Locaties 2015

Tijdens de Pianowandeling Culemborg wordt piano gespeeld op uiteenlopende en onverwachte locaties. Zoals in een huiskamer, galerie, museum, café, kerk, historisch gebouw, restaurant, theater. Bij mooi weer kunt u ook pianoklanken verwachten in de buitenlucht.

U kunt pianoklanken verwachten op de volgende locaties:
Achterstraat 36-38 (Museum Jan van Riebeeckhuis)
Binnenmolenstraat 1
Grote Kerkstraat 4 (Grote of Barbarakerk): slotconcert
Havendijk 1 (Theater De Fransche School)
Herenstraat 29 (Museum Elisabeth Weeshuis)
Herenstraat 41
Jodenkerkstraat 5 (voormalige Synagoge): opening door Wethouder Reus
Markt (bij het Oude Stadhuis)
Molensteeg 1
Veerweg 24
Weidsteeg 1
Westersingel 88 (Concordiagebouw)
Zandstraat 19

______________________________________________________________

Hieronder volgt een korte introductie van de locaties in 2015:

Achterstraat 36-38 – Museum Jan van Riebeeckhuis

Achterstraat 36-38 - Jan van Riebeeckhuis - foto 2015

Dit monumentale pand stamt uit ca. 1500. Buiten is er een patio met kruidentuin. Toegang naar de tuin via de Binnenmolenstraat. Het Museum Jan van Riebeeckhuis wil de samenleving kennis laten maken met zowel de persoonlijke geschiedenis van de zeventiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck, als ook met zijn belangrijke rol in de ontwikkeling van Zuid-Afrika in de zeventiende eeuw. Daarnaast wordt de bezoeker geïnformeerd over de huidige relatie tussen de stad Culemborg en Zuid-Afrika. Het museum op de eerste verdieping is ook toegankelijk.
– Aantal zitplaatsen: 9 stoelen en een bank. En staanplaatsen.
– Optie: al wandelend in de kruidentuin luisteren
– Rolstoeltoegankelijk: begane grond wel, eerste verdieping niet.

De piano die bespeeld zal worden is een Pleyel piano. Voor meer informatie over deze piano kijk hier.
Pleyel piano - foto 2015

______________________________________________________________

Binnenmolenstraat 1 – Woonhuis

Binnenmolenstraat 1

Dit historische huis is één van de weinige stadsmuurwoningen die Culemborg telt. Van de oorspronkelijke twee huizen heeft eigenaar Wim Holleman één huis gemaakt in een bij het huis en de historie passende stijl. Uniek is dat de oude stadsmuur op het terras nog te zien is en dat de kelder gewelven heeft. De piano staat in een gezellige ruimte, waar ook een nog in gebruik zijnde bedstee aan grenst. En misschien staan de ramen wel open en lokken de pianoklanken u hier naar binnen.
– Aantal zitplaatsen: 15 rond piano, en 20 elders in huiskamer
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (klein trapje)

______________________________________________________________

Grote Kerkstraat 4 – Grote of Barbarakerk (slotconcert)

Grote Kerkstraat 4 - Grote of Barbarakerk - foto 2015-01

Deze kruisbasiliek stamt uit het begin van de 14e eeuw en heeft veel bezienswaardigheden, waaronder twee historische orgels, zeven koperen kronen, een gebeeldhouwde kansel, prachtig avondmaalzilver, een zilveren doopbekken en een marmeren grafmonument uit 1745. In de zomer is het gebouw op zaterdag open voor belangstellenden. In de loop der jaren is de kerk vele malen uitgebreid. In 1654 is het uitgebrand en weer opgebouwd. Van 1963 tot 1968 is het gerestaureerd onder supervisie van Monumentenzorg.
– Aantal zitplaatsen: 700
– Rolstoeltoegankelijk: ja, via zijingang.

De vleugel die bespeeld wordt is een Bechstein uit 1880.
Bechstein uit 1880 - foto 2015
Vanaf 16.15 uur worden alle deelnemers aan de Pianowandeling, vrijwilligers en bezoekers van de Pianowandeling en Open Monumentendag uitgenodigd om in deze kerk het slotconcert te beluisteren. De zeer getalenteerde en van oorsprong Culemborgse Martin Oei en de uit Georgië afkomstige Sophiko Simsive zullen van 16.30 tot ca. 17.15 uur het slotconcert verzorgen. De deur is open vanaf 16.15; men is vrij om te komen en gaan wanneer men wil. Na het concert is het op diverse locaties mogelijk een pianomenu te nuttigen.

______________________________________________________________

Havendijk 1 – Theater de Fransche School

Havendijk 1 - TDFS - foto 2015

Dit historische pand was van oorsprong de Oude Fransche School, de school voor de armen. De kenmerkende grote groene deuren aan de voorkant, 2.50 m boven de grond, getuigen van het feit dat de school bij watersnood met een bootje te bereiken was om te evacueren.
Het podium wordt door het gordijn afgeschermd van de tribune en wordt ingericht met stoeltjes en tafeltjes, waardoor de luisteraar samen met de pianist met de Yamaha vleugel op het podium ‘staat’. Een unieke setting voor theater en publiek.
– Ingang aan de Lange Meent (groene deur)
– Aantal zitplaatsen: 20.
– Diverse staanplaatsen met statafels
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Herenstraat 29 – Museum Elisabeth Weeshuis

Herenstraat 29 - Museum Elisabeth Weeshuis - foto 2015-01

Monumentaal pand waarin het museum, de bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn gevestigd. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. Het museum heeft een link met piano: het verhaal gaat dat wethouder Schouten de weeskinderen op de piano begeleidde bij de zangsessies. De Spinzaal, waar piano wordt gespeeld, is museaal omringd met schilderijen van graven en gravinnen. Er zal gespeeld worden op een aluminium Rippen vleugel (voor meer informatie zie Historie Rippen deel 1 en Historie Rippen deel 2).
– Aantal zitplaatsen: 30-40
– Diverse staanplaatsen
– Beperkt rolstoeltoegankelijk: er is een trapliftje waarbij de rolstoel door iemand anders naar boven moet worden gebracht (5 treden).

