Pianisten

Hieronder per locatie een overzicht van de pianisten per locatie. 
Klik op de naam voor meer informatie (of scroll verder naar beneden). Indien je niet op de naam van een pianist kunt klikken hebben we hier helaas niet meer informatie over ontvangen.

Om de locaties te vinden, klik hier voor een plattegrond.

1. Varkensmarkt

13:30 uur (openingsconcert)

Due Lestari Scholtes en Gwylim Janssens

14:15 uur

Michiel Roosen

14:45 uur

Ariadne Philine

15:15 uur

Ryan Xia

15:30 uur

Douwe Eisenga

3. Rooms-katholieke Barbarakerk

14:15 uur

Mimosa Trio

15:15 uur

Mimosa Trio

15:45 uur

Ruben Heimans

4. Grote- of Barbarakerk

14:15 uur 
Slava Poprugin

14:50 uur

Arthur Bouma

(programmawijziging)

5. Het Hof, Van Ekeren Kuiper

14:45 uur

Peter Dobbinga

15:15 uur

Duo Con Spirito

15:45 uur

Hielko Ubels

6. Herenstraat 41

14:15 uur

Caya van Toorn

14:45 uur

Timo van Peursen

15:15 uur

Caya van Toorn

15:45 uur

Timo van Peursen

7. Boomgaard achter het Weeshuis

15:00 uur

Silvia Janssen

15:20 uur

Gerardo Luis Flores

 

8. Terras Cafe de Mart

Bespeel Mij Piano … sta jij volgend jaar ook in een programmablokje? Laat ons het weten als je mee wilt doen.

9. Restaurant Andermaal

15:15 uur

Erik de Laeter

10. Boekhandel Tomey

14:45 uur

Tot onze spijt vervallen: wie speelt er een deuntje?

15:45 uur

Peter Dobbinga

11. Herenmode Culemborgse Mannen

14:15 uur

Sylvia Janssen

14:45 uur

Wim Houtman

12. De Oude School

14:15 uur

Duo Con Spirito

14:45 uur

Hielko Ubels

13. Jan van Riebeeckhuis

14:15 uur

Erik de Laeter

14:45 uur

Kees Greven

15:45 uur

Wim Houtman

14. Theater De Fransche School

14:15 uur

Martin Oei

15. Theater de Blauwe Schuur

15:45 uur

Kees Greven

Duo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens

openingsconcert

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was
hun klank. Subliem duo in topvorm’. Het duo gaf concerten door heel Europa en Azië, en in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Ze soleerden bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en het Israel Symphony Orchestra.

Het duo was winnaar meer dan een dozijn (inter)nationale concoursen, waaronder het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw, en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Het duo is initiatiefnemer van het Pianoduo Festival Amsterdam, dat in oktober 2013 zijn eerste editie beleefde.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Silver-Garburg aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Het duo bracht drie cd’s uit, waarvan de meest recente met werken van Mozart en Schubert uitkwam bij Challenge Records. Deze werd door BBC Music Magazine bekroond met maar liefst 4**** sterren.

The Scholtes & Janssens Piano Duo (scholtesjanssens.com)


Locatie 1 – Varkensmarkt om 13:30 uur (openingsconcert)

Kimball Huigens met Nieuw Vocaal Amsterdam en CIUL Lissabon

Kimball Huigens is in 2001 afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø. Hij heeft inmiddels 20 jaar ervaring als uitvoerend solopianist, als zangbegeleider, kamermusicus, orkestlid en (opera)repetitor. Zijn repertoire reikt van Sweelinck, via onder vele anderen Bach, Beethoven, Bartok, Sjostakovitsj en Messiaen tot aan vele kakelverse 21eeuwse composities.

 

Bach:https://youtu.be/R77hujafs_U
Sjostakovitsj:https://www.youtube.com/watch?v=3TNKZNWYwYw

Thomas Larcher:https://youtu.be/rm849Gc0Ysc

 

Kimball Huigens debuteerde als componist op 3 juni 2023 in de Uilenburgersjoel en op 4 juni 2023in Splendor.

Nieuw Vocaal Amsterdam werd in 2005 door Caro Kindt opgericht onder de naam Nieuw Amsterdams Kinderkoor en is sindsdien uitgegroeid tot een hoogwaardige zelfstandige zangopleiding met 300 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 21 jaar, en een kennisinstituut op het gebied van kinder- en jeugdkoorzang. NVA heeft een team van 20 enthousiaste docenten, dirigenten en office medewerkers die hun liefde voor hoogwaardig muziekonderwijs voor kinderen en jongeren dagelijks in de praktijk brengen. NVA is partner van Conservatorium van Amsterdam en Cappella Amsterdam.

 

Cruciaal onderdeel van het les-curriculum is het optreden voor publiek, en wel onder de meest professionele omstandigheden. NVA doet dit onder meer door het faciliteren van 20 kinder- en jeugdkoren, opgebouwd op leeftijd en ervaring. De koren van NVA treden op onder de namen Nieuw Amsterdams Kinder-, Jongens- en Jeugdkoor, onder meer als de vaste kinderkoor parter van Nationale Opera & Ballet. Verder is NVA ambassadeur en katalysator voor de ontwikkeling van de (inter-)nationale kinderkoor-sector.

