PIANISTEN

In deze eerste editie van het Piano Buiten Festival doen onderstaande pianisten mee. Bij elke pianist staat aan het einde welke looproute/startpunt je kunt kiezen om de pianist te beluisteren.
Zie voor meer informatie: Programma

Om het voor alle bezoekers mogelijk te maken 1,5 m afstand te bewaren is er een strak programma: elke locatie heeft een 30 minuten programma met telkens 15 min. looppauze waarbij de luisteraars door de publieksbegeleider naar de volgende locatie worden gebracht. Fijn als iedereen zich aanmeldt en de instructies opvolgt.

_____________________________________________________________________________

Aarón & Alejandro Ormaza
Aarón en Alejandro Ormaza Vera komen voort uit een zeer muzikaal gezin in Guayaquil, Ecuador, dat maar liefst vijf musicerende broers heeft voortgebracht. Ze spelen beiden piano en treden ook regelmatig samen op, zoals nu tijdens het Piano Buitenfestival.
Kies looproute met startpunt 1/oranje of 5/blauw.

Aarón Ormaza
Aarón begon op jonge leeftijd met piano spelen. Hij kreeg jarenlang les op het Sergei Rachmaninov Conservatorium in Santiago de Guayaquil, in Ecuador.  in 2016 behaalde hij zijn diploma aan Muziekfaculteit van de Holy Spirit University (UEES). Aarón trad op als solist met orkest in concerten van Haydn, Beethoven, Grieg, en Liszt. Hij studeerde in 2020 af aan het conservatorium van Amsterdam en was leerling van Jan Wijn. Aarón was in juni 2019 de gevierde winnaar van ‘Koffie bij de Piano’ in ‘s-Hertogenbosch en eveneens finalist in Utopia Klassiek. 
Tijdens de Pianowandeling 2019 was Aarón ook al te gast in Culemborg. Hij kreeg toen een Masterclass van pianist Kelvin Grout. Aarón heeft een prachtig programma samen met zijn broer Jacob, die violist is. Bij het Piano Buitenfestival zal hij solo spelen en kan een ieder zich ook verheugen op het virtuoze piano samenspel met zijn broer Alejandro.
______________________________________________________________________________

Alejandro Ormaza
Alejandro Ormaza is een geroemde Ecuadoraanse pianist die is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft zowel een diploma in soloperformance als een in pianopedagogiek. Alejandro woont sinds 2009 in Nederland en geeft al jaren pianoles aan huis in Utrecht en omgeving. Hij spreekt naast Spaans ook vloeiend  Nederlands, Engels en Italiaans. 
Samen met Aarón heeft hij in 2019 tijdens Open Monumentendag quatre-mains gespeeld: een indrukwekkend optreden dat afgewisseld werd met solo stukken van componisten uit Ecuador. Een reden te meer om ze allebei uit te nodigen te spelen bij het Piano Buiten Festival.
Website

____________________________________________________________________________

Esther Groot
Esther Groot is pianiste en vooral ook enthousiast pianodocent.  In die laatste hoedanigheid heeft zij een lespraktijk in Bennekom. Als pianiste heeft zij al vele malen deelgenomen aan eerdere edities van de Pianowandeling Culemborg. Zij is langzamerhand een vaste waarde geworden bij de Pianowandeling.
Esther maakt ook deel uit van het Kwintool, vijf pianisten die al enkele malen Canto Ostinato van Simeon ten Holt hebben uitgevoerd.
Sinds ze de Componeer-tweedaagse volgde in 2018, die als onderdeel van de Pianowandeling Culemborg werd georganiseerd, heeft ze weer het componeren opgepakt. Ze schrijft vooral stukken waar haar leerlingen veel van kunnen leren en verstaat de kunst hierin zeer gevarieerd in te zijn. Deze stukken heeft zij ook gepubliceerd in twee albums, getiteld ‘The Seasons’ en ‘The Weather Report’. Tijdens het Piano Buiten Festival zal Esther vooral eigen composities laten horen.
Kies looproute met startpunt 3/roze.

