Locaties 2019

Tijdens de Pianowandeling  wordt gespeeld op heel uiteenlopende en verrassende locaties. Zoals een huiskamer, galerie, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht.

Wij verzoeken alle bezoekers zoveel mogelijk rustig door te lopen in de locaties en tijdens het applaus te wisselen zodat de pianisten zo min mogelijk gestoord worden.

De nummers bij de locaties corresponderen met de nummering in de plattegrond in het programmaboekje. De optredens staan gepland op de volgende locaties (in alfabetische volgorde):

______________________________________________________________

HIERONDER VOLGT EEN KORTE INTRODUCTIE VAN DE deelnemende LOCATIES

______________________________________________________________

ACHTERSTRAAT 36-38 – MUSEUM JAN VAN RIEBEECKHUIS

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015

Locatie 6.
Achterstraat 36-38 – Jan van Riebeeckhuis – foto 2015. Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500.  Aan de achterkant is buiten een patio met kruidentuin. Toegang naar deze tuin is via de Binnenmolenstraat.

Het Museum Jan van Riebeeckhuis  laat u kennis maken met de geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck.  Er is aandacht voor zijn persoonlijke geschiedenis en voor  de belangrijke rol welke hij heeft gespeeld in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt u geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum bevindt zich vooral op de eerste verdieping.

Op de begane grond van dit prachtige pand is wijnhandel en proeflokaal  Wijn en Verwonderen gevestigd, gerund door TV-maker Klaas Drupsteen. Wie weet, valt er wat te proeven!

– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen;  staanplaatsen.
– Rondlopen tijdens de optredens is mogelijk. Optie: Wandelend luisteren in de kruidentuin
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.
______________________________________________________________

BUITEN MOLENSTRAAT 7 – byANDRIES 

Locatie 17.
Een echte ‘Bijmekaar Komplek’ zoals ze dat in Zuid-Afrika noemen. Eten en drinken in een huiselijke sfeer, de houtkachel aan als het nodig is en een terras dat eigenlijk altijd open is. De Stichting ANDRIES ondersteunt een aantal goede doelen in Zuid-Afrika, waar de winst van het eethuis naar toe gaat. Er zijn regelmatig culturele activiteiten met muziek , film en gedichten. Tevens locatie voor de afterparty met live muziek van Salonorkest La Vie en Rose.  Per persoon €10,00 eten inclusief 1 consumptie; gelieve aan te melden via ellen@pianoculemborg.nl.
www.andriesetenendrinken.nl 

– Aantal zitplaatsen: 40-60
– Rolstoeltoegankelijk: ja

______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 14 – DE OUDE SCHOOL

DSC_0521

Locatie 8.
Aan de Goilberdingerstraat 14 staat een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk gebouwd als openbare lagere school II, in de wandelgangen spreekt men van De Oude School. Het pand herbergt nu het oefenlokaal van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Na een renovatie is er een nieuwe barruimte gecreëerd. Tijdens de Pianowandeling wordt in deze ruimte opgetreden. Lees meer over het Koninklijk Harmonie Orkest Pieter Aafjes op hun site: www.pieteraafjes.nl

– Aantal zitplaatsen: 30
– Rolstoeltoegankelijk: ja

______________________________________________________________

 GROTE KERKSTRAAT 4 – GROTE OF BARBARAKERK 

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01

Locatie 1.
Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaal zilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden.

In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. Na een enorme brand in 1654 is de kerk opnieuw opgebouwd. Van 1963 tot 1968 vond  restauratie plaats onder supervisie van Monumentenzorg. De opening en het slotconcert van de Pianowandeling vinden in deze kerk plaats. LET OP: het is de kerk met de vierkante toren!
Evert Snel is de hoofdsponsor van het slotconcert en levert o.a. de concertvleugel aan.
– Aantal zitplaatsen: 600
– Rolstoel toegankelijk: ja, via zij-ingang.

Opening- en slotconcert vindt plaats in deze kerk. Zie voor tijden en programma het programma van de Pianowandeling. Tijdens de concerten bent u vrij om te komen en te gaan wanneer u wilt.
_____________________________________________________________

HAVENDIJK 1 – THEATER DE FRANSCHE SCHOOL

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015

Locatie 5.
Dit historische pand  heette van oorsprong ‘de Oude Fransche School’, een  school voor de armen. De kenmerkende grote groene deuren aan de voorkant, 2.50 m boven de grond, getuigen van het feit dat de school bij watersnood met een bootje te bereiken was  voor evacuatie.
Het podium wordt intiem ingericht ‘als een huiskamer’ met stoeltjes en tafeltjes.   Zo ‘staat’ de luisteraar samen met de pianist  en de Yamaha vleugel op ‘het podium’.  Zo biedt dit theater een unieke  ambiance aan het publiek.
De ingang is via de grote zaaldeur. Binnengekomen aan de linker achterzijde is de uitgang zodat iedereen rustig in en uit kan lopen.

