Locaties 2018

Tijdens de Pianowandeling Culemborg wordt piano gespeeld op uiteenlopende en soms heel verrassende locaties. Zoals in een huiskamer, galerie, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht.

U kunt pianoklanken verwachten op de volgende locaties:
– Achterstraat 36-38 (Museum Jan van Riebeeckhuis)
Goilberdingerstraat 14 (De Oude School)
– Grote Kerkstraat 4 (Grote of Barbarakerk): opening 13.30u; slotconcert 16.30u
– Havendijk 1 (Theater De Fransche School)
Herenstraat 27
– Herenstraat 29 (Museum Elisabeth Weeshuis)
– Herenstraat 41 
– Jodenkerkstraat 5 (voormalige Synagoge)
Lange Havendijk 2
– Markt (bij het Oude Stadhuis)
Oude Vismarkt 1
Markt 36  (Boekhandel Tomey & Verstegen)
Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)
– Veerweg 24
– 
Zandstraat 19

______________________________________________________________

HIERONDER VOLGT EEN KORTE INTRODUCTIE VAN DE deelnemende LOCATIES:

ACHTERSTRAAT 36-38 – MUSEUM JAN VAN RIEBEECKHUIS

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015

Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500. Buiten is er een patio met kruidentuin.via de Binnenmolenstraat is er toegang naar de tuin. Het Museum Jan van Riebeeckhuis wil de samenleving kennis laten maken met zowel de persoonlijke geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck, als ook met zijn belangrijke rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum op de eerste verdieping is ook toegankelijk.
Tegenwoordig is wijnhandel en proeflokaal Wijn en Verwonderen, dat wordt gerund door TV-maker Klaas Drupsteen, ook te vinden in dit prachtige pand. Wie weet, valt er wat te proeven!
– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen.
– Staanplaatsen en rondlopen tijdens pianospel ook mogelijk.
– Optie: al wandelend in de kruidentuin luisteren
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.
______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 14 – DE OUDE SCHOOL

DSC_0521Aan de Goilberdingerstraat 14 staat een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk gebouwd als openbare lagere school II (in de wandelgangen spreekt men van De Oude School) herbergt het pand nu het oefenlokaal van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes.
Na een renovatie van het pand is er ook een nieuwe barruimte gecreëerd, waar de pianomuziek is te beluisteren tijdens de Pianowandeling.

______________________________________________________________

 GROTE KERKSTRAAT 4 – GROTE OF BARBARAKERK (Opening & SLOTCONCERT)

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01

Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalzilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden. In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.
– Aantal zitplaatsen: 600
– Rolstoeltoegankelijk: ja, via zij-ingang.

Opening en slotconcert
Om 13.00 zal pianist Marcel Worms de Pianowandeling openen in de Grote of Barbaralerk (deur open vanaf 13.00).
Vanaf 16.15 uur worden alle deelnemers aan de Pianowandeling, vrijwilligers en bezoekers van de Pianowandeling en Open Monumentendag uitgenodigd om in deze kerk het slotconcert te beluisteren.Het zeer getalenteerde Duo Elan en pianowonder Rangel Silaev spelen op het slotconcert van 16.30u tot ca. 17.30u. Ook hier is men vrij om te komen en gaan wanneer men wil. Na het concert is het op diverse locaties mogelijk met piano actie te eten bij een van de deelnemende horeca gelegenheden.
Evert Snel is de hoofdsponsor van het slotconcert en levert o.a. de concertvleugel aan.

______________________________________________________________

HAVENDIJK 1 – THEATER DE FRANSCHE SCHOOL

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015

Dit historische pand was van oorsprong de Oude Fransche School, de school voor de armen. De kenmerkende grote groene deuren aan de voorkant, 2.50 m boven de grond, getuigen van het feit dat de school bij watersnood met een bootje te bereiken was om te evacueren.
Het podium wordt intiem ingericht ‘ als een huiskamer’ met stoeltjes en tafeltjes, waardoor de luisteraar samen met de pianist met de Yamaha vleugel op het podium ‘staat’. Ook kan men plaatsnemen op de tribune. Een unieke setting voor theater en publiek.
– Aantal zitplaatsen: 130
– Diverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 27 

Welkom in de Herenstraat 27
Een beschrijving van dit fijne huis, in het hart van Culemborg:
Wellicht het meest markante onderdeel van dit pand is de toegangspoort tot het Weeshuis. De omlijsting van deze poort dateert uit 1785 en is gemaakt door de Utrechtse steenhouwer Jan Verkerk. Behalve de twee pilasters, bekroond met vazen, heeft Verkerk boven de deur een ornament aangebracht met de wapenschilden van Elisabeth en Anthonis in ‘blauw hartsteen’. Onder de wapens staat een Latijnse spreuk, waarvan de vertaling luidt:

‘Der burg’ren kroost te vroeg van oud’ren zorg ontbloot
Ontvangt Elisabeth hier koest’rend op haar schoot’.
Lees hier verder.

