Locaties 2017

Tijdens de Pianowandeling Culemborg wordt piano gespeeld op uiteenlopende en soms heel verrassende locaties. Zoals in een huiskamer, vergaderruimte, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht.

U kunt pianoklanken verwachten op de volgende locaties:
– Achterstraat 36-38 (Museum Jan van Riebeeckhuis)
Binnenmolenstraat 1
Goilberdingerstraat 14 (De Oude School)
– Grote Kerkstraat 4 (Grote of Barbarakerk) opening 13.00u; afsluiting 16.30u
– Havendijk 1 (Theater De Fransche School)
Havendijk 13
Havendijk 15 (Theater De Blauwe Schuur, ingang achterzijde)
Herenstraat 18-20 Theater aan de Slag
– Herenstraat 29 (Museum Elisabeth Weeshuis)
– Herenstraat 41 
– Jodenkerkstraat 5 (voormalige Synagoge)
– Markt (bij het Oude Stadhuis)
Markt 36  (Boekhandel Tomey & Verstegen)
Oude Varkensmarkt 4 – Huis van de Stad (Oude Stadhuis)
Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)
– Veerweg 24
– Zandstraat 19
Zandstraat 96

______________________________________________________________

HIERONDER VOLGT EEN KORTE INTRODUCTIE VAN DE LOCATIES:

ACHTERSTRAAT 36-38 – MUSEUM JAN VAN RIEBEECKHUIS

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500. Buiten is er een patio met kruidentuin.via de Binnenmolenstraat is er toegang naar de tuin. Het Museum Jan van Riebeeckhuis wil de samenleving kennis laten maken met zowel de persoonlijke geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck, als ook met zijn belangrijke rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum op de eerste verdieping is ook toegankelijk.
Tegenwoordig is wijnhandel en proeflokaal Wijn en Verwonderen, dat wordt gerund door TV-maker Klaas Drupsteen, ook te vinden in dit prachtige pand. Wie weet, valt er wat te proeven!
– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen.
– Staanplaatsen en rondlopen tijdens pianospel ook mogelijk.
– Optie: al wandelend in de kruidentuin luisteren
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.

______________________________________________________________

BINNENMOLENSTRAAT 1 – WOONHUIS 

Binnenmolenstraat 1Dit historische huis is één van de weinige stadsmuurwoningen die Culemborg telt. Van de oorspronkelijke twee huizen heeft eigenaar Wim Holleman één huis gemaakt in een bij het huis en de historie passende stijl. Uniek is dat de oude stadsmuur op het terras nog te zien is en dat de kelder gewelven heeft. De piano staat in een gezellige ruimte, waar ook een nog in gebruik zijnde bedstee aan grenst. En misschien staan de ramen wel open en lokken de pianoklanken u hier naar binnen.
– Aantal zitplaatsen: 15 rond piano, en 20 elders in huiskamer
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (klein trapje)

______________________________________________________________

GOILBERDINGERSTRAAT 14 – DE OUDE SCHOOL

DSC_0521Aan de Goilberdingerstraat 14 staat een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk gebouwd als openbare lagere school II (in de wandelgangen spreekt men van De Oude School) herbergt het pand nu het oefenlokaal van Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes.
Na een renovatie van het pand is er ook een nieuwe barruimte gecreëerd, waar de pianomuziek is te beluisteren tijdens de Pianowandeling.

– Aantal zitplaatsen: 50
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

 GROTE KERKSTRAAT 4 – GROTE OF BARBARAKERK (Opening & afsluiting)

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalzilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden. In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.
– Aantal zitplaatsen: 600
– Rolstoeltoegankelijk: ja, via zij-ingang.