Esther Groot speelt uit eigen werk het hele album ‘The Seasons’. 
De bladmuziek is te koop à €12,50 (16,50 incl. €4 verzendkosten). 
Bestellen via emajeur@gmail.com . Zie website

______________________________________________________________________________

2014 Fotograaf John Verhagen

Kelvin Grout
Kelvin Grout is een van oorsprong Engelse pianist met een lange staat van dienst, die al vele jaren in Nederland woont en werkt als pianist. Tot voor enkele jaren was hij vooral actief als begeleider van liedzangers. Daarnaast was en is hij docent aan Codarts  in Rotterdam. Hij heeft al enkele malen op- getreden tijdens de Pianowandeling Culemborg. Hij heeft daarbij het plezier van het solo optreden (her-) ontdekt.
Grout zal tijdens het Piano Buiten Festival vooral muziek van Engelse componisten laten horen. In 2020 kwam zijn CD ‘Frank Bridge’ uit met muziek van de gelijknamige Engelse componist: superieur piano spel van ‘Dr. Toucher’ en dynamische, emotionele composities. Een productie die in nauwe samenwerking met The British Piano Music Society werd gerealiseerd. Deze CD is de eerste in een reeks waarin pianowerken van minder bekende Engelse componisten of minder bekende werken van bekendere  componisten worden gepresenteerd.
Ook de Nederlandse muziek mag zich in Grouts belangstelling verheugen. Hij was een van de zes pianisten die meewerkten aan ‘Grote Archipel’ van Daan Manneke, waarvan de wereldpremière in bijzijn van Manneke zelf werd gespeeld tijdens de Pianowandeling in 2014.
CD actie: bezoekers van het Piano Buiten Festival kunnen via de website (per mail naar: britishpianomusic@gmail.com) voor slechts €10,00 de CD Frank Bridge bestellen onder vermelding van de code ‘ PBF20’.
Kies looproute met startpunt 2/groen
Website

_________________________________________________________________________

Het Rembrandt Frerichs Trio

Spelen ze anders in het Bimhuis en Concertgebouw? Op zondag 13 september spelen ze tussen de appels- en perenbomen in de boomgaard achter het Weeshuis. Pianist Rembrandt Frerichs, drummer Vinsent Planjer en contrabassist Tony Overwater.
Het Rembrandt Frerichs trio staat internationaal bekend om een brede blik en vernieuwende samenwerkingen die de jazz van nú een nieuwe richting geven. Rembrandt (ex- ‘graffiti-artist’) over dit trio: ‘Één van mijn middelen om hedendaagse jazz te vernieuwen is de kenmerkende ritmiek van juist dit trio. Gangbare jazzritmiek deconstrueer ik door langere maatsoorten, gebaseerd op poetry, op te voeren in de Jazz. Het trio neemt luisteraars mee in lange spanningsbogen.” Met de nieuwe CD Graffiti Jazz geeft het Trio de opwinding en euforie van het illegaal graffiti spuiten muzikaal klank, vorm en ritme. Geïmproviseerde jazz klinkt als een gespoten graffiti-stuk.
Kies looproute met startpunt 2/, 3/roze of 4/geel

Website
______________________________________________________________________________

Foto: Elmar van Loon.

Emile Nanninga
Deze zeer getalenteerde net 17 jarige Culemborgse pianist weet het publiek te ontroeren met zijn pianospel. Hij speelt al vanaf zijn 8e jaar en was al vanaf de eerste editie betrokken bij de Pianowandeling in 2015, waar hij dus al als 12-jarige optrad bij het Leerlingen podium. Sindsdien is hij vrijwel  jaarlijks van de partij geweest.
Als leerling van Sandra Mol heeft hij zijn talent steeds verder kunnen ontwikkelen. In 2014 speelde hij in het voorprogramma van Sandra en Jeroen van Veen die een concert met muziek van Einaudi gaven. Begin 2016 was hij prijswinnaar bij het Keuris Concours voor piano. In 2019 speelde hij ook bij een kasteeltuin concert in Culemborg, waar deze foto ook is gemaakt. Een video van dit optreden vindt u hier: https://youtu.be/Kg89o24Ytuw.
Emile houdt van het spelen van Mozart en Chopin, maar ook van jazz, ragtime en tango. Hij is speels en houdt ook van improviseren. We zijn benieuwd naar wat hij bij het Piano Buitenfestival ten gehore zal gaan brengen.
Kies looproute met startpunt 1/groen.