– Aantal zitplaatsen: 15-30
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoel- toegankelijk: er is een klein trapje (3 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 29 – MUSEUM ELISABETH WEESHUIS

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies.

– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoeltoegankelijk: er is een trapliftje waarbij de rolstoel door iemand anders naar boven moet worden gebracht (5 treden).

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 41 – WOONHUIS

Herenstraat 41 - foto 2015-02

Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. De gastvrije Rijnhold en Wilhelmien stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoeltoegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

JODENKERKSTRAAT 5 – VOORMALIGE SYNAGOGE

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02

Deze voormalige Synagoge is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten van De Nederlands Gereformeerde Kerk. Het is gebouwd als synagoge en dateert van 1868. De joodse gemeente in Culemborg groeide eind 19e eeuw tot zo’n 200 leden. Dit maakte de bouw van een gebedshuis noodzakelijk. De synagoge is in neogothische stijl gebouwd. Kenmerkend zijn de pinakels en spitsboogramen. De oude synagoge, gehuisvest in een abdij vlak naast de nieuwe synagoge werd verbouwd tot mikwe (badhuis) en godsdienstschool. Al deze joodse instellingen zorgden ervoor dat de straat waaraan zij lagen al snel bekend werd als Jodenkerkstraat, een naam die het nog altijd heeft.

Er zijn diverse kenmerken van de kerk die herinneren aan de voormalige synagoge. Zoals alle synagogen is ook dit gebouw naar het oosten (Jeruzalem) gericht. Boven de hoofdingang van de kerk is de hebreeuwse tekst van Jes. 56:7 aangebracht die vertaald luidt: “Want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Links en rechts van de ingang zijn in de gevel twee gedenkstenen ingemetseld.

Op deze locatie is de historische Rippen Sheherazade te beluisteren. Lees hier meer over de Nederlandse Rippen en o.a. de Sheherazade. Met bijzondere dank aan Stichting Pianobouw.

Sherezade 2016-08-01 22.21.46
Rippen / Sheherazade
______________________________________________________________

LANGE HAVENDIJK 2

______________________________________________________________

MARKT (BIJ HET OUDE STADHUIS)

Markt - stadhuis - foto 2015-01

Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat tussen 14.00 en 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door een ieder die daar maar zin in heeft. Dus kun je pianospelen en wil je anderen daarvan laten meegenieten, speel dan gerust op deze ‘ Bespeel mij’ Piano. Ook als je eindelijk eens een piano ‘wilt aanraken’ mag je gerust komen spelen om kennis te maken met dit mooie instrument.

 

 

____________________________________________________________

MARKT 36 – BOEKHANDEL TOMEY & VERSTEGEN

Tomey&Verstegen_2016-07-28 11.06.08Boekhandel Tomey en Verstegen is gevestigd in dit historische pand, waar in vroegere tijden Ijzerhandel Avezaath was gevestigd. Dit is aan de gevel nog te zien.

______________________________________________________________

Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)

DSC_0563Het huidge gebouw van de Oud-Katholieke Kerk stamt uit 1836. Daar nam het de plaats in van een schuilkerk die tijdens de reformatie in gebruik was genomen. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit de oude schuilkerk. De kerk is uitgebreid gerestaureerd in 1994/95. In de kerk is een fraai orgel te vinden uit 1900 van de Utrechtse orgelbouwer Witte.

– Aantal zitplaatsen: ca. 120
– Rolstoeltoegankelijk: ja
______________________________________________________________

VEERWEG 24 – WOONHUIS

Veerweg 24 - foto 2015De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt een ieder graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Vismarkt 1 – Culemborgse mannen

In deze mannenkledingzaak staat een Petrof piano.

______________________________________________________________

ZANDSTRAAT 19 – WOONHUIS MET VERGADERRUIMTE

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een voormalige stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelstraat getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

________________________________________________________________________

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.