Deelnemers 2015

Pianowandeling Culemborg is trots op de hoeveelheid aanmeldingen. U kunt pianoklanken verwachten van de volgende deelnemers. Klik op de naam voor meer informatie.
Johannes Asfaw, Otto Dethmers, Pieter DirksenMike del Ferro, Margaret Fischer, Esther Groot, Henk Heijkoop, Jan Koopman, Marc Laeven, Eline LoeffMargreet Markerink, Nikola Meeuwsen, Niels Moes, Marlies Molenaar, Martin Oei (slotconcert), Gert van Os, Joost Reus, Anneke van Rooijen, Sophiko Simsive (slotconcert), Esli Steenbeek, Hanny Vroeijenstijn, en Ruud Zielhorst.

Op het leerlingenpodium treden op: Leo van den Band, Marina Bool, Johanneke van Kempen, Emile Nanninga, Joren Teurlings, Annick van der Waal, en Karin de Winter.

Hieronder volgt een korte introductie van de deelnemers in 2015.

______________________________________________________________

Johannes Asfaw

Asfaw, Johannes - foto 2015Op 5-jarige leeftijd werd Johannes (2000) al toegelaten tot het PIPO-project op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en in 2009 werd hij er toegelaten tot de talentenklas. Hij heeft intussen deelgenomen aan diverse pianoconcoursen, waar hij regelmatig de finale bereikte en prijzen in de wacht sleepte.
Hij gaf diverse concerten in binnen- en buitenland, en trad op voor radio en tv, zoals bij het Koninginnedagconcert in 2013, waar hij het 2e Pianoconcert van Mozart speelde.
Hij zingt in het Matrozenkoor in Den Haag, dat jaarlijks de Mattheuspassion uitvoert, en heeft een passie voor dirigeren, waarvoor hij een speciaal programma volgt aan het conservatorium.

______________________________________________________________

Otto Dethmers

SAMSUNG

Otto Dethmers is zo vertrouwd met de piano dat het steeds weer een verrassing blijft wat er aan muziek ontstaat. Associatief en improviserend laveert hij tussen kunst en kitsch en als je het niet verwacht is daar ineens de stem, een gezongen gedicht of een zelf geschreven lied. Het kan allemaal.  Met zijn techniek en vertrouwd met de witte en zwarte toetsen kunt u met een gerust hart achterover leunen en genieten van een pianist die een grote passie koestert voor zijn instrument.

______________________________________________________________

Pieter Dirksen

Dirksen, Pieter - foto 2015 02Pieter Dirksen geeft recitals op clavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschappen en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (Praemium Erasmianum1997). Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden. Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie, Domenico Scarlatti …
Pieter Dirksen is lid van Combattimento en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Als continuospeler speelt hij ook regelmatig met andere orkesten en ensembles. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op clavecimbel, fortepiano en op historische orgels in binnen- en buitenland, en realiseerde hij talrijke opnames.
Op 13 september zal Pieter werken spelen van onder andere Scarlatti en Schubert.

______________________________________________________________

Mike del Ferro

Ferro, Mike del - foto 2015-01

Zelden vind je een veelzijdiger muzikant dan Mike del Ferro. Als geen ander weet Ferro in zijn improvisaties allerlei muziekgenres tot nieuwe hoogtepunten te brengen. Als zoon van een beroemde operazanger groeide Del Ferro op met muziek. Op bijna alle continenten heeft hij gespeeld, al dan niet samen met een grote diversiteit aan musici. Hij had vele muzikale ontmoetingen met grootheden als Branford Marsalis, Norma Winstone en Ceumar, maar ook de Culemborgse Jeroen van Veen, en dit leidde tot een indrukwekkende verzameling opnames.

Wandering the globe
Het  levensmotto van de Amsterdamse Ferro: ‘wandering the globe’. Dit wordt weerspiegeld in  zijn muziek met invloeden van de meest exotische plaatsen over de hele wereld. Onder de noemer ‘Songs inspired by wandering the globe’ brengt Del Ferro de komende tijd maar liefst tien albums uit. Al reizend over de wereld componeert de pianist nieuwe muziek, en ontmoet hij nieuwe musici.
https://www.youtube.com/watch?t=137&v=UQWZLjwdsEY
Mike zal een mix spelen van bekende evergreens, wat eigen werk en stukken uit zijn “opera meets jazz” programma.

