Locaties 2019

Tijdens de Pianowandeling  wordt gespeeld op heel uiteenlopende en verrassende locaties. Zoals een huiskamer, galerie, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht (dit jaar op twee locaties: Markt en Varkensmarkt).

Wij verzoeken alle bezoekers zoveel mogelijk rustig door te lopen in de locaties en tijdens het applaus te wisselen zodat de pianisten zo min mogelijk gestoord worden.

De optredens staan gepland op de volgende locaties:

______________________________________________________________

HIERONDER VOLGT EEN KORTE INTRODUCTIE VAN DE deelnemende LOCATIES

______________________________________________________________

ACHTERSTRAAT 36-38 – MUSEUM JAN VAN RIEBEECKHUIS

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015

Achterstraat 36-38 – Jan van Riebeeckhuis – foto 2015. Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500.  Aan de achterkant is buiten een patio met kruidentuin. Toegang naar deze tuin is via de Binnenmolenstraat.

Het Museum Jan van Riebeeckhuis  laat u kennis maken met de geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck.  Er is aandacht voor zijn persoonlijke geschiedenis en voor  de belangrijke rol welke hij heeft gespeeld in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt u geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum bevindt zich vooral op de eerste verdieping.

Op de begane grond van dit prachtige pand is wijnhandel en proeflokaal  Wijn en Verwonderen gevestigd, gerund door TV-maker Klaas Drupsteen. Wie weet, valt er wat te proeven!

– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen;  staanplaatsen.
– Rondlopen tijdens de optredens is mogelijk. Optie: Wandelend luisteren in de kruidentuin
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.
______________________________________________________________

Buiten Molenstraat 7 – ANDRIES eten en drinken

Een echte b’Bijmekaar Komplek’ zoals ze dat in Zuid-Afrika noemen. Eten en drinken in een huiselijke sfeer, de houtkachel aan als het nodig is en een terras dat eigenlijk altijd open is. De Stichting ANDRIES ondersteunt een aantal goede doelen in Zuid-Afrika, waar de winst van het eethuis naar toe gaat. Er zijn regelmatig culturele activiteiten met muziek , film en gedichten.
www.andriesetenendrinken.nl 

– Aantal zitplaatsen: 40-60
– Rolstoeltoegankelijk: ja

______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 14 – DE OUDE SCHOOL

DSC_0521

Aan de Goilberdingerstraat 14 staat een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk gebouwd als openbare lagere school II, in de wandelgangen spreekt men van De Oude School. Het pand herbergt nu het oefenlokaal van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Na een renovatie is er een nieuwe barruimte gecreëerd. Tijdens de Pianowandeling wordt in deze ruimte opgetreden. Lees meer over het Koninklijk Harmonie Orkest Pieter Aafjes op hun site: www.pieteraafjes.nl

– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Rolstoeltoegankelijk: ja

______________________________________________________________

 GROTE KERKSTRAAT 4 – GROTE OF BARBARAKERK (Opening & SLOTCONCERT)

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01

Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalzilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden.

In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. Na een enorme brand in 1654 is de kerk opnieuw opgebouwd. Van 1963 tot 1968 vond  restauratie plaats onder supervisie van Monumentenzorg. De opening en het slotconcert van de Pianowandeling vinden in deze kerk plaats.
Evert Snel is de hoofdsponsor van het slotconcert en levert o.a. de concertvleugel aan.
– Aantal zitplaatsen: 600
– Rolstoeltoegankelijk: ja, via zij-ingang.

Om 13.00 wordt het openingsconcert verzorgd door  pianist Marcel Worms. (deur open vanaf 12.45).
Vanaf 16.15 uur worden alle deelnemers, zowel vrijwilligers als bezoekers, aan de Pianowandelingen de Open Monumentendag uitgenodigd om in deze kerk het slotconcert te beluisteren. Het zal worden verzorgd door het getalenteerde Duo Elan en pianowonder Rangel Silaev  van 16.30u tot ca. 17.30 u. Tijdens het concert bent u vrij om te komen en te gaan wanneer  u wilt.
_____________________________________________________________

HAVENDIJK 1 – THEATER DE FRANSCHE SCHOOL

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015

Dit historische pand  heette van oorsprong ‘de Oude Fransche School’, een  school voor de armen. De kenmerkende grote groene deuren aan de voorkant, 2.50 m boven de grond, getuigen van het feit dat de school bij watersnood met een bootje te bereiken was  voor evacuatie.
Het podium wordt intiem ingericht ‘als een huiskamer’ met stoeltjes en tafeltjes.   Zo ‘staat’ de luisteraar samen met de pianist  en de Yamaha vleugel op ‘het podium’.  Zo biedt dit theater een unieke  ambiance aan het publiek.
De ingang is via de grote zaaldeur en binnengekomen aan de linker achterzijde is de uitgang zodat iedereen rustig in en uit kan lopen.