– Aantal zitplaatsen: 130
– Diverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoel toegankelijk
______________________________________________________________

Havendijk 13

Locatie 4.
In dit historische pand, een gemeentelijk monument, kunt u – vooral klassieke – pianomuziek beluisteren in een intieme huiskamersfeer bij de gastvrije familie Leerling.

– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoel toegankelijk

______________________________________________________________

Havendijk 15 – Theater De Blauwe Schuur

Locatie 3.
Theater De Blauwe Schuur is een intiem theatertje in een 18e eeuwse stal. Het biedt plaats aan hooguit 45 mensen publiek. Er worden voorstellingen geprogrammeerd van professionele musici en theatermakers. Zij worden uitgenodigd om tevens te vertellen over de passie voor hun vak. Het publiek zit zo dicht op de podiumkunstenaars dat er een bijzondere uitwisseling plaatsvindt. Dit jaar doet de locatie mee aan Pianowandeling Culemborg. De ingang van de Blauwe Schuur  is aan de achterzijde, Achter de Vismarkt.

– Aantal zitplaatsen: 42
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 26a

Welkom bij Studio Wollebrandshof!

Locatie 10.
Studio Wollebrandshof werd oorspronkelijk neergezet als atelier: ‘De Wollebrandshof’.
Nel en Egbert Prins hebben er 8 jaar lang jonge kunstenaars de gelegenheid geboden te exposeren. In 2002 betrokken Hajo Prins en Bea Leek het huis met bijbehorende studio.

Bea startte er Studio Wollebrandshof en gaf er 11 jaar theatercursussen aan kinderen en volwassenen. Om de week wordt er nog steeds toneel gespeeld. Bewoners van het Thomashuis worden er meegenomen in fantasievolle verhalen. Van bovenaf wordt er meegekeken door Wollebrand Prins en Johanna Alida Meijer. Grootouders van Hajo. Zij betraden in 1922 het huis en hebben er veel meegemaakt. Beide zeer creatief en kunstzinnig. Ze zullen het initiatief van de pianowandeling zeer waarderen.

Aantal zitplaatsen – 35
Staanplaatsen – 25
Rolstoel toegankelijk – de studio is te bereiken via de schuin oplopende poort en heeft een kleine drempel, geen trappen.

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 27 

Locatie 9.
Welkom in de Herenstraat 27
Een fijn huis in het hart van Culemborg. Wellicht het meest markante onderdeel van dit pand is de toegangspoort tot het naastgelegen Weeshuis. De omlijsting van deze poort dateert uit 1785 en is gemaakt door de Utrechtse steenhouwer Jan Verkerk. Behalve de twee pilasters, bekroond met vazen, heeft Verkerk boven de deur een ornament aangebracht. In dit ornament zijn  de wapenschilden verwerkt van de stichter van het Weeshuis, de kinderloze vrouwe Elisabeth, gravin van Culemborg en van haar echtgenoot Anthonis. Het ornament is uitgevoerd in ‘blauw hartsteen’. Onder de wapens staat een Latijnse spreuk, waarvan de vertaling luidt:

‘Der burg’ren kroost te vroeg van oud’ren zorg ontbloot
Ontvangt Elisabeth hier koest’rend op haar schoot’.
Lees hier verder.

– Aantal zitplaatsen: 15-30
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoel- toegankelijk: er is een klein trapje (3 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 29 – MUSEUM ELISABETH WEESHUIS

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Locatie 11.
Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met de piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten* de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies.
*(Adrianus Schouten , 1886 – 1957 markante Culemborger o.a. directeur Verffabriek, wethouder en waarnemend burgemeester).
Meer informatie over dit museum: www.weeshuismuseum.nl

– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoeltoegankelijk: er is een trapliftje waarbij de rolstoel door iemand anders naar boven moet worden gebracht (5 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 41 – WOONHUIS

Herenstraat 41 - foto 2015-02

Locatie 12.
Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. Rijnhold en Wilhelmien, gastheer en gastvrouw, stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoel toegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

JODENKERKSTRAAT 5 – VOORMALIGE SYNAGOGE

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02Locatie 16.
Gebouwd als synagoge is dit pand nog steeds in gebruik voor kerkdiensten, momenteel van De Nederlands Gereformeerde Kerk. Het dateert van 1868. De groei van de joodse gemeente in Culemborg aan het eind van de 19e eeuw maakte de bouw van een nieuw gebedshuis noodzakelijk. Het is in neo-gothische stijl gebouwd. Kenmerkend zijn de pinakels en spitsboog ramen. De oude synagoge, vlak naast de nieuwe,  werd verbouwd tot mikwe (badhuis) en godsdienstschool. De straat waaraan deze joodse instellingen lagen werd bekend als Jodenkerkstraat, een naam die het nog altijd heeft.
Diverse kenmerken van de kerk herinneren aan de vroegere synagoge. Het gebouw is, net als alle synagogen, naar het oosten (Jeruzalem) gericht. Boven de hoofdingang is de Hebreeuwse tekst van Jes. 56:7 aangebracht.  Vertaald luidt deze: “Want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Links en rechts van de ingang zijn twee gedenkstenen ingemetseld.
Op deze locatie is de historische Rippen Sheherazade te beluisteren. Lees hier meer over de Nederlandse Rippen en o.a. de Sheherazade. Met bijzondere dank aan Stichting Pianobouw.

