianowandeling in Culemborg.

Ze speelt elke dag , haar favoriete componist is Ludovico Einaudi, maar ze houdt van afwisseling tussen verschillende muziekstijlen en klassieke stukken.

______________________________________________________________

Emile Nanninga

Locatie 4, 14:00 uur en
Locatie 7, 15:30 uur

Emile Nanninga speelt vanaf zijn 8e jaar piano en is voor zijn leeftijd een vergevorderd pianist. Emile is 14 jaar, woont in Culemborg en is leerling van Sandra Mol. Hij heeft enorm veel plezier in pianospelen en begint ook te improviseren en componeren. Hij is speels op de piano en houdt van ritmische en andere grapjes. Hij speelt graag muziek van Chopin en Mozart, maar houdt ook erg van swingende jazz, ragtime en de tangomuziek van Astor Piazzolla. Begin 2016 was hij prijswinnaar bij het Keuris Concours voor piano. (Op de foto speelt Emile tijdens een kasteeltuin concert op 5 juli 2019). 

______________________________________________________________

Aarón Ormaza Vera

Locatie 1, 11:30 uur (masterclass)

Aarón Ormaza Vera begon op jonge leeftijd met piano spelen. Hij kreeg jarenlang les op het Sergei Rachmaninov Conservatorium in Santiago de Guayaquil, de grootste stad van Ecuador. Hij vervolgde zijn pianostudie in dat land bij de Muziekfaculteit van de Holy Spirit University (UEES), waar hij in 2016 zijn diploma behaalde. 
De jonge pianist nam deel aan de belangrijke competities van het land en werd drie maal genomineerd voor de eerste jong talent-prijs in Cuenca. Ook werd hij genomineerd voor de Grote Prijs in de Klassieke Muziekcompetitie van het Duits-Ecuadoriaanse Muziekcentrum in Guayaquil en de 2e Chopin Competitie van Ecuador (2016). Aarón trad op als solist met orkest in concerten van Haydn, Beethoven, Grieg, en Liszt. 
Sinds kort vervolgt hij zijn pianostudie op het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Sinds 2016, heeft hij Duits, Frans en Spaanse liederen aan zijn repertoire toegevoegd, samen met sopraan Marion Dumeige, als Duo Romane. 
In het voorprogramma van de Pianowandeling volgt hij om 11.30 een masterclass van Kelvin Grout in de Grote of Barbarakerk. Op de foto ontving Aarón de masterclass als cadeau toen hij winnaar werd van ‘Koffie bij de piano 2019’ in Den Bosch. 

______________________________________________________________

Timo van Peursen

Locatie 15, 14:30 uur en
Locatie 6, 15:30

Timo van Peursen is 19 jaar en gaat naar het tweede jaar van de opleiding acountancy aan de Haagse Hoge School. Timo is slechtziend. Naast pianospelen is ook schaken een grote hobby van Timo. Hij speelt o.a. jazz.

______________________________________________________________

Joost Reus (piano) & Claire Vaessen (klarinet)

Locatie 19, 14:00 uur en
Locatie 6, 15:00 uur

Joost Reus is van huis uit organist (tot 1986). Hij bespeelde het kerkorgel. Toen hij moest kiezen tussen het conservatorium en een studie aan de Universiteit van Wageningen studie, werd dat toch een studie  en wel richting plantenziektekunde. In Culemborg kennen de meeste bewoners hem als wethouder met o.a. cultuur in de portefeuille. In 2015 heeft hij vanuit die rol de opening van de allereerste Pianowandeling verricht door o.a. een prachtig gespeeld stuk van Einaudi.
Samen met Claire Vaessen (klarinet) heeft hij zich dit jaar voorbereid op het samenspelen. Claire vindt dit best spannend, hoewel ze toch genoeg podium- ervaring heeft in het Koninklijk Harmonie Orkest Pieter Aafjes. Samen zetten ze hun schouders er onder. Ze hebben dit jaar inmiddels al een paar keer in kleine kring samen opgetreden.
_____________________________________________________________

Michiel Roosen

Locatie 2, 14:30 uur

Michiel Roosen (1985), pianist en afgestudeerd luchtvaart ingenieur, gaat in de zomer van 2003 piano spelen. De prachtige piano muziek in de film “The Pianist”, was voor Michiel dé inspiratiebron voor zijn eerst ingestudeerde werk: een Chopin Nocturne in cis klein, waarmee tevens de film begon. Als kind speelde hij al accordeon en keyboard.

Michiel wordt regelmatig gevraagd om recitals te geven of om te begeleiden. Vanaf 2008 heeft hij een aantal jaren intensief les gehad van concertpianist Wibi Soerjadi, voor wie hij tevens werkzaam is geweest als personal assistant, en organisator van zijn masterclasses. Samen met Wibi heeft hij het tweede pianoconcert van Rachmaninov mogen opvoeren op 2 vleugels. Momenteel is Michiel vooral gericht op het organiseren van eigen solo concerten, en het geven van pianolessen.