 

NVA maakt hoogwaardig muziekonderwijs bereikbaar voor alle kinderen die graag samen willen musiceren, ongeacht culturele, maatschappelijke of financiële achtergrond. NVA reikt uit naar kinderen in wijken buiten de Ringweg A10, onder meer door structurele samenwerking met de Stichting Leerorkest.

Coro Infanto-Juvenil da Universidade de Lisboa (kortweg CIUL) bestaat uit meer dan honderd veertig kinderen and jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. CIUL kent vier verschillende groepen: Atelier, Preparatory Choir, Children’s Choir en Youth Choir. Sinds kort kent CIUL ook een kamerkoor.

 

 

Locatie 4 – Grote-of Barbarakerk om 16:30 uur

Ryan Xia

Bach & Tchaikovsky

Ryan is 10 jaar oud en studeert piano binnen Jong KC aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Zijn pianodocenten zijn Marlies van Gent en Mijntje Keijzer. Ryan speelt graag muziek van J.S. Bach en L. van Beethoven. Naast piano spelen houdt hij van tekenen, badminton, lezen en pizza salami. Zijn broer Oliver speelt ook piano, soms spelen zij samen op concerten.

Locatie 1 – Varkensmarkt om 15:15 uur

Gerardo Luis Flores

eigen composities Danse Royale

Gerardo Luis Flores is een gepassioneerde componist van semi-klassieke pianomuziek. Zijn muziek kan worden omschreven als hedendaagse romantische melodieën met een vleugje klassieke invloed. Pianostukken die hij heeft gecomponeerd zijn o.a. Danse Royale, Soleil de l’Après-Midi, Mémoires en Kaléidoscope.

Gerard op Instagram
Gerard op Facebook

Locatie 5 – Het Hof, Van Ekeren Kuiper om 14:15 uur
Locatie 7 – Boomgaard om 15:20 uur

Slava Poprugin

klassiek

De Russische pianist Slava Poprugin (1973) presenteert het klassieke muziekrepertoire op een eigentijdse manier aan het publiek. Zijn repertoire bestrijkt bijna het complete oeuvre voor piano, van heel vroeg tot vandaag de dag. Het publiek wordt meegenomen met het muzikale verhaal en beleeft het van het eerste tot het laatste moment. Slava streeft ernaar met zijn spel het hart van zijn luisteraars te raken.


Poprugin geeft al vele jaren op hoog niveau les. Hij studeerde in 2000 af aan de beroemde Gnessin Academie voor Muziek in Moskou en begon al les te geven aan kinderen op de leeftijd van 17 jaar. Van 1999 tot 2015 was hij docent aan het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou voor piano en kamermuziekles. Sinds hij in Nederland woont geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Poprugin is een veelgevraagd solist. Hij speelde samen met o.a. de celliste Natalia Gutman, met Yury Bashmet, de violiste Lisa Ferschtman en de pianisten Alexei Lubimov, Alexander Melnikov, Alexey Zuev en Jeroen van Veen.


Op 10 september speelt Poprugin Schulhoff en Stravinsky.


Locatie 4 – Grote-of Barbarakerk om 14:15 uur

Caya van Toorn

singer-songwriter

Pianisten 2021 Caya van ToornCaya van Toorn is een singer-songwriter die je meeneemt in haar poëtische wereld. Ze doet dit met haar eigenzinnige, Nederlandstalige en Engelstalige songs. Ze treedt al jaren op in met name Gelderland en won in 2022 de tweede prijs bij ‘De Parel van de Betuwe’. Inmiddels afgestudeerd als muziekwetenschapper, zet ze al haar kennis van deze en haar andere bachelor Nederlandse taal & cultuur in om haar liedjes nóg toffer te maken. Momenteel is ze bezig met het schrijven van een musical, dus verwacht een catchy popsound met veel klein kunst elementen.

Locatie 6 – Herenstraat 41 om 14:15 uur en 15:15 uur

Duo Con Spirito

Hongaarse dansen van Brahms

Sally Walmsley (links op foto)

Al van kleins af aan heb ik heel veel plezier in muziek maken. Eerst samen met mijn gezin, later in het schoolorkest en daarna op het conservatorium in Manchester, Engeland. Ik ben in 2005 afgestudeerd met Bachelor of Music, met piano als hoofdinstrument en klavecimbel en kamermuziek als 2de instrument. Tijdens en na mijn studie heb ik zelf opgetreden in Europa, heb ik veel les gegeven en heb ik gewerkt als begeleider voor koren en solisten. In 2007 ben ik naar Nederland verhuisd en heb ik mijn eigen muziekschool opgezet; Muziekschool PiGi, in Geldermalsen. Ik geef sindsdien met heel veel plezier les in piano en gitaar. Hiernaast speel ik graag samen met andere muzikanten: kamermuziek, quatre-mains met Karin en af en toe treed ik zelf op als (achtergrond)pianist. Ik geef jaarlijks een concert met mijn piano- en gitaarleerlingen. 

Karin Martens (rechts op foto)

Vanaf mijn negende is piano spelen mijn grote passie. Ik wist al snel dat ik naar het conservatorium wilde. In 1998 heb ik de opleiding Docent Muziek aan het Utrechts conservatorium afgerond met als hoofdinstrument piano en als 2e instrument dwarsfluit. Sindsdien ben ik op verschillende manieren bezig met muziek: als muziekdocent in het basisonderwijs, als koordirigent, als (achtergrond)pianist en als pianodocent. Momenteel besteed ik de meeste tijd aan de zorg voor mijn gezin en daarnaast begeleid ik met veel enthousiasme diverse popkoren op de piano in de regio.