______________________________________________________________

Margaret Fischer

Fischer, Margaret - foto 2015

Vanaf haar 8e jaar speelt Margaret piano. Ze heeft de studierichting piano/schoolmuziek voltooid, heeft ervaring in het begeleiden van koren en het geven van muzieklessen op het VMBO en geeft enthousiast pianoles aan jong en oud in Culemborg. Haar muziekvoorkeur gaat uit voornamelijk naar klassiek, pop op klassieke leest, en improvisatie. Tijdens de pianowandeling speelt Margaret solo, samen met een klarinettist, en quatre-mains.  De leerlingen die quatre-mains meespelen zijn: Evelijn van Alphen (6 jaar), Marianne Gloudi (71 jaar), en Lisa Benda (11 jaar).  De klarinettist is Marlies Hagers. De stukken die gespeeld worden zijn klassiek en populair (filmmuziek).
‘Als pianodocent voel ik mij een coach voor het samen groeien in het plezier, de creativiteit en de uitdaging van het pianospelen’.

Margaret speelt op 13 september in haar eerste optreedblok samen met klarinettiste Marlies Hagers. Zij zullen klassieke en filmmuziek ten gehore brengen.
In haar tweede optreedblok speelt ze klassiek, ze speelt quatre-mains met leerlingen, en ze begeleidt zanger Co Doesburg.

______________________________________________________________

Esther Groot

Groot, Esther - foto 2015

Esther Groot is pianodocente in hart en nieren, en Pianostudio Emajeur in Bennekom is haar thuisbasis. Hier klinkt de piano de hele week, bespeeld door leerlingen van alle leeftijden, en door haarzelf. Klassieke en lichte muziek, alsook bijvoorbeeld minimal music.
Momenteel is haar aandacht in het bijzonder gericht op Franse muziek, vandaar het programma voor het docentenconcertje tijdens de Pianowandeling Culemborg: Debussy, Ravel en Poulenc. Ook samenspel op één of meerdere piano’s speelt een belangrijke rol in en buiten de lessen. Het idee voor een quatre-mainssalon tijdens de Pianowandeling in Culemborg was dan ook snel geboren.

______________________________________________________________

Henk Heijkoop

Heijkoop, Henk - foto 2015Henk Heijkoop studeerde geschiedenis en piano in Groningen. Als musicus werd hij reeds jong benoemd tot directeur van een (rijkserkende) muziekschool, een functie die hij tot aan zijn pensioen bekleedde.
Als pianist trad hij veelvuldig op in kamermuziekcombinaties met o.a. cellisten, violisten, fluitisten en vocalisten. Daarnaast begeleidde hij diverse koren en was hij 22 jaar repetitor van ‘Toonkunst Bekker’ te Groningen. Na zijn pensionering legde hij zich vooral toe op het geven van korte – een uur durende – soloconcerten in kerken en voor senioren. Steeds met wisselende programma’s. Tot zijn lievelingscomponisten behoren Beethoven, Brahms, Grieg en de Russische romantici.
Henk zal het volgende spelen op 13 september:
– Sonate no. 8 opus 13 (Pathetique) L. van Beethoven (Grave – Allegro di motto e   con brio; Adagio cantabile; Rondo: Allegro)
– 18 variaties voor piano, op een bekend Nederlandsch lied van onbekende herkomst “Aan den oever van een snelle vliet”, gecomponeerd door verscheidene der beroemdste componisten. Aan de vergetelheid ontrukt door Peter van Anrooy.

______________________________________________________________

Jan Koopman

Koopman, Jan - foto 2015

Jan Koopman (1938) heeft lang in Haarlem gewoond en had daar pianoles van zijn 7e tot 12e jaar van een strenge maar ook heel aardige mevrouw. Op het naamplaatje bij de voordeur van het huis waar zij een verdieping bewoonde, stond: Mevrouw D. Thonus-Bedeaux, musicienne. Bij aanvang middelbare school tot begin jaren zeventig speelde Jan niet tot nauwelijks piano. Als stuurman GHV en later als brandweerman, waren aanvankelijk de mogelijkheden ook beperkt. De laatste 20 jaar is Jan redelijk actief zowel met het quatre-mains spelen als met pianospelen als solist – in combinatie met zang (tenor)  in een verpleeg- en verzorgingstehuis. Jan spelt graag (licht) klassiek maar ook (zang)muziek uit de jaren 50, 60 en 70. Hij is één van de pianisten bij de quatre-mains salon.