Michiel heeft les gehad en diverse masterclasses mogen ontvangen van o.a. Bernd Brackman, Rian de Waal, Michiel Borstlap, Liszt concourse winnaar Christiaan Kuvenhoven, Leonard Leutscher, Marcel Worms, Lodewijk Crommelin en Jeroen Riemsdijk.

______________________________________________________________

Jorik Stel

Locatie 7, 14:30 uur en
Locatie 19, 15:30 uur

Jorik Stel speelde vanaf zijn 13e jaar graag de game Pianista op zijn iPad. Dat is een spelletje waar je de noten van klassieke stukken muziek moet aantikken voordat ze verdwijnen van je scherm. Hoe beter je dat speelt, hoe moeilijker en sneller de noten vallen. Jorik was hier goed in, hij stond 4e op de wereldranglijst, met vier Aziatische spelers boven zich. Steeds meer mensen die hem dit spel zagen doen vroegen hem of hij niet echt piano wilde leren spelen. Uiteindelijk heeft hij twee proeflessen genomen bij de muziekschool in Baarn. Zijn liefde en talent voor pianospelen is wakker geworden tijdens die 2 proeflessen en vanaf dat moment is zijn ontwikkeling erg snel gegaan.
Jorik speelt van de vroege ochtend tot de late avond. Er staat een piano boven op zijn kamer en beneden in de keuken. Hij oefent op dit moment zo’n zes uur per dag. Hij kan geen dag zonder.
Zijn toekomstplannen: Hij wil na zijn VWO naar het conservatorium en ter voorbereiding start hij vanaf 1 september aan de Academie Muzikaal Talent van het Conservatorium in Utrecht.   Hier en daar speelt hij piano als achtergrondmuziek en hij werkt in de Jumbo in Baarn als vakkenvuller om te sparen voor een eigen “vleugel”

______________________________________________________________

Joren Teurlings

Locatie 13, 14:00 uur en
Locatie 9, 14:45 uur

Joren Teurlings heeft ongeveer 3 à 4 jaar les, waarvan de laatste jaren bij Hanny de Winter.
Joren houdt van de lichtere muziek en hij speelt graag heel vrolijk en swingend. Hij gooit zich er helemaal in. Oefenen vindt hij wat minder, optreden daarentegen superleuk. Als hij begint kan hij eigenlijk niet meer ophouden met spelen….
Dit belooft wat tijdens de pianowandeling! (Foto: Joren op de bespeel mij piano op de Markt tijdens Pianowandeling Culemborg in 2019).
______________________________________________________________

Trio Herbie’s Monks 

Locatie 17, 14:30 uur

Tjitze Vogel (piano), Roeland Dol (akoestische basgitaar) en Henk Spies (sopraan- en tenorsaxofoon) kennen elkaar in verschillende bezettingen al ruim 25 jaar. Ze hebben allen ruime (internationale) podiumervaring. In deze nieuwe groep staan de uitdagende composities van de pianisten Herbie Nichols en Thelonious Monk centraal. Herbie Nichols was in de Fifties een obscure pianist die vooral dixieland speelde. Zijn geavanceerde composities, waarin harmonieën van Satie, Bartók en Coltrane samengaan met soms onregelmatige vormen, vonden pas enige erkenning na zijn vroege dood in 1963. Monk daarentegen drukte met zijn hoekige stukken in die tijd al een belangrijk stempel op de ontwikkeling van de jazz. Herbie’s Monks delven met ziel en zaligheid de weerbarstige schoonheid van hun beider stukken.

______________________________________________________________

Marga Vaillant, Misae Endo Sachiko Kotani
Trio MiMoSa

Locatie 18, 14:00 uur en
Locatie 18, 15:30 uur

MiMoSa =Misae+Marga+Sachiko, is een trio/ensemble met piano en fluit.

Marga Vaillant (piano) hoorde als peuter thuis verschillende muziekstijlen, zoals, opera, dixieland, klassiek en evergreens en al heel jong speelde ze, naast klassiek, graag de jazzy muziek van haar grote broer. Het grootste verjaardagscadeau was haar eerste pianoles toen ze 7 werd. Haar muzikale talent viel op. Ze begeleidde al jong (grote) koren in verschillende muziekstijlen variërend van gregoriaans, klassiek, musical, jazz tot (lichte) pop. Later nam ze les bij pianist en componist Jo Sporck in Tilburg. Dit resulteerde in meer diepgang en beleving in haar spel, waar zij hem zeer dankbaar voor is. Haar muzikale activiteiten kwamen altijd naast haar loopbaan bij grote multinationals die ze onlangs, na 45 jaar, heeft afgesloten.