Zie ook de vermelding van de Pianowandeling op de website De Fransche School.

– Aantal zitplaatsen: 130
– Diverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoeltoegankelijk
______________________________________________________________

Havendijk 13

In dit historische pand, een gemeentelijk monument, kunt u – vooral klassieke – pianomuziek beluisteren in een intieme huiskamersfeer bij de gastvrije familie Leerling.

– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Havendijk 15 – Theater De Blauwe Schuur

Theater De Blauwe Schuur is een intiem theatertje in een 18e eeuwse stal. Het biedt plaats aan hooguit 45 mensen publiek. Er worden voorstellingen geprogrammeerd van professionele musici en theatermakers. Zij worden uitgenodigd om tevens te vertellen over de passie voor hun vak. Het publiek zit zo dicht op de podiumkunstenaars dat er een bijzondere uitwisseling plaatsvindt. Dit jaar doet de locatie mee aan Pianowandeling Culemborg. De ingang van de Blauwe Schuur  is aan de achterzijde, Achter de Vismarkt.

– Aantal zitplaatsen: 42
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 27 

Welkom in de Herenstraat 27
Een fijn huis in het hart van Culemborg. Wellicht het meest markante onderdeel van dit pand is de toegangspoort tot het naastgelegen Weeshuis. De omlijsting van deze poort dateert uit 1785 en is gemaakt door de Utrechtse steenhouwer Jan Verkerk. Behalve de twee pilasters, bekroond met vazen, heeft Verkerk boven de deur een ornament aangebracht. In dit ornament zijn  de wapenschilden verwerkt van de stichter van het Weeshuis, de kinderloze vrouwe Elisabeth, gravin van Culemborg en van haar echtgenoot Anthonis. Het ornament is uitgevoerd in ‘blauw hartsteen’. Onder de wapens staat een Latijnse spreuk, waarvan de vertaling luidt:

‘Der burg’ren kroost te vroeg van oud’ren zorg ontbloot
Ontvangt Elisabeth hier koest’rend op haar schoot’.
Lees hier verder.

– Aantal zitplaatsen: 15-30
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoel- toegankelijk: er is een klein trapje (3 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 29 – MUSEUM ELISABETH WEESHUIS

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met de piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten* de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies.
*(Adrianus Schouten , 1886 – 1957 markante Culemborger o.a. directeur Verffabriek, wethouder en waarnemend burgemeester).
Meer informatie over dit museum: www.weeshuismuseum.nl

– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoeltoegankelijk: er is een trapliftje waarbij de rolstoel door iemand anders naar boven moet worden gebracht (5 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 41 – WOONHUIS

Herenstraat 41 - foto 2015-02

Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. Rijnhold en Wilhelmien, gastheer en gastvrouw, stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoeltoegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

JODENKERKSTRAAT 5 – VOORMALIGE SYNAGOGE

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02 Gebouwd als synagoge is dit pand nog steeds in gebruik voor kerkdiensten, momenteel van De Nederlands Gereformeerde Kerk. Het dateert van 1868. De groei van de joodse gemeente in Culemborg aan het eind van de 19e eeuw maakte de bouw van een nieuw gebedshuis noodzakelijk. Het is in neogothische stijl gebouwd. Kenmerkend zijn de pinakels en spitsboogramen. De oude synagoge, vlak naast de nieuwe,  werd verbouwd tot mikwe (badhuis) en godsdienstschool. De straat waaraan deze joodse instellingen lagen werd bekend als Jodenkerkstraat, een naam die het nog altijd heeft.
Diverse kenmerken van de kerk herinneren aan de vroegere synagoge. Het gebouw is, net als alle synagogen, naar het oosten (Jeruzalem) gericht. Boven de hoofdingang is de hebreeuwse tekst van Jes. 56:7 aangebracht.  Vertaald luidt deze: “Want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Links en rechts van de ingang zijn twee gedenkstenen ingemetseld.
Op deze locatie is de historische Rippen Sheherazade te beluisteren. Lees hier meer over de Nederlandse Rippen en o.a. de Sheherazade. Met bijzondere dank aan Stichting Pianobouw.