_____________________________________________________________________________

Michiel Roosen
Michiel Roosen is een  man met vele kanten. Hij is afgestudeerd als luchtvaartingenieur. Hij speelde vroeger al keyboard en accordeon, maar pas vanaf 2003 ging hij piano spelen, geïnspireerd door de muziek in de film The Pianist, vooral de Prelude in cis klein van Chopin. En hij nam les, met name van Wibi Soerjadi. Hij heeft daarnaast ook veel masterclasses gevolgd van andere pianisten, waaronder Rian de Waal, Christiaan Kuvenhoven, Michiel Borstlap. Michiel heeft aan diverse concoursen deelgenomen en daar ook prijzen gewonnen. Hij kon de techniek niet helemaal loslaten en werkt als consultant in de ICT.
Michiel verstaat de kunst om zowel klassieke muziek als hedendaagse en eigen werk zeer boeiend te brengen. Hij neemt je mee op zijn muzikale reis.
Website
Kies looproute met startpunt 5/blauw.

_____________________________________________________________________________

Ariadne Verstegen
Ariadne Verstegen studeerde klassiek piano (Bachelor en Master of Performance) aan het Utrechts Conservatorium. Dat ging haar allemaal goed af, en met een inspirerend semester aan het Mozarteum in Salzburg er nog bij, sloot ze haar eindexamen af met een 9. Echter, nooit helemaal op haar gemak met het uitsluitend naspelen van weliswaar prachtige opgeschreven noten, begon ze na haar afstuderen met improviseren en componeren. In 2018 kwam haar debuut-cd GLOEI uit, onder haar artiestennaam Ariadne Philine. Samen met pianiste Aafje van Gemert speelde ze een programma met stukken van Leos Janacek en eigen gecomponeerde antwoorden gebaseerd op deze werken. Momenteel wil ze graag een tweede album maken, als het haar lukt om dat te combineren met haar piano lespraktijk en haar opleiding tot lichaamsgericht psychotherapeut.
Fijngevoelig, direct en eerlijk; met haar filmische pianocomposities neemt ze je mee haar binnenwereld in. En daar zingt het van verlangen. Soms klein en teder, soms uitbundig. Vaak romantisch, maar nooit sentimenteel. ‘Muziek moet altijd ergens een beetje pijn doen’ volgens Ariadne Philine. 
Improviseren is een van haar velen talenten en ook hetgeen zij het liefst doet. In 2018 bracht ze haar eerste CD met de naam ‘Gloei’ uit met eigen werk dat is ontstaan vanuit improvisatie. Bij haar optreden tijdens het Piano Buitenfestival zal Ariadne werken van haar debuut-CD uitvoeren. Daarnaast ook enkele nieuwe, waaronder ook een aantal mini Corona-Composing-Challenge composities, gemaakt tijdens de eerste maand van de quarantaine periode.
Kies looproute met startpunt 4/geel.
Website
________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Leo van den Bandt
Ondanks zijn jeugdige leeftijd mag Leo van den Bandt een van de veteranen van de Pianowandeling Culemborg genoemd worden. Deze zeer gepassioneerde pianist heeft al vanaf de eerste editie aan de Pianowandeling in Culemborg meegedaan. Tijdens het jubileum in 2019 was het dus ook zijn jubileum en speelde hij met nog een jonge jubilaris, Joren Teurlings (zie hieronder) quatre-mains bij het openingsconcert.
Leo is ook een graag geziene gast in de Rivierenland klassiek cyclus in het Stroomhuis in Neerijnen. Inmiddels bijna 14 jaar, heeft hij zich onder de bezielende leiding van Hanny de Winter ontwikkeld tot een pianist die zeer breed kijkt naar de muziek: hij heeft zich inmiddels ook verdiept in de digitale muziek en schrijft eigen composities. Wie weet brengt hij een van die eigen composities ten gehore …
Kies looproute met startpunt 3/roze.
______________________________________________________________________________

