Muziekstijlen

Tijdens de Pianowandeling Culemborg kunt u tal van verschillende muziekstijlen beluisteren. In het programma staat vermeld op welke locatie welke muziekstijl te beluisteren is. Zo kunt u zelf uw programma samenstellen en een keuxe maken welke locaties u wilt bezoeken.

Hieronder een overzicht van muziekstijlen:

Klassiek
Geschoolde muziek die voortgebracht is door, of geworteld in, de westerse kerkelijke en wereldlijke muziektradities, grofweg vanaf de Middeleeuwen tot heden. Meer strikt wordt onder klassieke muziek verstaan de muziek uit het tijdvak van het Classicisme, ca. 1730-1820.
Het overgrote deel van de composities is op één of andere wijze genoteerd.
De benaming klassieke muziek wordt wel als een synoniem voor serieuze muziek gebruikt, als tegenhanger van populaire of lichte muziek en volksmuziek. Intussen is klassieke muziek niet meer uitsluitend ‘serieus’ bedoeld, maar kent zij vele vormen.


Wereldmuziek
Wereldmuziek of volksmuziek is muziek die terug te leiden is tot een bepaalde bevolkingsgroep of land. Niet alle wereldmuziek kent een traditie van muzieknotatie. In dat geval wordt de muziek op het gehoor van speler tot speler doorgegeven. Daarbij verandert de muziek vaak geleidelijk, en is het niet duidelijk of belangrijk wie de componist is. Er bestaan ook tradities binnen de wereldmuziek, die zichzelf met recht als klassiek beschouwen, zoals de Hindoestaanse muziek en de Gamelan.


Minimal music
In de eigentijdse klassieke muziek vanaf omstreeks 1970 wordt de term ‘minimalistische muziek’ of ‘minimal music’ gebruikt om een muziekstijl met de volgende kenmerken aan te duiden: herhaling (vaak van korte muzikale frases, met subtiele variaties gedurende een lange tijd) of stilstand (vaak in de vorm van lang aangehouden tonen), een accent op consonante of gelijkluidende samenklanken, een duidelijk tempo.
Een bekend voorbeeld van minimal music is Canto Ostinato van Simeon ten Holt.


Argentijnse tango
De Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie die eind 19e eeuw ontstond aan de Rio de la Plata (Buenos Aires en Montevideo). Sinds de jaren ’80 wordt de Argentijnse tango wereldwijd in toenemende mate gedanst. In zo’n 40 steden in Nederland zijn er tangodansscholen en -salons. Het aantal Argentijnse tangodansers in Nederland bedraagt enkele duizenden. Een bekend orkestleider in de muziekgeschiedenis van de Argentijnse tango is Astor Piazolla.


Blues
Blues is tussen 1860 en 1900 ontstaan en vindt zijn oorsprong vindt in de muziek die de Afrikaanse slaven maakten in het zuiden van de Verenigde Staten. De voornaamste muzikale bronnen die tot het ontstaan van de blues hebben bijgedragen zijn de religieuze liederen (gospels, negrospirituals), de worksongs en de field hollers (vormloze en vaak woordloze vocale expressie). Een typische variant van de blues is de cajunmuziek. Muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten. Omdat deze muziek een melancholische toon en inhoud had, werd ze ‘blues’ genoemd, een term afkomstig uit de zeilscheepvaart waar onder andere een blauwe vlag werd gehesen als een schip een officier verloor.


Jazz
Met jazz wordt een op improvisatie gebaseerde muziekstijl bedoeld die beïnvloed is door West-Afrikaanse ritmes en ontstaan is in New Orleans uit een kruisbestuiving van ragtime en blues, folk, negrospirituals en Franse marsmuziek. Oorspronkelijk betekende het woord jazz een “zeer energieke dans”. Jazz werd in de beginjaren door het grote publiek niet erg geaccepteerd, vooral omdat het geassocieerd werd met losse zeden en een lage sociale status. Toen jazzorkesten zoals dat van Benny Goodman vanaf de jaren ’30 deze muziek begonnen te spelen, veranderde dit. Jazz evolueerde vanaf de jaren ’50 van dansmuziek naar meer experimentele muzikale vormen, en hoewel de verkoop sterk achteruit ging is de jazzmuziek gebleven, en blijft deze zich vernieuwen.


Pop (populair)
De term popmuziek kwam in de jaren ’60 in zwang en stond voor “popular music”, een verzamelnaam voor een hele lijst van met name bij de jeugd populaire muziekstijlen, variërend van beat en skiffle tot de huidige hip-hop, house, dance en techno. Tegenwoordig wordt ook de rock ’n roll van voor 1960 ertoe gerekend.


Singer-songwriters
Sinds de talentenshows op televisie kent heel Nederland het genre singer-songwriters, maar wist u dat deze grote groep muzikanten al heel lang bestaat?
Een singer-songwriter schrijft en zingt zijn of haar eigen liedjes, en begeleidt zichzelf daarbij vaak op een akoestische gitaar of piano.
Vroege singer-songwriters waren onder andere Buddy Holly, Bob Dylan, Paul Simon en Neil Diamond. De singer-songwriters waren het populairst in de eerste helft van de jaren ’70, zoals James Taylor, Joni Mitchell, Carole King en Carly Simon. Ook in de decennia daarna genoten enkele singer-songwriters bekendheid, zoals Suzanne Vega, Tanita Tikaram, Tracy Chapman, en Janis Ian.

Film- en gamemuziek
Filmmuziek heeft vaak een eigen herkenbare stijl. Filmmuziek is muziek die tijdens films gespeeld wordt om de sfeer van de film en de emoties van de acteurs te versterken. Daarmee is de film een moderne vorm van melodrama. Veel films zouden zonder filmmuziek minder spanning hebben gehad en misschien nooit gemaakt zijn. Vaak is de muziek bij een film ook nog te koop als aparte cd. Veel componisten zijn vooral bekend vanwege hun filmmuziek, om er enkele te noemen: Ennio Morricone, Nino Rota, John Williams, Yann Tiersen.

Filmmuziek is een industrie op zichzelf, niet alleen in Hollywood, maar ook in bijvoorbeeld haar Indiase tegenhanger Bollywood.

Gamemuziek kan tegenwoordig soms erg lijken op filmmuziek. Waren in het begin van de computerspellen de geluiden nog beperkt tot piepjes en andere toontjes, met de komst van steeds krachtiger computers werd het mogelijk om de muziek steeds complexer en completer te maken. Het probleem bij gamemuziek is dat die zich aan moet passen aan de situatie van de speler en het spel en niet een vooraf vastgelegd pad volgt zoals bij film. Er bestaat tegenwoordig een hele groep componisten die zich speciaal toeleggen op gamemuziek.

Bron beschrijvingen muziekstijlen: Wikipedia.