______________________________________________________________

Marc Laeven

Laeven, Marc - foto 2015

Hoewel begonnen op blokfluit (om de noten te leren) werd Marc Laeven (1964) veel meer aangetrokken door de toetsen van de piano thuis in Eindhoven. Een instrument dat hem tot op heden niet heeft losgelaten.
Vanaf zijn zevende is hij klassiek geschoold door Coco de Jong-Stolle. Zij introduceerde hem ook als balletpianist bij de Royal Academy of Dancing. Vanaf zijn middelbare schooltijd is Marc zich qua stijlen sterk gaan verbreden naar, naast klassieke, ook populaire muziek en jazz. In zijn studententijd kwam daar cabaret bij en repetitor voor musicals.
Na de studie heeft Marc  in veel samenstellingen en producties gespeeld, waaronder klassieke pianokwartetten en –kwintetten, duo’s met onder meer zang, dwarsfluit en cello, begeleider van het Culemborgs Kamerkoor en samenspel binnen zijn (muzikale) familie.
Om iets mobieler muziek te kunnen maken, heeft Marc zichzelf ook accordeon aangeleerd. Klezmer is zijn favoriet.
Momenteel speelt Marc veel Einaudi (de ‘oude’ albums als Onde, Eden Roc en I Giorni), minimal music (o.a. Arvo Pärt) en eigen werk. Tijdens de pianowandeling is Marc te horen met een blok eigen werk en een blok Einaudi (I Giorni).

______________________________________________________________

Eline Loeff

Loeff, Eline - foto 2015

Op haar achtste begon Eline piano te spelen. “Nadat ik de basisregels geleerd had, bestelde mijn moeder een boek met de pianomuziek van de film Amélie. Deze muziek sprak mij erg aan en ik begon dus snel met het instuderen van het eerste nummer van het boek: Comptine d’un autre été: l’apres-midi. Toen ik dit liedje na een tijdje helemaal kon spelen, werd ik erg nieuwsgierig naar de overige muziek in het boek. Ik wilde ze allemaal kunnen spelen en ging hiermee dus aan de slag. Na deze muziek te hebben bestudeerd wilde ik ook een andere soort muziek maken. Toen ik het klassieke stuk Für Elise van Beethoven hoorde, wist ik dat ik dit ook graag wilde kunnen spelen. Het duurde even voordat ik hier ook echt mee begon, omdat het me eerst te moeilijk leek. Maar uiteindelijk besloot ik de uitdaging aan te gaan en het bleek toch wel mee te vallen”, aldus Eline.
Toen haar docente Hanny Vroeijenstijn haar bekend maakte met de muziek van Ludovico Einaudi, raakte ze helemaal gefascineerd door zijn muziek. Deze muziek speelt ze momenteel heel veel en ze is inmiddels begonnen met het schrijven van haar eigen stukken.

______________________________________________________________

Margreet Markerink en zanger/acteur Kees Scholten

Markerink, Margreet en Kees Scholten - foto 2015 01Margreet Markerink en Kees Scholten brengen samen een programma waarin de Argentijnse tango centraal  staat. Argentijnse tangoliederen zijn door Kees op poëtische wijze vertaald.  Samen laten zij horen waar het in deze prachtig muziek en dans om gaat: ‘de weemoed en het verlangen van de uit Europa geëmigreerde zoekers naar geluk in het verre Argentinië.  Eenzaam en vol heimwee naar hun vaderland vonden zij daar, aan de havens van Buenos Aires, de tangomuziek uit … de ritmes van Afrikaanse slaven en de Zuid-Amerikaanse invloeden hebben de tangomuziek een extra dimensie gegeven. Muziek waarin virtuoze ritmes, vuur en passie maar ook heimwee en hartzeer weerklinken.‘

Pianiste Margreet Markerink  is al vele jaren gegrepen door de muziek en speelt, vertolkt en  componeert de Argentijnse tangomuziek al vele jaren in een eigen stijl. Zij reisde met haar Trio Tangata van Toscane, Finland, Istanbul tot Buenos Aires. In 2014 werd ze uitgenodigd voor een tour in Minnesota (USA). Voor haar eigen composities ontving zij de Choclo award voor nieuwe Argentijnse tangomuziek.