Opening en slotconcert
Om 13.00 zal burgemeester Gerod van Grootheest de Pianowandeling openen in de Grote of Barbaralerk (deur open vanaf 12.30).
Vanaf 16.15 uur worden alle deelnemers aan de Pianowandeling, vrijwilligers en bezoekers van de Pianowandeling en Open Monumentendag uitgenodigd om in deze kerk het slotconcert te beluisteren. De zeer getalenteerde Nikola Meuwsen en pianoduo Beth & Flo zorgen voor een feestelijke, muzikale afsluiting van de dag. Ook hier is men vrij om te komen en gaan wanneer men wil. Na het de afsluiting is het op diverse locaties mogelijk een pianomenu te nuttigen. De afterparty vindt plaats bij pianomenu Huis van de Stad. Reserveren aanbevolen via info@huisvandestad.nl (buffet excl. drankjes á €19,00 p.p.).
Evert Snel  levert o.a. de concertvleugel aan.

______________________________________________________________

HAVENDIJK 1 – THEATER DE FRANSCHE SCHOOL

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015Aan de Havendijk 1 staat het theater annex bioscoop Theater De Fransche School. De Fransche School werd in 1846 gebouwd op de middeleeuwse stadsmuur, naar een ontwerp van de stadsarchitect Cornelis Sillevis.
Het gebouw was niet alleen de stadsarmenschool, maar diende met zijn vloedvrije lokaal ook als toevluchtsoord voor Culemborgers bij hoog water, hetgeen in 1855 nodig was. Bij hoogwater konden de boeren uit het Culemborgse veld tijdelijk hier ondergebracht worden. De in de kopgevel aangebrachte deur is op vaarhoogte.
Nadat de armenschool in 1891 verhuisde, heeft het gebouw onder andere dienst gedaan als brandweerkazerne, oefenlokaal voor de schutterij (later muziekvereniging Concordia) en werkplaats voor de stadsbussen van gebroeders Streef. In 1981 werd het pand verbouwd tot stadstheater.
Voor de Pianowandeling wordt de tribune ingeschoven en de ruimte ingericht met stoeltjes en tafeltjes, waardoor de luisteraar vlakbij de musici kan plaatsnemen. Een unieke setting voor theater en publiek.
– aantal zitplaatsen: 80-90.
– Tafels en stoelen
– D
iverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

 Havendijk 13

In dit historische pand, een gemeentelijk monument, kunt u – vooral klassieke – pianomuziek beluisteren in intieme huiskamersfeer.

– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

 Havendijk 15 – Theater De Blauwe Schuur


Theater De Blauwe Schuur is een intiem theatertje in een 18e eeuwse stal. Het biedt plaats aan hooguit 45 mensen publiek. Er worden voorstellingen geprogrammeerd van professionele musici en theatermakers. Zij worden uitgenodigd om tevens te vertellen over de passie voor hun vak. Het publiek zit zo dicht op de podiumkunstenaars dat er een bijzondere uitwisseling plaatsvindt. Dit jaar doet de locatie mee aan Pianowandeling Culemborg.

– Aantal zitplaatsen: 42
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

 Herenstraat 18-20 – Theater aan de Slag

Deze van oorsprong oude bakkerij is verbouwd tot een onafhankelijk theater, compleet met garderobe, pauze- of loungeruimte én overdekt terras! Sinds 2010 presenteren Peter en Anja Elbertse onder de vlag van ‘Theater aan de Slag’ concerten in diverse genres op een bijzonder intieme locatie in de binnenstad van Culemborg. De programmering wordt geheel in eigen beheer verzorgd. Een ‘meet & greet’ met de artiesten is bij de prijs inbegrepen. Een plezierige ervaring is gegarandeerd!