Joren speelt samen met Leo van den Bandt tijdens de opening van Pianowandeling 2019

_____________________________________________________________________________

Joren Teurlings

En dan luister je ineens naar een jongen die op de ‘Bespeel mij piano’ Bohemian Rapsodie van Queen speelt (foto 2019). Of Joren dat stuk tijdens het Piano Buitenfestival ook gaat spelen is op het moment van schrijven nog niet bekend.
Joren is een enthousiaste pianist en net als Leo van den Bandt een oudgediende van de Pianowandeling in Culemborg. Hij heeft ongeveer 4 à 5 jaar les, waarvan de laatste jaren bij Hanny de Winter.
Hoewel Joren klassieke muziek erg mooi vindt, speelt hij zelf vooral lichtere muziek  en graag op een heel vrolijke en swingende manier. Hij gooit zich er helemaal in. Oefenen vindt hij wat minder, optreden daarentegen superleuk. Als hij begint kan hij eigenlijk niet meer ophouden met spelen….
Kies looproute met startpunt 3/roze.

_____________________________________________________________________________

Drie jonge pianisten spelen Beethoven

Door de Corona-crisis zouden we bijna vergeten dat 2020 het Beethovenjaar is, op 16 december is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Dat mogen we bij dit piano-evenement toch echt niet ongemerkt voorbij laten gaan.

We zijn daarom erg blij dat drie pianisten van Jong-KC (de jonge talentenklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag) bij ons acte de présence zullen geven. Dat zijn Victor Su, Max Valkenburcht en Pierre Bennett. Zij zullen  een viertal bekende pianosonates van Beethoven ten gehore brengen.

____________________________________________________________________________

Foto: Rob van Wieringen

Max Valkenburcht
Max Valkenburcht (2004) begon met pianospelen toen hij negen jaar was. In 2016 werd hij toegelaten op de School voor Jong Talent in Den Haag, waar hij nu bij Marlies van Gent studeert. In 2017 heeft hij de eerste prijs gewonnen bij het Jong Talent concours Maassluis in zijn categorie en in 2018 kreeg hij de tweede prijs en de Laureaten jury prijs toegekend in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Eind 2018 heeft hij met het Residentie Orkest in Den Haag mogen spelen. In mei 2019 heeft Max meegedaan met het Proefspel van Classic Young Masters, waar hij geselecteerd werd voor de Meesterproef. In november 2019 ontving hij tijdens de Meesterproef in De Doelen, de Classic Young Master award. Deze prijs omvat een tweejarig professioneel begeleidingstraject. Ook heeft Max masterclasses gevolgd bij onder andere Ineke Bosch, Marjes Benoist, Igor Roma, Roberto Giordano, Riko Fukuda en Daria van den Bercken. Max zit in de 5e klas van het Atheneum College Hageveld en beoefent naast de piano ook karate.
In zijn optreden bij het Piano Buitenfestival gaat Max van Ludwig van Beethoven spelen de 18e pianosonate opus 31 nr. 3 in Es majeur. Deze sonate heeft geen officiële bijnaam, al wordt hij soms “Die Jagd” (de jacht) genoemd.

Kies looproute met startpunt 2/groen.