Kees Scholten heeft als acteur en zanger al in vele theaters van het land opgetreden maar ook recent in Indonesië en Suriname. Met zijn Volksoperahuis heeft hij nationale bekendheid. Recent speelde Kees nog meerdere malen zijn productie o.a. in het Bellevue theater.

______________________________________________________________

Nikola Meeuwsen

Meeuwsen, Nikola - foto 2015Op 21 juni 2014 heeft Nikola Meeuwsen (basisschool, groep 8) van de School voor Jong Talent en leerling van Marlies van Gent, het Koninklijk Concertgebouw Concours gewonnen. In de finale speelden zes kandidaten, waarvan drie uit Jong KC. Twee leerlingen van Marlies van Gent (Nikola en Victor Su) en één van Lucia Swarts (Jurre Koopmans, cello). Wij feliciteren alle finalisten!

De finale vond plaats in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Nikola ontving uit handen van juryvoorzitter Dominic Seldis een trofee en een geldbedrag van € 1000,- ten behoeve van zijn muzikale ontwikkeling. Daarnaast mag Nikola optreden tijdens het Prijswinnaars Lunchconcert in seizoen 2014/2015.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours staat open voor jong muzikaal talent uit heel Nederland. De jury roemde het optreden van Nikola: “De 12-jarige Nikola is een rasverteller met een verbluffende techniek, een ongelooflijk muzikaal talent.”

______________________________________________________________

Niels Moes

Moes, Niels - foto 2015

Niels Moes (1950) is werkzaam geweest als wetenschappelijk medewerker en universitair docent aan de universiteiten van Utrecht en Delft. De laatste 30 jaar van zijn carrière werkte hij in Delft aan het mathematisch modelleren van ergonomische en fysiologische aspecten van de mens in computer-mens-modellen. In 2004 behaalde hij aldaar zijn doctoraat. Om zich meer op zijn muzikale ontwikkeling te kunnen concentreren verliet hij in 2014 zijn wetenschappelijke loopbaan.
Als pianist is hij voornamelijk autodidact, maar hij volgde later lessen bij Magda Evertse en Robert Lambermont. Momenteel is hij leerling van Jeroen van Veen. Zijn muzikale interesse ligt voornamelijk in de hedendaagse muziek en de muziek uit de twintigste eeuw. Zijn programma omvat werken van onder meer Simeon ten Holt, Claude Debussy, Federico Mompou, Sergej Rachmaninov, Edie Hill en Olivier Messiaen. Hij heeft vaak opgetreden als liedbegeleider. Als koorzanger is hij actief in het Utrechts Kamerkoor, het Valborg Ensemble en het Valborgkoor.
Niels zal op 13 september het volgende spelen:
– Drie delen uit de “Preludes” van Claude Debussy
– Drie delen uit de “Images” van Claude Debussy
– Zes delen uit “Vingt regards sur l’enfant Jésus” van Olivier Messiaen

______________________________________________________________

Marlies Molenaar

Molenaar, Marlies - foto 2015

Vanaf de eerste toon de luisteraar meevoeren in de sfeer en het verhaal van de muziek is wat Marlies nastreeft en waar zij van geniet. Zij neemt je mee naar uiteenlopende klankwerelden aan de hand van expressief, verfijnd en vaak virtuoos spel.
Zij heeft graag direct contact met de luisteraar en treedt daarom bij voorkeur op voor kleine gezelschappen. Daarbij verdiept zij de muzikale ervaring van de luisteraar door toelichting te geven op de stukken of door momenten van stilte in te lassen, en ook door een op het gezelschap, de ruimte en het instrument afgestemde repertoirekeuze.
Marlies’ affiniteit ligt bij het 19e-eeuwse repertoire met uitloop naar de 20e eeuw. Zo speelt zij solo en in kamermuziekverband werk van o.a. Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Chopin, Liszt, Brahms, Fauré, Debussy, Rachmaninoff en Ginastera.
Marlies is opgeleid tot docerend en uitvoerend musicus aan het Rotterdams Conservatorium. Zij studeerde er bij Elly Salomé en Aquiles Delle Vigne. Toekenning van twee beurzen gaf haar de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen aan de École Normale de Musique de Paris – Alfred Cortot.
Marlies organiseert optredens, waaronder “Concert in de Wijk”. Zij geeft ad hoc pianoles en organiseert kamermuziekdagen in samenwerking met collega-musici.