– +/-50 zitplaatsen
– bar
– Rolstoeltoegankelijk
______________________________________________________________

HERENSTRAAT 29 – MUSEUM ELISABETH WEESHUIS

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies. Dit jaar is het mogelijk een Feurich Pianola te beluisteren die gedemonstreerd wordt door Max Lakeman.
– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Rolstoeltoegankelijk
______________________________________________________________

HERENSTRAAT 41 – WOONHUIS

Herenstraat 41 - foto 2015-02Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. De gastvrije Rijnhold en Wilhelmien stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoeltoegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

JODENKERKSTRAAT 5 – VOORMALIGE SYNAGOGE

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02Deze voormalige Synagoge is nog steeds in gebruik voor kerkdiensten van De Nederlands Gereformeerde Kerk. Het is gebouwd als synagoge en dateert van 1868. De joodse gemeente in Culemborg groeide eind 19e eeuw tot zo’n 200 leden. Dit maakte de bouw van een gebedshuis noodzakelijk. De synagoge is in neogothische stijl gebouwd. Kenmerkend zijn de pinakels en spitsboogramen. De oude synagoge, gehuisvest in een abdij vlak naast de nieuwe synagoge werd verbouwd tot mikwe (badhuis) en godsdienstschool. Al deze joodse instellingen zorgden ervoor dat de straat waaraan zij lagen al snel bekend werd als Jodenkerkstraat, een naam die het nog altijd heeft.

Er zijn diverse kenmerken van de kerk die herinneren aan de voormalige synagoge. Zoals alle synagogen is ook dit gebouw naar het oosten (Jeruzalem) gericht. Boven de hoofdingang van de kerk is de hebreeuwse tekst van Jes. 56:7 aangebracht die vertaald luidt: “Want mijn huis zal een bedehuis heten voor alle volken.” Links en rechts van de ingang zijn in de gevel twee gedenkstenen ingemetseld.

______________________________________________________________

MARKT (BIJ HET OUDE STADHUIS)

Markt - stadhuis - foto 2015-01Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat tussen 14.00 en 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door een ieder die daar maar zin in heeft. Dus kun je pianospelen en wil je anderen daarvan laten meegenieten, speel dan gerust op deze ‘ Bespeel mij’ Piano. Ook als je eindelijk eens een piano ‘wilt aanraken’ mag je gerust komen spelen om kennis te maken met dit mooie instrument.

 

______________________________________________________________

MARKT 36 – BOEKHANDEL TOMEY & VERSTEGEN

Tomey&Verstegen_2016-07-28 11.06.08Boekhandel Tomey en Verstegen is gevestigd in dit historische pand, waar in vroegere tijden Ijzerhandel Avezaath was gevestigd. Dit is op de gevel nog te lezen.
– 20 zitplaatsen
– diverse staanplaatsen
– Rolstoeltoegankelijk

 

______________________________________________________________

 Oude Vismarkt 4  – Huis van de Stad

Het oude stadhuis van Culemborg aan de Vismarkt is een rijksmonument en is opgetrokken in laat-gotische stijl (Brabantse Gotiek) en ontworpen door de architsct Rombout Keldermans, toenmalig bouwmeester van Karel V. Het gebouw werd voltooid in 1530.

Het gebouw huisvest sinds de laatste verbouwing in 2012 het “Huis van de Stad”, een restaurant annex zalencentrum. In die hoedanigheid is het dit jaar voor het eerst ook een van de bijzondere lokaties in de Pianowandeling.

– Aantal zitplaatsen: ca. 50
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Varkensmarkt 18-20 (Oud-Katholieke Kerk)

DSC_0563Het huidge gebouw van de Oud-Katholieke Kerk stamt uit 1836. Daar nam het de plaats in van een schuilkerk die tijdens de reformatie in gebruik was genomen. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit de oude schuilkerk. De kerk is uitgebreid gerestaureerd in 1994/95. In de kerk is een fraai orgel te vinden uit 1900 van de Utrechtse orgelbouwer Witte.

– Aantal zitplaatsen: ca. 120
– Rolstoeltoegankelijk
______________________________________________________________

VEERWEG 24 – WOONHUIS

Veerweg 24 - foto 2015De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt een ieder graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk
_____________________________________________________________

ZANDSTRAAT 19 – WOONHUIS MET VERGADERRUIMTE

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een voormalige stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelstraat getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

______________________________________________________________

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.