___________________________________________________________________________

Pierre Bennettt
Pierre Bennett (16) is een van de drie leerlingen van Jong KC, de jong-talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, die meedoen en is leerling van Marlies van Gent. Pierre arriveerde in 2019 in Den Haag, nadat hij was opgegroeid in Sarajevo, Bosnië-Herzegovina. Op 9-jarige leeftijd begon hij met pianospelen toen hij lessen ging volgen aan de Mladen Pozalic Music Primary School in Sarajevo. Vervolgens werd hij begeleid door Planinka Jurisic Atic van het Maribor Conservatorium in Slovenië. Daarna trok hij naar Nederland.  Pierre heeft opgetreden in een aantal pianocompetities en in verschillende zalen in voormalig Joegoslavië. Pierre is geboren in Brussel en is inwoner (geweest) van Kroatië, Frankrijk, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk.
Ook Pierre zal een pianosonate van Beethoven spelen: de Sonata nummer 8, op. 13 in c mineur, de Pathétique.

Kies looproute met startpunt 1/oranje.

____________________________________________________________________________

Victor Su
Victor is een leerling aan het School voor Jong Talent van het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Tijdens een open dag van de muziekschool werd hij zo gegrepen door de piano dat hij zich meteen aanmeldde. Zo begon hij op 6-jarige leeftijd piano te spelen, met 9 jaar was hij een van de drie pianisten die op het podium van de Schouwburg les kreeg van pianist Wibi Soerjadi.
Hij legde alle muziekschool examens af voor hij 11 jaar was en werd op zijn elfde toegelaten tot de Jong Talent Afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 2012 studeert hij bij Marlies van Gent. Naast zijn piano studie volgt hij een vwo opleiding.
Sinds 2014 deed hij regelmatig mee aan concoursen en won verschillende prijzen, waaronder de 3de prijs bij het Steinway Concours 2014 en hij was ook finalist van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2014. Hij behaalde de 3de prijs bij het YPF Piano Competition 2015, en de 2de prijs bij het EPTA International Pianoconcours 2016 in België.
Sindsdien richtte hij zich naast het VWO opleiding vooral op verschillende masterclasses in o.a. Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje om zich verder te ontwikkelen. Hij heeft masterclass gevolgd bij onder anderen Ruth Nye, Edith Fisher, Roberto Giordano, Enrico Pace, Igor Roma, Liu Shikun, Tatiana Zelikman en Vladimir Viardo.
Victor nam regelmatig deel aan zomerfestivals, zoals de Academie Pianistica Internazionale “Incontri col Maestro” di Imola in Italië. Hij trad regelmatig op bij diverse gelegenheden zowel solo als met ensemble. Zo speelde hij tijdens het slotconcert van Pianowandeling 2019 speelde hij samen met drie medeleerlingen van Jong KC prachtige stukken voor 8 handen.
Tijdens het slotconcert van Pianowandeling 2019 speelde hij samen met drie andere mede leerlingen van Jong KC prachtige stukken voor 8 handen.
Victor gaat twee sonates van Beethoven spelen: de sonate nr. 23 in f mineur (opus 57), de Appasionata en de sonate nr. 4 in Es majeur (opus 7). De laatste werd lange tijd Die Verliebte genoemd, maar ook de Grote Sonate, vanwege de voor die tijd lange duur van meer dan 25 minuten.

Kies looproute met startpunt 4/geel voor opus 57 of looproute met startpunt 5/blauw voor opus 7.

____________________________________________________________________________

Cover foto van zijn nieuwe CD

Fred Händl
Fred Händl is een bijzondere pianist.

Fred Händl is in 1972 geboren in Bliesdorf (D) geboren. Na een periode in de VS is hij in het begin van de jaren ’90 jazz en lichte muziek gaan studeren aan het conservatorium in Tilburg. Daarna is hij de studie Muziek Therapie gaan volgen aan De Kopse Hof in Nijmegen.

Naast lesgeven componeert hij ook muziek voor films en documentaires, speelt hij in een aantal bands en is hij een groot bewonderaar van Frank Zappa. In eigen beheer heeft hij sinds 1995 acht CDs uitgegeven, waaronder de meest recente: Zappa (2020) – een CD met composities van Frank Zappa, gearrangeerd en uitgevoerd door hemzelf in samenwerking met meerdere (buitenlandse) musici. Meer informatie over deze CD vind je op zijn Bandcamp-website.