Con Spirito

In 2006 leerden wij elkaar kennen en raakten we bevriend. We spelen samen quatre mains en vormen het pianoduo Con Spirito. Naast dat we ontzettend veel plezier beleven aan het samen spelen, treden we ook af en toe samen op. We spelen verschillende genres: van klassiek tot lichte muziek. We repeteren serieus maar hebben vaak ook ontzettend veel lol samen. Samen musiceren is voor ons toch een stuk leuker dan alleen.

Tijdens het piano festival spelen we o.a. Hongaarse dansen van Brahms, dansen uit verschillende landen van Moszkowski, een aantal Spaanse stukken, Dallas Tango, After Hours van Pam Wedgwood, Pirates of the Carribbean en nog veel meer.

Locatie 12 – De Oude School om 14:15 uur
Locatie 5 – Het Hof, Van Ekeren Kuiper om 15:15 uur

Hielko Ubels

Bach & Busoni

Hielko Ubels (54) is een enthousiast pianist en inmiddels een vertrouwd gezicht bij het Pianofestival Culemborg. Hij heeft een voorliefde om uitdagend klassiek repertoire in te studeren en maakt graag van de gelegenheid gebruik om dit aan u te laten horen.


Tijdens zijn schooltijd en studie aan de Hogeschool in Rotterdam verdiende Hielko bij als pianist in het met 1 Michelin ster bekroonde restaurant ‘Het Koetshuis’ in Bennekom. Dit heeft hij 9 jaren gedaan. Hielko is altijd blijven pianospelen maar is pas weer echt fanatiek geworden sinds 2009. In 2010 begon hij met privé pianolessen bij Codarts docent José Nunez Ares. Sinds 2014 volgt Hielko lessen bij de Braziliaanse pianist Luis Fabiano Rabello. 


Hielko woont in Dordrecht en is in het dagelijks leven software ontwikkelaar en vader van 3 kinderen.  


Hielko zal tijdens het pianofestival Culemborg onder andere de Chaconne van Bach in een bewerking van Busoni spelen. 


Youtube: www.youtube.com/hielkoubels 

Website: www.hielkoubels.nl 

Facebook: www.facebook.com/hielkopiano 

Locatie 12 – De Oud School om 14:45 uur

Locatie 5 – Het Hof, Van Ekeren Kuiper om 15:45 uur

Douwe Eisenga

For Mattia & andere eigen composities

Pianist en componist Douwe Eisenga schrijft sprankelende muziek voor sprankelende geesten, een hypnotiserende mix van onweerstaanbare ritmiek, warme en omfloerste melodieën en meeslepende lyriek. Eerlijke, down to earth muziek. Vaak ingetogen en sober met een grote, stille kracht: de onderhuidse melodieën kerven zich in de ziel van de luisteraar.


De laatste twintig jaar krijgt zijn muziek wereldwijde aandacht. Hij werkt o.a. met de Britse schrijver David Mitchell, de Amerikaanse choreografe Claudia Schreier en het Russische Moscow Contemporary Music Ensemble. Dichter bij huis schrijft hij muziek voor harpiste theatermaakster Boukje Schweigman, Lavinia Meijer, pianisten Jeroen van Veen & Marcel Worms, Cello Octet Amsterdam, Aurelia Sax4Tet, Syrene Sax4tet, Slagwerk Den Haag en vele anderen.


Zijn muziek is geworteld in rock, pop en wereldmuziek. Al deze invloeden, gecombineerd met barok en minimalisme, vinden hun weg in zijn werk.


In 2017 neemt Douwe de single en videoclip For Mattia op. Dit stuk schrijft hij op verzoek van de ouders van een jonge vrouw die ervoor koos te sterven. Het is onbedoeld het startpunt voor een razendsnelle carrière als concertpianist. In 2021 stond deze ontroerende compositie voor het vijfde opeenvolgende jaar hoog in de Klassieke Top 400 met de volgens luisteraars meest populaire 400 composities van Radio 4. Dit lustrum vormde de aanleiding voor een gastoptreden bij het – door ongeveer een miljoen kijkers bekeken – televisieprogramma Matthijs Gaat Door.
In het najaar van 2021 verscheen het nieuwe album Open bij Butler Records / V2 Records, een jaar later gevolgd door The Border en – aan het begin van 2023 – The Flood, Requiem. Het nummer Theme I van Open werd opgenomen in de geschenk cd (15.000 exemplaren) van Aangenaam Klassiek 2021.


In mei 2022 speelde Douwe zijn solowerken in de vrijwel uitverkochte grote zaal van het Concertgebouw.
Intussen schreef de pers in september lovend over de muziek van het locatietheaterproject Grenspaal 369 en werd de documentaire Dertien Dagen – met muziek van Douwe – genomineerd voor een Gouden Kalf.