SAMSUNG

Aluminium Rippen vleugel

______________________________________________________________

Herenstraat 41 – Woonhuis

Herenstraat 41 - foto 2015-02

Dit historische pand straalt met recht de sfeer van een herenhuis uit. De Bechstein piano staat in de huiskamer en bij mooi weer zijn de deuren naar het terras geopend zodat ook buiten geluisterd kan worden. De gastvrije Rijnhold en Wilhelmien stellen deze huiskamer met veel plezier ter beschikking.
– Aantal zitplaatsen: 30-40. Extra mogelijkheden op het terras
– Rolstoeltoegankelijk: nee, vier traptreden bij de voordeur.

______________________________________________________________

Jodenkerkstraat 5 – voormalige synagoge (opening)

Jodenkerkstraat 5 - foto 2015 02

De opening van de Pianowandeling vindt plaats om 13.30 uur in de voormalige Synagoge. Wethouder Reus zal de Pianowandeling openen en uiteraard is het programma inclusief plattegrond hier verkrijgbaar. Mocht u vragen hebben dan kunt u ze hier (of op één van de andere locaties) stellen.

Binnenkort vindt u hier meer informatie over de voormalige Synagoge.

______________________________________________________________

Markt (bij het oude stadhuis)

Markt - stadhuis - foto 2015-01

Op de Markt, voor de trappen van het Oude Stadhuis, staat op 13 september van 14.00 tot 15.45 uur een piano die bespeeld kan worden door eenieder die daar maar zin in heeft. Dus kun je pianospelen, en wil je anderen daarvan laten meegenieten, grijp dan op deze middag je kans!!

______________________________________________________________

Molensteeg 1 – Woonhuis

Molensteeg 1 - foto 2015-01

Een historisch, gemeentelijk monument. In het verleden heeft de woning als winkelpand gediend. Aan de kant van de Havendijk is de originele winkeldeur nog zichtbaar en bewaard gebleven. Een gezellige huiskamer die ter beschikking wordt gesteld door voormalig pianodocente Maja Odink. Er staat een prachtige Gotrian Steinweg vleugel.
– Aantal zitplaatsen: 12
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

______________________________________________________________

Veerweg 24 – Woonhuis

Veerweg 24 - foto 2015De Veerweg loopt, hoe kan het anders, naar het veer. Een historisch straatje gelegen aan de haven van Culemborg. Harm van Urk is organist en pianist. Hij heeft een mooie Kawai vleugel in zijn huiskamer staan en nodigt een ieder graag uit om te komen luisteren in een huiselijke sfeer.
– Aantal zitplaatsen: 15-20
– Rolstoeltoegankelijk

______________________________________________________________

Weidsteeg 1 – Woonhuis

Weidsteeg 1 - foto 2015-01

Eén van de weinige ‘modernere’ woningen die deelnemen aan de Pianowandeling, waar een prachtige Yamaha vleugel aanwezig is. Het ligt aan de rand van het centrum, en de wandeling er naar toe leidt langs de Oostersingel. Bij mooi weer gaan de deuren naar het terras ook open, en kan men buiten luisteren. De eigenaar, Anthony Zielhorst, is coördinator van de talentklas van het Haagse Conservatorium. Zijn zoon Ruud Zielhorst zal delen van het speciaal voor een concours samengesteld programma spelen op de aanwezige Yamaha vleugel.
– Aantal zitplaatsen: 30 (op het terras 15 extra plaatsen)
– Rolstoeltoegankelijk
– Ingang aan de Schubertstraat

______________________________________________________________

Westersingel 88 (Concordiagebouw)

Westersingel 88 - foto 2015-01

Het Concordiagebouw is de les- en repetitieruimte van Muziekvereniging Concordia in Culemborg. Op 13 september is het de locatie voor het leerlingenpodium, waar een zevental pianoleerlingen van uiteenlopende leeftijden acte de présence zullen geven.

______________________________________________________________

Zandstraat 19 – Woonhuis met vergaderruimte

Zandstraat 19 - foto 2015-01

Een gemeentelijk monument waar eigenaresse Paula van Walsum op de begane grond een sfeervolle vergaderruimte heeft gerealiseerd. Paula doet die dag ook samen met de buren (kunstenaars Henny van de Meer en John Sikking) mee aan Monumentendag en er hangt kunst van een bevriende kunstenaar. Het huis is gevestigd op de fundamenten van het middeleeuwse Jeruzalemklooster en een voormalige stadsboerderij. De achter het huis gelegen Kapelstraat getuigt nog van het klooster.
– Aantal zitplaatsen: 20-25
– Beperkt rolstoeltoegankelijk (2 traptreden bij entree)

______________________________________________________________

 

Weet u voor volgend jaar een geschikte locatie met piano, of wilt u een locatie beschikbaar stellen? Laat het ons weten via het contactformulier bij contact.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.