Fred is Zappa specialist vanuit het hart! Een groot bewonderaar van Frank Zappa die als geen ander zijn muziek omzet in piano-klanken. Onlangs is in 2020 zijn CD ‘Zappa’ uitgekomen.

Fred Händel zegt over zijn passie voor Frank Zappa (vrij vertaald uit het Engels):
“Voor degenen die zich afvragen waarom ik exemplaren van Jazz From Hell blijf aanschaffen …
Ik ben van mening dat Jazz From Hell is Frank Zappa’s magnum opus is. Op dit moment bezit ik al behoorlijk wat exemplaren van dat album – en geen van alle unieke of speciale edities. Gewoon steeds de zelfde. Ik heb wat tweedehandse, maar de meeste koop ik gewoon online.
Ik geef mijn spaargeld niet uit aan het kopen van zoveel exemplaren als ik kan, maar telkens als ik de aandrang krijg om online te winkelen voeg ik een exemplaar toe aan mijn winkelwagen.
En ja, soms winkel ik alleen maar om een of twee exemplaren van Jazz From Hell te kunnen kopen.
Ik vind het idee dat ik door een paar muisklikken een verse, maagdelijke kopie van dit geweldige album kan ontvangen nogal bijzonder.
Maakt het me wat uit dat ik dat ik de muziek al heb? Nee! Daardoor verander er niets aan de vreugde van het openen van een enveloppe of doos waarin Jazz From Hell zit.
Ik hou van piano’s. En van gitaren. Eén van elk zou voldoende moeten zijn. Daartegen kan men inbrengen dat elke piano of gitaar anders klinkt, anders aanvoelt …, de Jazz From Hell disc is steeds hetzelfde. Dus ik neem aan dat ik gewoon vreemd ben.
En dat vind ik prima.

Maar, man!, wat hou ik van Jazz From Hell.”

Kies looproute met startpunt 4/blauw of 5/geel.

Website

____________________________________________________________________________

Otto Dethmers

In deze eerste editie van het Piano Buiten festival zal de in Culemborg al bekende pianist Otto Dethmers eigen improvisaties gecombineerd met bestaande muziek spelen. Passend bij het publiek, het instrument en de locatie. Muzikaal en verrassend.

Otto begon rond 1990 met liedjesavonden voor ouderen en begon in deze programma’s naast de bekende nummers uit de oude doos ook eigen stukken op te nemen. Langzaam maar zeker ontwikkelde hij een soort ouderencabaret waarin conference en muziek elkaar speels afwisselen.

Hij trad op met Wie is Loesje. Met zijn nieuwe programma Tearoom Tango is hij op tournee door heel Nederland. Al een jaar of tien schrijft Otto Dethmers zelf liedjes. Er is ook een cd van hem uitgebracht: Hou van mij.
Otto was al enkele malen van de partij bij de Pianowandeling met zijn typische combinatie van bekende Nederlandse liedjes, eigen werk en humor.

website

Kies looproute met startpunt 3/roze.

____________________________________________________________________________

Foto Marc Machielsen

Douwe Eisenga

Culemborg heeft het hart van Douwe Eisenga geraakt: hij komt alweer spelen! Van oorsprong uit het Noorden, terecht gekomen in Middelburg en dan je hart verliezen in het midden van het land. 

Na een korte carrière in de popmuziek gaat Douwe Eisenga compositie studeren aan het conservatorium in Groningen. Stevig opgeschud door hedendaagse compositie technieken, duurt het daarna even voordat Eisenga zijn eigen muzikale  taal vindt. Vanaf 2001 ontwikkelt die taal zich echter zeer snel, resulterend in de kameropera Kabaal, een grootschalig Requiem en de première van het Piano Concerto in Yokohama, Japan. Douwe werkt o.m. samen met schrijver David Mitchell voor het project Cloud Atlas en met theatermaakster Boukje Schweigman voor de voorstelling Wiek.