In januari 2023 startte een nieuwe concertserie van het grootschalige The Flood, Requiem, een avondvullende compositie voort koor en orkest, geschreven in 2003 in het kader van de vijftigjarige herdenking van de Watersnoodramp, en later ook uitgevoerd in Roemenië en de Verenigde staten.


www.douweeisenga.com

Locatie 1 – Varkensmarkt om 15:30 uur

Van 5 tot 70 jaar aan de piano;
leerlingen van Isabelle van Dooren

divers

Leerlingen in de leeftijd van 5 tot 70 jaar betreden ons festivalpodium om hun talent te laten horen.

Isabelle van Dooren speelt later ook op het festival.

Locatie 15 – Theater de Blauwe Schuur om 14:45 uur

Isabelle van Dooren

Eigen composities & Fazil Say

Pianiste Isabelle van Dooren (1981) volgde tien jaar les bij de Vlaamse componist en pianist Stefan Meylaers. Vervolgens studeerde zij aan het conservatorium van Utrecht bij hoofdvakdocent Alan Weiss, en vanaf 2004 specialiseerde ze zich bij pianist Daniele Lombardi aan het Conservatorio di Giuseppe Verdi in Milaan.


Masterclasses volgde ze o.a. in Portugal, Obidòs, bij Boris Berman en Manuela Goveia.
In Engeland studeerde ze bij James Lisney en Simon Nicholls en in Wavre, ‘Musica Aeterna’, bij o.a. Diane Andersen, Johan Schmidt, Cecile Edel-Latos en Jun Kanno.


Ze volgde een kamermuziekmasterclass bij violist David Fruehwirth en inspirerende lessen – piano-solo, klassiek – bij Mirsa Adami.


Isabelle trad op op verschillende muziektheaterfestivals waaronder het festival “Zomeravonden”, en speelde ook verschillende keren op festivals in het buitenland; onder meer in samenspel met de Italiaanse marionettenspeelster Mara de Fanti.


Momenteel richt ze zich op het maken van eigen composities, het vinden van nieuwe klanken op de vleugel, in combinatie met natuurgeluiden, hangdrum en calabas.


Haar muziekvideo’s zijn te beluisteren via youtube: https://www.youtube.com/@IsabellevanDooren/videos en Spotify.

Ze ontvangt op dit moment regelmatig improvisatie-lessen van jazz-pianist Christoph Mac-Carty.

Meer informatie, bladmuziek en geluidsfragmenten kan je vinden op www.isabellevandooren.com.


Locatie 14 – Theater De Fransche School om 15:40 uur
Een aantal leerlingen spelen eerder op het festival om 14:45 uur in Theater de Blauwe Schuur (locatie 15).

Leo van den Bandt

Chopin & Pieter de Graaf

Leo van den Bandt is 16 jaar en woont in Geldermalsen, Leo is op zijn 6 de voor het eerst naar pianoles gegaan en uiteindelijk terecht gekomen bij Hanny de Winter in Geldermalsen. Hier heeft Leo geleerd om het piano spelen als een totaal ervaring te benaderen waarbij het plezier in het spelen het belangrijkste is. Op het pianofestival is Leo geen onbekende, hij heeft vanaf het prille begin op iedere editie van het pianofestival gespeeld.

 

Leo heeft een brede muziekvoorkeur, van klassiek tot pianobewerkingen van pop/rock songs, soundtrack muziek uit anime films, hij speelt het allemaal even graag. Voor deze editie van het pianofestival heeft Leo gekozen voor een aantal stukken van zijn meest favoriete componisten, Chopin en neoklassiek componist Pieter de Graaf.

Locatie 7 – Boomgaard achter het Weeshuis om 14:45 uur

Locatie 9 – Restaurant Andermaal om 15:45 uur

Erik de Laeter

natuurcomposities

Ik ben 64 jaar geleden in België geboren en in 2008 verkast naar mijn Nederlandse echtgenote in Venhuizen. Daar ben ik leraar Frans.


Ik heb tot mijn 18 jaar een klassieke piano-opleiding gevolgd. Sinds 1993 heb ik in België de officiële status van componist bij de auteursrechtenvereniging Sabam. Tot 2004 heb ik gecomponeerd voor orkest,  daarna bijna uitsluitend voor piano. 


De composities voor piano zijn meestal het resultaat van het bezichtigen van een bijzonder  of merkwaardig land, gebied of locatie. Uiteraard hoort Nederland daarbij. Als ik alleen optreed speel ik enkel mijn eigen composities. Niet uit ijdelheid of omdat ik mijn neus ophaal voor andere pianisten. Wel integendeel.  De enige reden is dat ik mij technisch niet sterk genoeg voel om andermans werk op een degelijke manier te vertolken. Dat laat ik aan de echte pianisten en virtuozen over.


Sinds 2012 neem ik elk jaar deel aan de Pianowandeling in Edam.


Locatie 13 – Jan van Riebeeckhuis om 14:15 uur
Locatie 9 – Restaurant Andermaal om 15:15 uur

Martin Oei

Tom & Jerry film en piano

Pianisten 2021 Martin Oei - Fotograaf Sarah Wong 2
Martin Oei – Fotograaf Sarah Wong

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zijn liefde voor pianomuziek wil delen met nieuwe doelgroepen.

Daarom ontwikkelde hij in 2020 de voorstelling ‘Tom & Jerry in de Tuin der Lusten’ met bijzonder beeldmateriaal over het het leven van Franz Liszt.

