Locaties 2016

Tijdens de Pianowandeling Culemborg wordt piano gespeeld op uiteenlopende en soms heel verrassende locaties. Zoals in een huiskamer, galerie, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht.

U kunt pianoklanken verwachten op de volgende locaties:
– Achterstraat 36-38 (Museum Jan van Riebeeckhuis)
Binnenmolenstraat 1
Goilberdingerstraat 14 (De Oude School)
Goilberdingerstraat 16
– Grote Kerkstraat 4 (Grote of Barbarakerk): opening 13.30u; slotconcert 16.30u
– Havendijk 1 (Theater De Fransche School)
– Herenstraat 29 (Museum Elisabeth Weeshuis)
– Herenstraat 41 
– Jodenkerkstraat 5 (voormalige Synagoge)
– Markt (bij het Oude Stadhuis)
Markt 31 (Café De Mart)
Markt 36  (Boekhandel Tomey & Verstegen)
Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)
– Veerweg 24 
– Weidsteeg 1 
– Zandstraat 19
Zandstraat 96

______________________________________________________________

HIERONDER VOLGT EEN KORTE INTRODUCTIE VAN DE LOCATIES IN 2016:

ACHTERSTRAAT 36-38 – MUSEUM JAN VAN RIEBEECKHUIS

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015

Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500. Buiten is er een patio met kruidentuin.via de Binnenmolenstraat is er toegang naar de tuin. Het Museum Jan van Riebeeckhuis wil de samenleving kennis laten maken met zowel de persoonlijke geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck, als ook met zijn belangrijke rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum op de eerste verdieping is ook toegankelijk.
Tegenwoordig is wijnhandel en proeflokaal Wijn en Verwonderen, dat wordt gerund door TV-maker Klaas Drupsteen, ook te vinden in dit prachtige pand. Wie weet, valt er wat te proeven!
– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen.
– Staanplaatsen en rondlopen tijdens pianospel ook mogelijk.
– Optie: al wandelend in de kruidentuin luisteren
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.

______________________________________________________________

BINNENMOLENSTRAAT 1 – WOONHUIS 

Binnenmolenstraat 1

Dit historische huis is één van de weinige stadsmuurwoningen die Culemborg telt. Van de oorspronkelijke twee huizen heeft eigenaar Wim Holleman één huis gemaakt in een bij het huis en de historie passende stijl. Uniek is dat de oude stadsmuur op het terras nog te zien is en dat de kelder gewelven heeft. De piano staat in een gezellige ruimte, waar ook een nog in gebruik zijnde bedstee aan grenst. En misschien staan de ramen wel open en lokken de pianoklanken u hier naar binnen.
– Aantal zitplaatsen: 15 rond piano, en 20 elders in huiskamer
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (klein trapje)

______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 14 – DE OUDE SCHOOL

DSC_0521Aan de Goilberdingerstraat 14 staat een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk gebouwd als openbare lagere school II (in de wandelgangen spreekt men van De Oude School) herbergt het pand nu het oefenlokaal van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes.
Na een renovatie van het pand is er ook een nieuwe barruimte gecreëerd, waar de pianomuziek is te beluisteren tijdens de Pianowandeling.

– Aantal zitplaatsen: 50
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 16

DSC_0522Dit markante woonhuis is als locatie beschikbaar gesteld door de familie Grasveld. Hun bedrijf Grasveld Landschaps -architectuur is ernaast gevestigd. Bij mooi weer is het mogelijk ook in de tuin te luisteren naar pianomuziek, die in de huiskamersfeer wordt gespeeld.

______________________________________________________________

 GROTE KERKSTRAAT 4 – GROTE OF BARBARAKERK (Opening & SLOTCONCERT)

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01

Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalzilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden. In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.
– Aantal zitplaatsen: 600
– Rolstoeltoegankelijk: ja, via zij-ingang.

Opening en slotconcert
Om 13.30 zal pianist Mike del Ferro de Pianowandeling openen in de Grote of Barbaralerk (deur open vanaf 13.00).
Vanaf 16.15 uur worden alle deelnemers aan de Pianowandeling, vrijwilligers en bezoekers van de Pianowandeling en Open Monumentendag uitgenodigd om in deze kerk het slotconcert te beluisteren. De zeer getalenteerde Daan Boertien en Pianoduo Yang Yang Cai en Florian Verweij spelen op het slotconcert van 16.30u tot ca. 17.30u. Ook hier is men vrij om te komen en gaan wanneer men wil. Na het concert is het op diverse locaties mogelijk een pianomenu te nuttigen. De afterparty vindt plaats bij pianomenu restaurant Op de Haven. Reserveren aanbevolen.
Evert Snel is de hoofdsponsor van het slotconcert en levert o.a. de concertvleugel aan.