______________________________________________________________

Martin Oei

Jubileumconcert Stichting Muziek in Huis, in de Bolder, met koningin Maxima.

Jubileumconcert Stichting Muziek in Huis, in de Bolder, met koningin Maxima.

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die bij voorkeur op historische instrumenten speelt en gefascineerd is door Erard.  Op zijn negende begon hij met pianospelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. Sinds 2013 studeert hij bij haar aan het Fontys Conservatorium. Vanaf 2012 is Martin door Classic Young Master ondersteund met muzikale programma’s voor o.a. de Hermitage en het Dordrechts Museum. Sinds 2013 wordt hij gecoacht door Pieter Vis. Martin won diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons).
Op zijn zestiende gaf Martin solorecitals in het Concertgebouw (wereldpremière) en Bonn met de reconstructie van Beethovens Fantasiesonate in D.  Eind 2013 had Martin samen met Daniël Wayenberg een succesvolle tournee en in  2014 gaven ze zeven jubileumconcerten voor Stichting Muziek in Huis; Koningin Maxima was aanwezig bij het slotconcert.
De gemeente Culemborg reikte Martin de Jeugdonderscheiding uit ’wegens zijn muzikale (piano) prestaties en de positieve uitstraling op de stad Culemborg’.
Daniël Wayenberg, Nederlands oudste meesterpianist tijdens het optreden in Het Concertgebouw 2013:  “Het gaat er eigenlijk helemaal niet om hoe oud je bent, maar hoe competent. Ik geloof dat ik niet hoef te zeggen hoe competent Martin is, dat heeft u heel duidelijk gehoord”.
Jury Jong Muziektalent Nederland 2008: “Een uitzonderlijk talent, dat in korte tijd blijk heeft gegeven van muzikale en technische vaardigheden, bijzonder voor zijn leeftijd”.

______________________________________________________________

Gert van Os

Os, Gert van - foto 2015

“En als je dan een echte Culemborger bent en meer dan 50 jaar piano speelt……..ja, dan vind ik dat ik hier ook een hele mooie bijdrage aan kan  leveren en de Culemborgers vooral kan gaan laten genieten van de diversiteit van mijn pianospel”, was de eerste reactie van Gert toen hij mailde naar de organisatie van de pianowandeling.  Vanaf zijn 5e jaar tot 15e jaar kreeg Gert klassiek pianoles van  Jan Baarda en Bert Lassing, beide bekende pianodocenten uit Culemborg. Hij was winnaar van de talentenjacht West-Betuwe, georganiseerd door het KWC in 1972, speelde in de KWC schoolband, speelde piano bij cabaretgroep ’t Binnebarretje, en was toetsenist bij  ‘The Surprisers’ uit Culemborg van 1972 tot 1985 (stijldansmuziek).
Zijn TV-optreden genoot hij in Nederland Muziekland, optredens met band in ‘Los Vast’, muziekprogramma van Jan Rietman, en bij ‘Hollands Glorie’ van Krijn Torringa. Als huispianist was hij tot 1992 te beluisteren in restaurant ‘de Batouwe’ te Tricht. Recentelijk was hij toetsenist bij The Murphy Jets (jaren 60- band) en hij speelt momenteel in de band  First Issue (jaren 70 & 80 band).
Gert van Os is een allround pianist met een duidelijke voorkeur voor de pop/rock muziek uit de jaren ’70 en ’80; hij speelt veel improvisaties die zijn afgeleid van klassieke en rockcomposities. Hij speelt  van Pop/Rock, Rock ’n Roll/Boogie Woogie en  Easy Listening/Evergreens tot Jazz/Charleston en  Bossanova; en van klassiek tot filmmuziek. Gert schaart zichzelf onder de categorie  ‘goede amateurpianisten’  en belooft in ieder geval de luisteraars een onvergetelijke leuke dag.

Zijn programma voor de Pianowandeling is te lang om hier kort op te sommen. Download het dan ook hier.