Daarvoor trad hij op in de Hermitage en het Dordrechts Museum met uitvoeringen, die aansloten op de collectie van de musea.


Hij kiest vaak voor de Romantiek: zijn lievelingscomponisten zijn Chopin, Liszt, Schubert en Rachmaninov. Hij speelt graag op historische instrumenten zoals fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard. Hij heeft een eigen serie Pianofeesten in het Koninklijk Concertgebouw, waar hij op zijn 16de zijn eerste solo recital gaf.


Oei begon op zijn negende met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Vanaf dat moment heeft vakdocente Jelena Bazova hem pianoles gegeven. In 2015 startte Oei bij Martyn van der Hoek (winnaar eerste Liszt concours) van het Utrechts Conservatorium, vervolgens kreeg hij les van Henry Kelder. Hij haalde in 2018 zijn Bachelor diploma en in 2020 zijn Master diploma, beide cum laude.


Oei won vanaf zijn 12de diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons International Pianocompetition). De gemeente Culemborg reikte Oei de Jeugdonderscheiding uit ’wegens zijn muzikale (piano) prestaties en de positieve uitstraling op de stad Culemborg’.


Met verschillende orkesten speelde hij Gershwins Rhapsody in Blue, Tsjaikovsky’s eerste pianoconcert, Beethovens 5de pianoconcert en het pianoconcert van Schumann. Van 2012 tot 2018 vormde Oei een duo met de 66 jaar oudere Daniel Wayenberg. Het duo startte met quatre mains composities en had veel succes met pianoconcerten uit de Romantiek (Rachmaninov, Liszt en Chopin). Verder trad hij op met diverse kamermuziekensembles, waaronder Club Classique en klarinettist Henk de Graaf. Verder treedt hij regelmatig op met Klára Würtz met programma’s voor twee vleugels.


De AVRO nodigde Wayenberg en Oei uit bij de heropening van het Rijksmuseum. In 2014 gaven ze zeven jubileum concerten voor Stichting Muziek in Huis; Koningin Maxima was aanwezig bij het slotconcert. Oei gaf recitals bij het Grachtenfestival, Beethovenfest (Bonn) en bij het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen.


Op 16 jarige leeftijd werd hij gevraagd de wereldpremière te verzorgen van Beethovens Fantasiesonate, gereconstrueerd door Cees Nieuwenhuizen.


Oei heeft vijf cd’s op zijn naam staan. Op zijn veertiende gaf T2 Entertainment zijn Pianodebuut uit, de tweede cd bij Zefir Records bevatte Beethovens Fantasiesonate op een moderne vleugel. In 2013 bracht Zefir de derde cd uit met werken van Mozart en Beethoven op een originele fortepiano uit 1800. Op zijn vierde cd (2016) speelt Oei samen met Daniel Wayenberg op twee originele Erard vleugels uit de 19de eeuw: ‘Chopin a deux’. Deze cd bevatte beide pianoconcerten van Chopin in de originele uitvoering voor twee vleugels en kreeg lovende recensies in de Volkskrant, NRC, Nederlands Dagblad, Trouw en muziektijdschrift Luister. Zijn vijfde CD, Worlds of Liszt bevat de stukken uit de voorstelling Tom en Jerry in de Tuin der Lusten, opgenomen op authentieke Erard uit 1846.


Locatie 14 – Theater De Fransche School om 14:15 uur

Leerlingen van Hein Franssen

divers
Leerlingen van Hein Franssen zullen maar liefst drie keer spelen op ons festival:

  • Locatie 9 – Restaurant Andermaal om 14:15 uur
  • Locatie 3 – Rooms-katholieke Barbarakerk om 14:45 uur
  • Locatie 13 – Jan van Riebeeckhuis om 15:15 uur

Matiás Gomez Saenz

piano

Matías Gómez-Sáenz is een muzikant gevestigd in Nederland en geïnteresseerd in zowel moderne als historisch geïnformeerde uitvoeringen. Momenteel rondt hij een masteropleiding af aan het Utrechts Conservatorium, waar hij moderne piano studeert bij Klára Würtz en historische toetsenborden bij Artem Belogurov. Van 2011 tot 2018 studeerde hij aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek in Mexico-Stad in de klas van prof. Farizat Tchibirova. Later studeerde hij in 2022 af aan het Utrechts Conservatorium met een Bachelor of Arts in Muziek. Hij had masterclasses gevolgd van pianisten Peter Donohoe, Alexander Gavrylyuk, Vincenzo Maltempo en Alexander Pashkov.


Als solist en kamermuzikant heeft hij ook opgetreden op het podium van TivoliVredenburg in zowel de Grote Zaal als de Hertz Zaal, de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Bernard Haitinkzaal tijdens het Grachten Festival, dat jaarlijks in de stad Amsterdam wordt gehouden, de Fentener van Vlissingenzaal of het Stadhuis van Utrecht. In Mexico speelde hij onder meer in het Casa del Lago, het Jaime Torres Bodet Auditorium en het Museo Nacional de Arte (MUNAL) en het San Pedro Auditorium in Monterrey.

In 2023 werd hij geselecteerd om deel te nemen aan de Mozarteum Zomeracademie in Salzburg in de klas van Andreas Frölich.