______________________________________________________________

HAVENDIJK 1 – THEATER DE FRANSCHE SCHOOL

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015

Dit historische pand was van oorsprong de Oude Fransche School, de school voor de armen. De kenmerkende grote groene deuren aan de voorkant, 2.50 m boven de grond, getuigen van het feit dat de school bij watersnood met een bootje te bereiken was om te evacueren.
Het podium wordt intiem ingericht ‘ als een huiskamer’ met stoeltjes en tafeltjes, waardoor de luisteraar samen met de pianist met de Yamaha vleugel op het podium ‘staat’. Ook kan men plaatsnemen op de tribune. Een unieke setting voor theater en publiek.
– Aantal zitplaatsen: 130
– Diverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 29 – MUSEUM ELISABETH WEESHUIS

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies. De Refter, waar piano wordt gespeeld, is museaal omringd met schilderijen en een drieluik. De piano die bespeeld zal worden is een Rippen Sherezade piano die wordt aangeleverd door Stichting Pianobouw (voor meer informatie zie Historie Rippen deel 1 ).

– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoeltoegankelijk: er is een trapliftje waarbij de rolstoel door iemand anders naar boven moet worden gebracht (5 treden).

Rippen/ Sherezade
Sherezade 2016-08-01 22.21.46

______________________________________________________________

HERENSTRAAT 41 – WOONHUIS

Herenstraat 41 - foto 2015-02

Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. De gastvrije Rijnhold en Wilhelmien stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoeltoegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

JODENKERKSTRAAT 5 – VOORMALIGE SYNAGOGE

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02

Deze voormalige Synagoge is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten van De Nederlands Gereformeerde Kerk. Het is gebouwd als synagoge en dateert van 1868. De joodse gemeente in Culemborg groeide eind 19e eeuw tot zo’n 200 leden. Dit maakte de bouw van een gebedshuis noodzakelijk. De synagoge is in neogothische stijl gebouwd. Kenmerkend zijn de pinakels en spitsboogramen. De oude synagoge, gehuisvest in een abdij vlak naast de nieuwe synagoge werd verbouwd tot mikwe (badhuis) en godsdienstschool. Al deze joodse instellingen zorgden ervoor dat de straat waaraan zij lagen al snel bekend werd als Jodenkerkstraat, een naam die het nog altijd heeft.

Er zijn diverse kenmerken van de kerk die herinneren aan de voormalige synagoge. Zoals alle synagogen is ook dit gebouw naar het oosten (Jeruzalem) gericht. Boven de hoofdingang van de kerk is de hebreeuwse tekst van Jes. 56:7 aangebracht die vertaald luidt: “Want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Links en rechts van de ingang zijn in de gevel twee gedenkstenen ingemetseld.

______________________________________________________________

MARKT (BIJ HET OUDE STADHUIS)

Markt - stadhuis - foto 2015-01

Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat tussen 14.00 en 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door een ieder die daar maar zin in heeft. Dus kun je pianospelen en wil je anderen daarvan laten meegenieten, speel dan gerust op deze ‘ Bespeel mij’ Piano. Ook als je eindelijk eens een piano ‘wilt aanraken’ mag je gerust komen spelen om kennis te maken met dit mooie instrument.

 

 

______________________________________________________________

MARKT 31 – Café De MartDe Mart_2016-07-28 11.07.21

Cafe De Mart laat muziek horen die vertrouwd is voor dit gezellige café. Margriet heet u hartelijk welkom.

– 40 zitplaatsen
– rolstoeltoegankelijk klein opstapje bij entree.
______________________________________________________________

MARKT 36 – BOEKHANDEL TOMEY & VERSTEGEN

Tomey&Verstegen_2016-07-28 11.06.08Boekhandel Tomey en Verstegen is gevestigd in dit historische pand, waar in vroegre tijden Ijzerhandel Avezaath was gevestigd. Dit is aan de gevel nog te zien.

______________________________________________________________

Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)

DSC_0563Het huidge gebouw van de Oud-Katholieke Kerk stamt uit 1836. Daar nam het de plaats in van een schuilkerk die tijdens de reformatie in gebruik was genomen. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit de oude schuilkerk. De kerk is uitgebreid gerestaureerd in 1994/95. In de kerk is een fraai orgel te vinden uit 1900 van de Utrechtse orgelbouwer Witte.

– Aantal zitplaatsen: ca. 120
– Rolstoeltoegankelijk: ja
______________________________________________________________

VEERWEG 24 – WOONHUIS

Veerweg 24 - foto 2015De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt een ieder graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

WEIDSTEEG 1 – WOONHUIS

Weidsteeg 1 - foto 2015-01

Eén van de weinige ‘modernere’ woningen die deelnemen aan de Pianowandeling, waar een prachtige Yamaha vleugel aanwezig is. Het ligt aan de rand van het centrum en de wandeling er naar toe leidt langs de Oostersingel. Bij mooi weer gaan de deuren naar het terras ook open en kan men buiten luisteren. De eigenaar, Anthony Zielhorst, is coördinator van de talentklas van het Haagse Conservatorium.
– Aantal zitplaatsen: 30 (op het terras 15 extra plaatsen)
– Rolstoeltoegankelijk
– Ingang aan de Schubertstraat

______________________________________________________________

ZANDSTRAAT 19 – WOONHUIS MET VERGADERRUIMTE

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een voormalige stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelstraat getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

______________________________________________________________

ZANDSTRAAT 96 – WOONHUIS

Zandstraat 96Een van de huiskamers waar pianogespeeld wordt tijdens de Pianowandeling. De bewoners, Sylvia en Edwin de Winter, zullen de luisteraars met veel plezier ontvangen.

– Aantal zitplaatsen: ca. 15
– Niet rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.