______________________________________________________________

Joost Reus

Reus, Joost - foto 2015 02

Joost is op 7-jarige leeftijd begonnen met elektronisch orgel, maar door zijn voorliefde voor klassieke muziek stapte hij al snel over op kerkorgel. Zijn orgeldocent Anton van Kalmthout heeft hem echter wel vanaf het begin de beginselen van de harmonieleer bijgebracht, zodat hij ook gemakkelijker los van bladmuziek kon improviseren. Gedurende zijn middelbare schooltijd was Joost dagelijks in de kerk achter het orgel te vinden, maar dankzij een geleende piano thuis, ging hij zich ook bekwamen in het pianospel. Voor zijn studie koos hij – na lang aarzelen – niet voor het conservatorium maar voor een studie in Wageningen, richting plantenziektekunde. Een kerkorgel was toen moeilijk te vinden, maar een piano gelukkig wel, dus sinds zijn 18e heeft de piano de plaats van het kerkorgel ingenomen. Tot op de dag van vandaag is Joost piano blijven spelen, met name eigen improvisaties en jazz. Werken van Einaudi (o.a. filmmuziek van ‘Intouchable’) spreken hem ook heel erg aan. Hij zal daarom tijdens de Pianowandeling m.n. Einaudi ten gehore brengen, afgewisseld met jazz/lounge improvisaties.

______________________________________________________________

Anneke van Rooijen

Rooijen, Anneke van - foto 2015

Anneke houdt zich in haar vrije tijd intensief bezig met pianospelen. Daar is zij als kind mee begonnen. Behalve piano heeft zij ook andere instrumenten bespeeld (met name cello), en in 2012 is zij weer volledig met de piano begonnen. Zij speelt klassieke werken, momenteel o.a. Beethoven, Schumann en Debussy. De laatste tijd heeft zij ervaring opgedaan in het spelen op open podia. Naast solo spelen begeleidt zij ook andere instrumentalisten, met name viool, cello en fluit.

______________________________________________________________

Sophiko Simsive

Sophiko Simsive Photo: Marco Borggeve

Sophiko Simsive
Photo: Marco Borggeve

Tot juni 2007 heeft Sophiko bij prof. Alexander Gerber gestudeerd aan het Muziek Gymnasium van Tbilisi. In 2003 werd ze daar ontdekt door dirigent Lev Markiz, met wiens hulp ze in september 2007 als jongste student ooit werd toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Haar pianopedagoog in Amsterdam is professor Mila Baslavskaya.
Toen ze twaalf jaar oud was werd Sophiko al uitgenodigd om een recital te geven in het Kremlin in Moskou. In datzelfde jaar was Sophiko in Nederland solist in Mozart’s “Jeunehomme” pianoconcert samen met I Virtuosi Italiani onder leiding van Lev Markiz.
Tijdens haar eerste jaar aan het Sweelinck Conservatorium won Sophiko  in 2008 de eerste prijs in de hoogste categorie van het Prinses Christina Councours .  In 2011 won ze de tweede prijs in de Teresa Llacuna  International Piano Competition in Frankrijk en heeft ze in Engeland opgetreden tijdens het Canterbury Festival. In 2014 werd ze winnaar van ‘the Dutch Classical Award’.
Sophiko heeft masterclasses gevolgd bij verschillende pianisten, zoals  Dmitri Alexeev, Dimitri Bashkirov, Boris Berman, Klaus Hellwig, Ferenc Rados, Jacques Rouvier, and Jean-Yves Thibaudet. Momenteel volgt Sophiko een studie bij Jacques Rouvier aan der Universität der Kunst in Berlijn.
Jean-Yves Thibaudet, pianist : “She is a unique and exceptional musician whose career will undoubtedly continue to flourish.  An exceptional musician of rare talent who promises to become one of the leading pianists of her generation …”

______________________________________________________________

Esli Steenbeek

Steenbeek, Esli - foto 2015

Vanaf zijn 6e jaar heeft de nu 15-jarige Esli les gehad van Mariëtte Bos. Sinds 2014 volgt hij lessen bij Jeroen van Veen. De stukken die hij graag speelt zijn: Le onde en Nuvole Bianche van Enaudi, Prelude op. 28 no. 9, no. 10, no. 20, Wals op. 64 no. 2 en de Treurmars van Chopin en het Venetiaans Gondellied van Mendelssohn-Bartholdy. Bij elkaar zal hij zo’n 20 minuten pianospelen.