Sinds 2010 krijgt zijn muziek steeds meer wereldwijde aandacht. Pianisten als Jeroen van Veen (NL), Lisa Kaplan (US), Nicolas Horvath (FR) & Francesco di Fiore (IT) en harpiste Assia Cunego (DU) spelen Eisenga’s muziek in Amerika, Canada, China en Europa. Zijn Requiem krijgt een reprise in Roemenië, het Italiaanse ensemble PADS neemt het album House of Mirrors op en harpiste Lavinia Meijer brengt meerdere van zijn composities in première. De Claudia Schreier Dance Company brengt in NYC met enige regelmaat een ballet in première met muziek van Eisenga. 
In 2014 (en 2019) volgt de muziek voor The Writer, his Wife, her Mistress, uitgevoerd door het Aurelia Saxophone Quartet.

Recente projecten zijn Momentum als onderdeel van de Nationale Viering van de Bevrijding in 2015, de première van Bliss door Cello8tet Amsterdam, Echoes voor het Belgische ensemble Origami en een mini-tour met het Moscow Contemporary Music Ensemble in Moskou. In 2017 klom het pianostuk For Mattia tot no. 53 in de Hart & Ziel Lijst van radio 4, een lijst met de populairste klassieke muziek, gekozen door luisteraars. In 2019 zelfs op nummer 49. 

In het Gregoriaans tijdschrift schrijft Anthony Zielhorst o.a. over Douwe Eisenga en Arvo Pärt in het artikel ‘Meditatieve muziek als gids’. Lees hier het hele artikel.

Website Douwe Eisenga.

Kies looproute met startpunt 1/oranje of 2/groen.

______________________________________________________________________________

Jeannette van ’t Veld
Jeannette van ’t Veld studeerde na haar middelbare school de hoofdvakken Orgel, Kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium waar zij in 1986 haar diploma behaalde en Klassiek Zang aan de Schumann Academie. Aan de HKU Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort volgt zij momenteel de masterstudie beiaard bij Frans Haagen. Ze is als kerkmusicus werkzaam in De Meern, als cantor in Arnhem, alsmede als dirigent van enkele koren. Als piano en orgeldocent is zij verbonden aan de Muziekschool Renswoude.

Als afsluiting van het piano festival zal Jeannette van ’t Veld de Missa Corona van Wouter van Belle spelen op de beiaard van de Barbarakerk. De beiaard van de Barbarakerk toren bevat zelfs nog enkele klokken uit 1654/1655. Het is een vier octaafs beiaard in midden toonstemming.

Missa Corona van Wouter van Belle op de beiaard van Culemborg.
Deze korte bespeling op de beiaard wordt verzorgd door Jeannette van ’t Veld. De Missa Corona van Wouter van Belle is ontstaan  op verzoek van het kerkkoor van de Majella Parochie in Utrecht, omdat er in de periode van de lock-down en tot op heden maar met één of enkele zangers gezongen mag worden in een kerkdienst. Daarom is de compositie ook zo ingericht dat je het met een enkele zanger kunt zingen, begeleid door piano of orgel. Er is een tweede stem aan toegevoegd, een bovenstem. Die vormt als het ware een soort kroontje op de muziek, vandaar Corona, wat immers latijn is voor kroon.
De naam Corona is ook een verwijzing naar de huidige tijd waarin we door het Corona-virus (Covid-19) zoveel beperkt worden in onze muzikale mogelijkheden. De mis is dus ontstaan uit nood, maar is tegelijkertijd een teken van hoop, dat er in moeilijke tijden toch iets mooi en nieuws kan ontstaan! De mis heeft de gebruikelijke delen: Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei (vertaald: Heer ontferm U, Ere zij aan God, Heilig, Lam Gods). De mis is voor beiaard bewerkt door Jeannette van ’t Veld.

Lees hier over het feit dat Wouter de Willem Vogel prijs voor zijn oeuvre ontving. Een hoopgevend stuk in deze tijd van afstand houden.

______________________________________________________________________________