Sachiko Kotani (piano) kreeg haar eerste pianoles toen ze 4 jaar was in haar geboorteland Japan. Toen ze in de jaren ’70 met haar ouders in Boston woonde kreeg ze interesse voor de dwarsfluit. Terug in Japan speelde ze 10 jaar dwarsfluit in een harmonieorkest. Haar voorliefde voor dit instrument was toen duidelijk. Tijdens een uitwisselingsprogramma van de Universiteit van Osaka met de State University of New York volgde ze lessen bij het betreffende Music Department. Begin jaren ’90 verhuisde Sachiko naar Nederland. Hier ontmoette  ze pianiste Marga Vaillant. Het klikte goed, zowel persoonlijk als muzikaal. Sindsdien treden ze samen steeds vaker op. Sinds een paar jaar heeft Sachiko les van Yubari Nanami, voor haar een zeer waardevolle ondersteuning. De passie voor muziek heeft zij inmiddels overgedragen op haar oudste zoon die haar soms op de piano begeleidt.

Misae Endo (dwarsfluit) begon op driejarige leeftijd in Tokio eerst met orgellessen en daarna toen ze 5 was met pianoles bij onder meer Naoko Meguro. Hoewel een carrière als pianiste voor Misae was weggelegd, ambieerde zij toch het beroep van stewardess en begon daarom een studie Engels aan de Oxford Academy in Engeland. Op dit moment is Misae al ruim 28 jaar  stewardess bij de  KLM. In haar vrije tijd krijgt zij nog steeds pianolessen bij Henriëtte Wirth. Ze vliegt  regelmatig naar Tokio om daar concerten te geven met onder andere het “piano-to Tawamureru-Kai”, een groep pianisten onder leiding van pianiste Yoko Asami. In 2007 speelde Misae “quatre-mains” met Wibi Soerjadi op een KLM-personeelsfeest. In 2015 trad zij op tijdens het Zomerconcert van Airchestra, samen met Yoshimi Kawai en Misaki Yamada. Ze speelden toen het Pianoconcert nr. 23 in A van Mozart en de Romance voor piano 6-handig van Rachmaninov.

____________________________________________________________________________

Jeroen van Veen

Locatie 1, 13:00 uur (openingsconcert)

Jeroen van Veen speelt piano bij de opening van de Pianowandeling. Een ‘anders dan anders’ pianist die naast de vele concerten die hij geeft een veelzijdig cultureel ondernemer is, ook componeert en produceert (< 180 CD’s). Dat hij kan piano spelen is zeker te horen tijdens de opening en zijn vele (lig-) concerten. Hij geeft heel veel solo concerten maar ook ligconcerten (www.ligconcert.nl) met Sandra Mol waarbij ze Canto Ostinato van Simeón ten Holt spelen op vaak zeer verrassende locaties.
Op zijn website is zijn indrukwekkende biografie te lezen. 
In 2016 ontving hij de NPO Radio4 prijs en tevens een award voor de verkoop van meer dan 100.000 cd’s van de Canto Ostinato! Van de albums met de muziek van Pärt, Einaudi en Tiersen zijn miljoenen exemplaren verkocht. www.jeroenvanveen.com

____________________________________________________________________________

La Vie en Rose

Locatie 18, 14:30 uur

Het roemruchte Utrechts Salon Orkest uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw presenteert zich nu onder de naam SalonEnsemble La Vie En Rose. De vroegere studenten van het Utrechts Conservatorium zijn inmiddels prominente, gelouterde en gelauwerde musici uit de gelederen van het Radio Filharmonisch Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, ASKO/Schoenberg en Mondriaan Kwartet. Plus gris, plus sage… maar met onverminderd enthousiasme klinken de pikante polka’s, trotse tango’s, wufte walsen, geinige genrestukjes en licht-klassieke meesterwerken in verrassende arrangementen. La Vie En Rose bestaat uit Myra de Vries, fagot, Frank van Koten, hobo, Niek de Vente, piano, Jaap Blok, cello, Marten Boeken, violist en altviolist en Edwin Blankenstijn, viool. Een greep uit het repertoire: Heinzelmänchens Wachtparade, Liebes Erwachen, Schön Erika ( Valse Caprice), Tritsch Tratsch Polka, Gavotte Caprice, Libertango ( Piazzolla), Conchita, Mi Ricordo, Ne Me quittez pas, Ungarische Weisen, Russische Polka, Tropico Tango,Der Geige Liebeslied, Mondnacht am Bosporus, Maddalena,, Noche de Plegaria ( Tango) etc. etc. _______________________________________________________________

Bea de Wit

Locatie 2, 15:30 uur

‘Mijn naam is Bea de Wit en ik kom uit Gouda. Ik heb naast mijn baan in het basisonderwijs altijd met veel plezier piano gespeeld en geef aan een kleine groep leerlingen pianoles. Gedurende 6 jaar heb ik de Schumann Academie gevolgd, een muziekvakopleiding voor docerend musicus .Onlangs ben ik gestopt met mijn werk in het basisonderwijs, zodat ik me helemaal bezig kan houden met de piano en het lesgeven.
Samen met mijn man, die ook piano speelt en met andere muziekvrienden geef ik regelmatig huisconcerten. Het lijkt me erg leuk om met deze pianowandeling mee te doen. Culemborg is een prachtige stad om dit te organiseren’.