______________________________________________________________

Hanny Vroeijenstijn

Vroeijenstijn, Hanny - foto 2015

Hanny Vroeijenstijn (1959) is pianist en organist.  Ze begeleidt graag zangers, instrumentalisten en koren, en ze improviseert graag. Ook gaf ze een soloconcert in de Gasthuiskapel te Zaltbommel. Tijdens de pianowandeling zal ze solo optreden, wat haar de mogelijkheid geeft de mensen met haar pianospel te raken.
Ze werkt als pianodocent vanuit Vof Oerstroom in Geldermalsen, waar muziek een creatie is, en gaf in 2014 ook een masterclass. Haar passie is om mensen in de stroom van de muziek te brengen, waardoor ze zich vrij voelen te musiceren. Ze verdiept zich in mens-zijn, kind en muziek.  Ze is lid van het  familie-ensemble Sound of 4, treedt graag op en houdt ervan met haar pianospel mensen te ontroeren en te raken.

______________________________________________________________

Ruud Zielhorst

Zielhorst, Ruud - foto 2015

Ruud Zielhorst kreeg zijn eerste pianolessen op zevenjarige leeftijd. Zijn Culemborgse docenten Sandra van Veen en later Ineke Geleijns legden de basis voor zijn muzikale ontplooiing.  Na een aantal jaren werd bij hem een professionele ambitie duidelijk. Hij studeerde aan Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent en Ellen Corver. Daarna werd hij toegelaten tot de Masteropleiding Piano Duo aan de Folkwang Universiteit in Essen waar hij les krijgt van Evgeny Sinaiski. Daarnaast heeft Ruud lessen gevolgd bij Stefan Petrovic.
Ruud nam deel aan masterclasses van Tatiana Zelikman, Igor Roma, Nata Tsevereli en Paul Komen. Hij volgde ook lessen bij Naum Grubert. Hij begeleidde zangers en instrumentalisten en participeerde in projecten van Kamerkoor Ad Parnassum en het Nederlands Zangtheater.
Ruud speelde als pianist in het Nationaal Jeugd Orkest, het Nieuw Kamer Orkest en Ensemble Royaal. Hij viel in de prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours. Hij vormt een duo met violiste Isobel Warmelink en maakt deel uit van een pianotrio met Vincent Martig en Rinde Yildiz. Met Maria Fiselier, sopraan, nam hij in maart 2015 de Danteliederen van Mathieu Dijker (1927) op. Deze liederen zijn uitgebracht op de CD De Waanzin van deze Wereld (www.kamerkooradparnassum.nl).
Voor meer informatie: www.ruudzielhorst.nl

Ruud speelt op 13 september:
– Sonate op. 109 in E groot van L. van Beethoven
– Etude op. 25 nr. 11 in a klein van F. Chopin
– Etude tableaux op. 39 nr. in fis klein van S. Rachmaninoff

______________________________________________________________

Korte introductie van de deelnemers op het leerlingenpodium:

Leo van den Bandt

Band, Leo van den - foto 2015

Leo heeft een kleine 2 jaar les bij Hanny Vroeijenstijn, oefent heel graag piano en vindt het heel leuk om op te treden. Het liefst wil hij concerten gaan geven als hij groot is, vertelde hij aan zijn pianodocente. Hij luistert heel graag naar de klassieke radio,  classic fm.

______________________________________________________________

Marina Bool

Bool, Marina - foto 2015

Vanaf haar 6e jaar heeft Marina pianoles. Na 6 jaar les van Metske heeft ze nog eens 6 jaar les gehad van Maarten. Zij studeert biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast pianospelen sport zij graag, doet leuke dingen met vrienden en is actief in de studievereniging. Vanwege haar verhuizing naar Nijmegen is ze gestopt met les, maar ze speelt nog wel vaak. Ze speelt verschillende muziekstijlen:  van Mozart, Chopin, Rachmaninov en Astor Piazzola tot Siméon ten Holt en popnummers. Ook heeft ze vaak quatre-mains gespeeld, en anderen begeleid, zoals een cellist of een sopraan.

______________________________________________________________

Johanneke van Kempen

Vlugt, Mila van derMila van der Vlugt

Wie Johanneke ziet pianospelen en hoort zingen, zal zich niet verbazen dat ze al tijdens Appelpop heeft gespeeld, en succesvol meedeed aan de Talentenjacht op het Koningin Wilhelmina College in 2012, 2013 en 2014. Ook was zij meerdere keren te beluisteren bij de zangsessies in de hal van het Elisabeth Weeshuis, die georganiseerd worden door zangeres/docente Connie van Koningsbrugge. Tijdens de Pianowandeling zal Johanneke samen spelen met zangeres Mila van der Vlugt op het leerlingenpodium. Mila zit in een bandje (Last Minute Solution) en ze heeft gespeeld op feestjes, en op Emmaus. Johanneke en Mila hebben vooral thuis samen de grootste lol met zingen. De muziekstijl die ze spelen is voornamelijk pop.