Het programma zal als volgt zijn:

  • W.A. Mozart: Sonate in C majeur K.330
  • F. Liszt: Sposalizio

Locatie 11 – Herenmode Culemborgse Mannen om 15:15 uur

Locatie 12 – De Oude School om 16:00 uur

Johannes Asfaw en Romée Verbeeck Ghoos

Kreisler – dansen (viool & piano)

Pianist Johannes Asfaw en violiste Romée Verbeeck Ghoos hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Den Haag. Nadien zijn ze nauw met elkaar in contact gebleven. Sinds 2018 vormen ze een vast duo.


Bij het samenspelen vonden ze elkaar in een sterke neiging om de te spelen muziekstukken via diepgaand onderzoek zo goed mogelijk te doorgronden. Ze houden beide ook van experimenteel en creatief omgaan met de gegeven muziek, maar zonder af te wijken van de basisprincipes van de tijd waarin het werk geschreven werd.


Niet alleen hebben Johannes en Romée veel raakvlakken binnen de muziek maar ook erbuiten, dit brengt hun muziek alleen maar beter samen.


Johannes
studeerde verder aan het Conservatorium van Den Haag, waar Ellen Corver zijn docente was. Tevens volgde hij daar lessen orkestdirectie. Na Den Haag was aan het Conservatorium van Antwerpen Sergei Edelmann zijn pianodocent.


Romée
studeerde na Den Haag bij docente Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert ze aan het Conservatorium van Brussel bij docent Yossif Ivanov. Romée bespeelt een Nederlandse viool die in 1925 werd gebouwd door Guillaume Max Müller en in bruikleen werd gegeven door de stichting ‘Strings For Talent’.


Locatie 10 – Boekhandel Tomey om 14:15 uur
Locatie 15 – Theater de Blauwe Schuur om 15:15 uur

Pierre Bennett

Chopin & Novak

Pierre Bennett, 19, is sinds september 2019 leerling van Marlies van Gent in het Jong Talent programma van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begint nu aan een bachelor piano aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in de klas van David Kuyken .


Pierre arriveerde in de zomer van 2019 in Den Haag, nadat hij was opgegroeid in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Pierre begon piano te spelen toen hij op 9-jarige leeftijd naar de Mladen Pozajić Muziekbasisschool in Sarajevo ging. Na het voltooien van de Muziekbasisschool en voordat hij naar Nederland verhuisde, werd Pierre begeleid door Planinka Jurisic Atic van het Maribor Conservatorium in Slovenië. Hij heeft deelgenomen aan een aantal pianoconcoursen in het voormalige Joegoslavië.

De laatste drie edities heeft Pierre ook opgetreden op het Piano Festival in Culemborg. Pierre is geboren in Brussel, België, en heeft de nationaliteit van Kroatië, Frankrijk, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk.

Locatie 2 – Synagoge om 14:15 uur
Locatie 2 – Synagoge om 15:45 uur met Max Valkenburcht en David Heemskerk

Max Valkenburcht

Schumann & Prokofiev

Max Valkenburcht (2004) begon met pianospelen toen hij negen jaar was. Al vanaf jonge leeftijd won hij prijzen op diverse concoursen, waaronder de eerste prijs op het Jong Talent Concours Maassluis in 2017 en de Classic Young Master award in 2019. 


Als pianist soleerde hij met het Residentie Orkest in Den Haag en was hij betrokken bij het documentaire-item Vrije Val voor het NTR-programma Art Department. Daarnaast is hij een actief kamermusicus en vormt hij het Van Stolberg Trio samen met violiste Else Baas en cellist Douwe Eisses, waarmee ze prijswinnaars werden van het Prinses Christina Concours.


Sinds dit najaar studeert Max klassiek piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters. Daarvoor studeerde hij vanaf 2016 bij Marlies van Gent en Denys Proshayev aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Als tweedejaars geneeskundestudent aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam probeert hij kunst en wetenschap dichter bij elkaar te brengen.


Locatie 2 – Synagoge om 14:45 uur
Locatie 2 – Syngage om 15:45 uur samen met Pierre Bennett en David Heemskerk

David Heemskerk

Chopin & Liszt

Ik ben David Heemskerk en ben 17 jaar oud. Ik speel nu 7 jaar piano waarvan ik de laatste 2 jaar bij Marlies van Gent lessen heb gevolgd. Ik zou na het behalen van mijn gymnasium diploma volgend jaar graag aan het conservatorium willen beginnen. Naast de piano bespeel ik ook al sinds mijn vierde de viool, ik zit dan ook in het jeugdorkest Viotta. Mijn favoriete muziek komt van Chopin en mijn droom is dan ook om deel te nemen aan het internationaal Chopin concours in Warschau.

Locatie 2 – Synagoge om 15:15 uur
Locatie 2 – Synagoge om 15:45 uur samen met Pierre Bennet en Max Valkenburcht

Mimosa Trio

Dansen van Tchaikovsky & Saint-Saëns

Het Mimosa Trio bestaat uit piano/ quatre-main en dwarsfluit.


Misae
werd geboren in Japan. Ze begon op 3-jarige leeftijd orgel te leren en stapte over op pianolessen toen ze 5 jaar oud was. Ze speelde “Adagio” uit Mozarts pianoconcert nr. 23 in 2015 en “Adagio” uit Griegs pianoconcert in 2017 tijdens het KLM Airchestra-concert.