_______________________________________________________________

Peiting Xue, Victor Su, Max Valkenburcht, Bettino Weisser

Locatie 1, 16:30 uur

Tijdens het slotconcert spelen vier leerlingen van het Koninklijk Conservatorium Den Haag afdeling ‘Jong KC Muziek, onderdeel binnen de School voor Jong Talent. V.l.n.r. Peiting Xue, Bettino Weisser, Victor Su en Max Valkenburcht,  hebben zich al maandenlang voorbereid op het speciaal voor acht handen geschreven pianomuziek. Marlies van Gent, hun docent, heeft ze daarbij begeleid. De foto is gemaakt bij de voorbereiding en straalt een groot enthousiasme uit. Leuk om te weten dat het Jong KC volledige opleidingsprogramma’s bieden voor jonge talentvolle musici vanaf groep 7: een leeromgeving waar ze jonge mensen met een passie voorbereiden op een professionele toekomst. In de toekomst kan het publiek wel vaker van deze talenten horen spelen.
_______________________________________________________________

Julie Anna Zappala

Locatie 5, 14:00 uur en
Locatie 7, 15:00 uur

Julie Anna Zappala (28) is geboren in Brussel. Daar begon op zesjarige leeftijd met piano spelen. Daarna studeerde ze vanaf haar negende jaar in Frankrijk (Dijon) bij de Bulgaarse pianist Boris Nedeltchev waarvan ze de liefde voor muziek, het leven en interpreteren van muziek leerde. In die tijd zong ze ook in een koor en reisde daarmee door heel Europa. In 2010 studeerde ze in de Tsjechische Republiek (Prague) waar ze begon met improviseren en componeren (piano solo) en begeleidde ze diverse solisten in verschillende muziekgenres: Franse liedjes, lyrische muziek, cabaret) . . en vlakbij Parijs. Ze componeert sinds twee jaar voor piano solo, en geeft concerten met haar eigen werk (en soms met andere klassieke muziek). In 2017 beslot ze zich te widjen aan het componeren. Ze trad op n Parijs, diverse festivals (‘les Flâneries’ and ‘Piano en fête” in Aix-en-Provence en La Roque d’Anthéron). In Culemborg zal ze neo-klassieke muziek spelen.

_______________________________________________________________

Mark Zielhorst & Arnout Bultje

Locatie 11, 14:00 uur en
Locatie 15, 15:00 uur

‘Hoi! Wij zijn Arnout Bultje (19) en Mark Zielhorst (20). Wij kennen elkaar van de musical “13” (genomineerd voor een Amateur Musical Award), waarin wij in het najaar van 2017 hebben gespeeld. Nadat de tour afgelopen was voelden we de behoefte om samen muzikaal verder te werken door zelf stukken te schrijven en samen te zingen. Mark heeft afgelopen schooljaar zijn propedeuse gehaald voor de opleiding Muziektheater Klassiek, gericht op opera en klassieke musicals en Arnout begint in september met de opleiding Muziektheater, gericht op musical en kleinkunst. Wij laten u graag kennis maken met de muziek van een aantal (onbekende) musicals, waar wij onze eigen creatieve draai aan geven. Tot dan!’

_______________________________________________________________

Ruud Zwijnenburg

Locatie 11, 15:30 uur

In zijn kindertijd volgde Ruud Zwijnenburg drie jaar orgelles bij Gijsbert Lekkerkerker, waarna hij zelf verder is gaan experimenteren met keyboards en synthesizers, in een bandje speelde en zang begeleidde op Hammond-orgel en piano. Sinds 2016 volgt hij met veel plezier weer orgel- en pianolessen, bij Ronald de Jong in Zoetermeer.
Hij bezoekt graag concerten met minimal music, zoals die regelmatig door onder andere Jeroen en Sandra van Veen worden gegeven.
Daarnaast is hij actief in de Stichting Concerten Oude Kerk Zoetermeer voor het promoten en organiseren van wekelijkse concerten met klassieke muziek.

______________________________________________________________

Wilt u tijdens een volgende Pianowandeling ook spelen op één van de locaties? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact. Tweede zondag in september.