– Aantal zitplaatsen: 60-90 plus een beperkt aantal op het balkon
– Rolstoeltoegankelijk: ja

Sherezade 2016-08-01 22.21.46
Rippen / Sheherazade
______________________________________________________________

LANGE HAVENDIJK 2

Beschermd stadsgezicht. Dit gedeelte van Culemborg is rond 1370 gebouwd als het schipperskwartier. De bewoners werkten hoofdzakelijk op en rond de Lek. Het huis aan Lange Havendijk 2 is rond 1970 helemaal herbouwd. De gevel is hetzelfde gebleven en het huis staat nog op de oude fundamenten. Een stukje daarvan is te zien onderaan in het gangetje rechts naast het huis.
– Aantal zitplaatsen: 15-29
– Rolstoeltoegankelijk: nee

______________________________________________________________

MARKT (BIJ HET OUDE STADHUIS)

Markt - stadhuis - foto 2015-01

Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat tussen 14.00 en 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door iedereen die daar zin in heeft. Dus kun je pianospelen en wil je anderen laten meegenieten, speel dan gerust op deze ‘ Bespeel mij’ Piano. Ook als je eindelijk wel eens een piano ‘wilt aanraken’ mag je gerust komen om dit mooie instrument uit te proberen.

 

 

 

____________________________________________________________

MARKT 36 – BOEKHANDEL TOMEY & VERSTEGEN

Tomey&Verstegen_2016-07-28 11.06.08

Boekhandel Tomey en Verstegen is gevestigd in dit historische pand. Vanaf de dertiger jaren tot aan 1972 zat in dit gebouw de ijzerhandel van de familie Van Avezaath. Dit is aan de gevel nog te zien.

– Aantal zitplaatsen: 25-30
– Rolstoeltoegankelijk: beperkt

______________________________________________________________

Oude Vismarkt 1 – Culemborgse Mannen

Bij deze kledingzaak, die heel toepasselijk ‘Culemborgse mannen’ heet, wordt je altijd gastvrij ontvangen door Raymond. Achterin de winkel staat een Petrof piano, waar, wie dat wil, op kan spelen. Voor de hand liggend dat dit een van de locaties van de Pianowandeling is.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk: ja

______________________________________________________________

Oude Vismarkt 4 – huis van de stad

In het Huis van de Stad, dat voorheen ‘ Het Oude Stadhuis’ was, staat tijdens de Pianowandeling Culemborg op zondag 9 september, een bijzonder instrument: de klavecimbel die Pieter Dirksen samen met zijn vader heeft gebouwd. Lees hier meer over in het programmaboekje op pag. 19. Pieter Dirksen zal zelf spelen op dit instrument (zie verder onder deelnemers).

– Aantal zitplaatsen: 20-40
– Rolstoeltoegankelijk: ja

 

 

______________________________________________________________

Varkensmarkt t.o. nummer 16

Buiten bij Kim’s Keuken en Lekkers aan de Lek, staat een bespeel mij piano. Altijd een verrassing wie er komt spelen op zo’n piano. Het idee van ‘bespeel mij piano’ is ook wel bekend van de diverse ‘bespeel mij’ treinstations in Nederland.

______________________________________________________________

Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)

DSC_0563

Het huidige gebouw van de Oud-Katholieke Kerk stamt uit 1836. Tijdens de reformatie was op deze plek een schuilkerk gevestigd. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit deze oude schuilkerk. De huidige kerk is uitgebreid gerestaureerd in 1994/95. Er staat een fraai orgel in uit 1900, gebouwd door de Utrechtse orgelbouwer Witte.
– Aantal zitplaatsen: ca. 120
– Rolstoeltoegankelijk: ja
______________________________________________________________

VEERWEG 24 – WOONHUIS

Veerweg 24 - foto 2015De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt iedereen graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

________________________________________________________________________

ZANDSTRAAT 19 – WOONHUIS MET VERGADERRUIMTE

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een  vroegere stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelhof getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

________________________________________________________________________

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.