In haar jeugd hoorde Marga verschillende muziekstijlen en haar oudere broer leerde haar de easy listening jazzmuziek spelen toen ze nog maar 4 jaar oud was. Het beste verjaardagscadeau ooit was haar eerste pianoles op 7-jarige leeftijd. De piano werd de rode draad gedurende haar hele werkzame carrière.


Sachiko
is geboren in Japan en begon haar eerste pianolessen toen ze 4 jaar oud was. Toen ze 10 was, verhuisde ze naar de Verenigde Staten, waar ze besloot fluitlessen te nemen. In 1990 verhuisde ze naar Nederland en ontmoette daar Marga Vaillant. Samen met haar trad ze in 2015 op in Het Concertgebouw in Amsterdam, Kleine zaal.

Mimosa Muziek


Locatie 3 – Rooms-katholieke Barbarakerk om 14:15 uur en 15:15 uur

Arthur Bouma

Mozart, Chopin en Bortkiewicz

Arthur Bouma studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn en Alexander Warenberg. In september 2002 trad Arthur Bouma op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam met het Eerste Pianokwintet van Ernő Dohnányi. Met orkest solereerde hij in pianoconcerten van o.a. Bach, Mozart, Beethoven, Ries, Chopin, Brahms, Grieg, Rachmaninov en Ravel. In 2003 richtte hij het Beljajev Ensemble voor onbekende Russische kamermuziek op. Daarnaast is Arthur actief als pianodocent en koorbegeleider, en hij legt hij zich toe op arrangeren en compositie.

Locatie 4 – Grote-of Barbarakerk om 15:00 uur

Henriette Wirth en Pablo Gregorian

Liederen van Tosti, Schubert & Fauré

De Armeens-Nederlandse tenor Pablo Gregorian is solist en ensemble¬zanger en heeft een veelzijdige interesse in zowel oratorium, opera, lied als oude muziek. Na het voltooien van de masteropleidingen Theoretische Natuurkunde en Geofysica aan de Universiteit Utrecht studeerde hij zang aan de Oude Muziekafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan CODARTS te Rotterdam bij Marcel Reijans. Als solist zong Pablo Gregorian onder andere met het Apollo Ensemble, Dutch Baroque, met leden van het Koninklijk Concert¬gebouw¬orkest en in een aantal volledig geënsceneerde barokopera’s onder leiding van Michael Chance. Hij zong de evangelistenpartij uit Bach’s Matthäus-Passion in onder andere de Thomaskirche in Leipzig. Als liedzanger was hij onder andere te horen op het Inter¬nationaal Kamer¬muziek¬festival Schier¬monnikoog. Hiernaast is hij als ensemblezanger verbonden aan de Nederlandse Bachvereniging en het koor van De Nationale Opera.


Henriëtte Wirth
studeerde piano aan het Conservatorium van Utrecht, klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij schreef een doctoraalscriptie over Janny van Wering, de eerste professionele klaveciniste in Nederland. Henriëtte is zowel als solist als kamermusicus actief. In 2009 richtte zij samen met klarinettist Steven Geraads en cellist Timothée Busch het Arcadië Trio op. Tussen 2014 en 2019 was zij artistiek leider van het barokorkest Ars Mirabilis. Ook is Henriëtte klavecinist van het oude muziekensemble La Favorita. Samen met tenor Pablo Gregorian vormt zij een duo waarin Henriëtte zowel piano, klavecimbel als barokharp speelt. Ook in het ensemble L’Olivastro speelt zij barokharp en diens voorloper, gotische harp. Henriëtte geeft met heel veel plezier klavecimbel- en pianoles in haar lespraktijk in Culemborg.


Locatie 14 – Theater De Fransche School om 15:00

Leerlingen van Sandra Mol

divers

Leerlingen van Sandra Mol tonen hun talent in Restaurant Andermaal.

Locatie 9 – Restaurant Andermaal om 14:45 uur

Ariadne Philine

Eigen composities

Fijngevoelig, direct en eerlijk; met haar filmische pianocomposities neemt ze je mee
haar binnenwereld in. En daar zingt het van verlangen. Soms klein en teder, soms uitbundig.
Vaak romantisch, maar nooit sentimenteel. “Muziek moet altijd ergens een beetje pijn doen” volgens Ariadne Philine


Als tiener componeerde Ariadne al graag haar eigen pianostukken geïnspireerd door haar favoriete componisten. Tijdens haar studie aan het conservatorium (bij Paolo Giacometti en Klára Würtz in Utrecht en Jeanette de Boer in Salzburg) legde zij zich toe op vooral solorepertoire van klassieke componisten. Na haar afstuderen werkte zij met zangers en koren, theatermakers en orkesten. Ook begon ze weer met componeren – onder de naam Ariadne Philine – en maakte hiermee twee pianosolo-albums “Gloei” en “The colour of days” (deze en andere composities zijn ook te vinden op spotify en youtube). Ariadne geeft al sinds haar 18e jaar pianolessen, met name aan volwassenen en tieners, waarbij ze improvisatie en componeren verweeft met klassiek, modern klassiek en pop repertoire.