– Aantal zitplaatsen: 60-90 plus een beperkt aantal op het balkon
– Rolstoel toegankelijk: ja

______________________________________________________________

MARKT (BIJ HET OUDE STADHUIS)

Markt - stadhuis - foto 2015-01

Locatie 14.
Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat tussen 14.00 en 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door iedereen die daar zin in heeft. Dus kun je pianospelen en wil je anderen laten meegenieten, speel dan gerust op deze ‘ Bespeel mij’ Piano. Ook als je eindelijk wel eens een piano ‘wilt aanraken’ mag je gerust komen om dit mooie instrument uit te proberen.

____________________________________________________________

MARKT 36 – BOEKHANDEL TOMEY 

Tomey&Verstegen_2016-07-28 11.06.08

Locatie 15.
Boekhandel Tomey en Verstegen is gevestigd in dit historische pand. Vanaf de dertiger jaren tot aan 1972 zat in dit gebouw de ijzerhandel van de familie Van Avezaath. Dit is aan de gevel nog te zien.

– Aantal zitplaatsen: 25-30
– Rolstoel toegankelijk: wel begane grond maar qua inrichting van de winkel zijn er wellicht beperkingen.

______________________________________________________________

RIDDERSTRAAT 4 – Z Café

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ZCafe.jpegLocatie 13.
Het Zcafé is geen gewoon café, maar een plek waar mensen in het centrum van Culemborg elkaar kunnen ontmoeten en aanspreken. Met een gezellige huiskamer en tafel om te lunchen en te praten! De Z staat bijvoorbeeld voor Zorg voor elkaar. In het Zcafé zijn altijd mensen, vrijwilligers, die een kop koffie of thee voor je  kunnen inschenken. Ze gaan met je in gesprek als je dat wenst, maar je kunt ook gewoon even een krantje lezen, naar een gesprek of naar muziek luisteren, er gewoon Zijn.

Het Zcafé is opgezet door vrijwilligers en wordt door vrijwilligers geleid. De Z staat in dat geval voor Zelf doen. We organiseren niet alleen het Zcafé op ochtenden, maar op middagen en avonden verhuren we ook de ruimtes van het prachtige pand. Meer informatie www.zcafe.nl

– Aantal zitplaatsen: 15-25
– Rolstoel toegankelijk: ja

______________________________________________________________

TOLLENSTRAAT 26 – Vollin

Locatie 7.
In de historische binnenstad van Culemborg wacht een gastvrije plek op jou waar je kunt genieten van kunst, poëzie, muziek en een heerlijk kopje koffie of andere lekkernijen. Vollin is een café voor passie en verbeelding. De droom van Luc en Jet werd hiermee werkelijkheid;
een plek creëren waar mensen graag komen om elkaar te ontmoeten of geïnspireerd te raken door de sfeervolle omgeving. Of gewoon lekker rustig lezen met een kopje koffie erbij. Een pleisterplaats waar je je welkom voelt en waar je steeds verrast wordt met nieuwe dingen. Kom je ook bij Vollin? Er staat een Kawai Kunstpiano die speciaal in het kader van het jubileumjaar 2019 door leerlingen van KWC is beschilderd naar het winnende ontwerp van Marit Zeldenthuis.

– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoel toegankelijk: ja

______________________________________________________________

VARKENSMARKT 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)

DSC_0563

Locatie 18.
Het huidige gebouw van de Oud-Katholieke Kerk stamt uit 1836. Tijdens de reformatie was op deze plek een schuilkerk gevestigd. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit deze oude schuilkerk. De huidige kerk is uitgebreid gerestaureerd in 1994/95. Er staat een fraai orgel in uit 1900, gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Witte.
– Aantal zitplaatsen: ca. 120
– Rolstoel toegankelijk: ja
______________________________________________________________

VEERWEG 24 – Woonhuis

Veerweg 24 - foto 2015Locatie 2.
De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt iedereen graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoel toegankelijk

________________________________________________________________________

ZANDSTRAAT 19 – Woonhuis met vergaderruimte

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Locatie19.
Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een  vroegere stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelhof getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoel toegankelijk (2 traptreden bij entree)

________________________________________________________________________

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.