______________________________________________________________

Emile Nanninga

Nanninga, Emile - foto 2015

Eén van de jongste pianisten tijdens de pianowandeling Culemborg is Emile Nanninga. Emile is 12 jaar oud en leerling van Sandra Mol. Hij speelt vanaf zijn 8e jaar piano en is voor zijn leeftijd een vergevorderd pianist. Hij heeft er enorm veel plezier in en begint ook te improviseren en componeren. Hij is speels op de piano en houdt van ritmische en andere grapjes. Zijn muzikale voorkeur ligt bij (neo)klassiek en Einaudi.  In 2014 speelde Emile voorafgaand aan een concert van Sandra Mol en Jeroen van Veen Einaudi in het Beauforthuis.

______________________________________________________________

Joren Teurlings

Teurlings, Joren - foto 2015

Joren heeft ongeveer 3 à 4 jaar les, waarvan de laatste jaren bij Hanny Vroeijenstijn.
Joren houdt van de lichtere muziek en hij speelt graag heel vrolijk en swingend. Hij gooit zich er helemaal in. Oefenen vindt hij wat minder, optreden daarentegen superleuk. Als hij begint kan hij eigenlijk niet meer ophouden met spelen….
Dit belooft wat tijdens de pianowandeling op het leerlingenpodium!

______________________________________________________________

Annick van der Waal

Waal, Annick van der - foto 2015

Vanaf haar 7e speelt Annick piano. Ze kreeg les op de muziekschool, speelde veel klassiek en later ook veel pop. Tijdens de middelbare school is ze gestopt met lessen. Ze bleef zelf verder spelen en kwam tijdens een project van de muziekschool in een bandje terecht. Samen gingen ze na dit project verder onder de naam DICE. Ze traden veel op, met als hoogepunt Appelpop. In de band speelde ze piano en zong ze tweede stem. Het genre van DICE was pop/rock. Helaas zijn ze na 4 jaar gestopt omdat iedereen zijn eigen weg ging voor een vervolgopleiding.
Annick studeert grafisch vormgeving, en tijdens haar stage in Valencia heeft ze met een vriendin veel gezongen en opgetreden in een bar, waar elke week zangsessies waren. Dit begeleidde ze op gitaar, wat ze zichzelf heeft aangeleerd. Sinds kort heeft ze ook zangles bij Connie van Koningsbrugge, wat ze met heel erg veel plezier doet! Kortom, Annick is heel graag creatief bezig!

Jansen, Sammie - foto 2015

Sammie Jansen is 10 jaar en houdt ontzettend van zingen. Ze heeft al vanaf haar 7de zangles bij Connie van Koningsbrugge en deed al diverse keren mee aan de zangsessies die Connie organiseert in het Elisabeth Weeshuis . Sammie zal tijdens de pianowandeling op het leerlingenpodium twee duetjes doen met Annick van der Wal, om weer een leuke, leerzame ervaring op te doen. Wie weet, zijn we tijdens de Pianowandeling getuige van het optreden van een toekomstige topzangeres!

______________________________________________________________

Karin de Winter

Winter, Karin de - foto 2015

Karin de Winter–de Groot is 40 jaar en heeft vanaf haar 8e levensjaar pianoles gehad, met wisselend plezier. Er was thuis een piano, en haar ouders waren van mening dat het “jammer was als ze daar niets mee zouden doen”. Vanaf haar 18e tot ongeveer 5 jaar geleden heeft ze weinig gespeeld vanwege studie, werk, en gezin. Toch bleef het kriebelen en is ze uiteindelijk weer les gaan nemen, bij Judith van den Dool in Culemborg. Nu wel met heel veel plezier! Vooral de klassieke muziek vindt ze  mooi en speelt ze het liefst. Van Bach tot Debussy, solo, quatre-mains of samen met een ander instrument, ze kan zich geen leven meer voorstellen zonder piano!

______________________________________________________________

Wilt u tijdens een volgende Pianowandeling ook spelen op één van de locaties? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.