Op het pianofestival 2023 speelt ze onder andere de minimalistische stukken “Cognitieve dissonantie 1” en “Objectief en toch betrokken”.


www.ariadneverstegen.nl
www.ariadnephiline.nl


Locatie 1 – Varkensmarkt om 14:45 uur

Ruben Heimans

Dansen van Chopin & Debussy

Ruben Heimans (1984) speelt vanaf zijn 8e piano en heeft een breed repertoire. Van klassieke composities van o.a. Bach, Chopin, Schubert en Sjostakovitsj tot aan jazznummers van Gershwin en Cole Porter. Hij is een bevlogen muzikant en speelt ook contrabas in diverse jazzbands. Daarnaast geeft hij les in piano, basgitaar en contrabas.

Tijdens de Pianowandeling 2023 zal hij diverse dansen van  Chopin, Debussy, Granados, Bach en Brahms ten gehore brengen. Van mazurka tot wals en van gavotte tot cakewalk, ze passeren allen de revue!


Meer info: www.rubenheimans.nl

Informatie volgt.

Locatie 3 – Rooms-katholieke Barbarakerk om 15:45 uur

Timo van Peursen

pianist

Timo van Peursen (1999) is vanaf zijn geboorte slechtziend (5% zicht). Na de middelbare school studeerde hij accountancy aan de Haagse Hogeschool. Op dit moment werkt hij bij Donemus Publishing als Office Manager. Naast pianospelen heeft Timo ook schaken als hobby en speelt hij zowel in de lokale competities als ook landelijk in de KNSB.Informatie volgt.

Locatie 6 – Herenstraat 41 om 14:45 en 15:45 uur

Wim Houtman

Capricious Lines – eigen werk & improvisaties


Pianist, Componist, Muzikale Ontdekkingsreiziger.

Ontdek de intrigerende muzikale wereld van Wim Houtman, een componist en pianist met een levenslange passie voor de toetsen. Begin jaren ’70 kreeg hij particuliere pianolessen (klassiek en jazz) wat de basis vormde voor zijn autodidactische ontdekkingsreis mede door zijn bewondering voor onder andere David Bowie, Kate Bush en de etherische composities van Erik Satie.


Zijn composities worden geïnspireerd door ambient, minimal, blues, jazz en pop, en tegenwoordig steeds meer in combinatie met de bezielde resonantie van de akoestische piano.


Zijn project “Compositions for piano’s prepared by influence of time and weather” trok in 2020 de aandacht van het PianoFest-festival, waar hem een masterclass werd aangeboden. Op de concertvleugel van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam speelde hij 3 composities gevolgd door bijzonder inspirerende feedback. Deze ervaring versterkte zijn toewijding aan het creëren van composities uitsluitend voor de akoestische piano, wat resulteerde in optredens op kleine podia. (Het project is in ontwikkeling.)


Wim speelt eigen pianocomposities en gearrangeerde covers. De arrangementen zijn gedurfd hertekend of trouw aan het origineel.


Zijn muziek is te beluisteren op Spotify – album “Capricious Lines” – 

Op YouTube met zowel liveoptredens als gearrangeerde video’s – https://www.youtube.com/@wim-houtman.

Zijn website: https://www.wimhoutman.nl/ 

FB artiesten profiel: https://www.facebook.com/wimhoutman.music/


Locatie 11 – Herenmode Culemborgse Mannen om 14:45 uur
Locatie 13 – Jan van Riebeeckhuis om 15:45 uur

Alex Hwang

Haydn & Beethoven

Alex Hyejun Hwang is 15 jaar en zit in de vierde klas van het gymnasium. Hij speelt vanaf zijn zevende piano en nu volgt pianoles bij Marlies van Gent. Hij heeft veel hobby’s, zoals natuurlijk pianospelen, tennissen, schaken, lezen. Later wil hij klassieke muziek en biologie, archeologie en historie gaan studeren.

Locatie 2 – Synagoge om 15:30 uur

Kees Greven

Walsen van Kees Greven

Informatie volgt.


Locatie 13 – Jan van Riebeeckhuis om 14:45 uur
Locatie 15 – Theater de Blauwe Schuur om 15:45 uur

Peter Dobbinga

Scriabin & Mompou

Ik ben Peter Dobbinga (1976) en speel sinds mijn 14e klassiek piano.


Ik heb een bijzondere belangstelling voor composities die bij het grote publiek minder bekend zijn. Vaak zijn dat werken die als toegift worden gegeven bij recitals. Componisten die dichtbij mij staan zijn Mompou, Scriabin, Schubert, Liadov, Sibelius en Scriabin.


Op latere leeftijd heb ik het vak van pianostemmen en pianotechniek geleerd. Ik wilde leren begrijpen hoe het kan dat instrumenten zo verschillend kunnen klinken, maar ook leren begrijpen hoe het kan dat twee pianisten dezelfde vleugel totaal anders kunnen laten klinken. Ik heb inmiddels aan zo’n 1000 verschillende instrumenten gewerkt en al heb ik nog niet alle geheimen weten te ontrafelen, begin ik de puzzel wel steeds beter te begrijpen.

 

www.klankenvanger.nl


Locatie 5 – Het Hof, Van Ekeren Kuiper om 14:45 uur
Locatie 10 – Boekhandel Tomey om 15:45 uur

Michiel Roosen

Eigen composities

Michiel Roosen (1985), pianist en afgestudeerd luchtvaart ingenieur, gaat in de zomer van 2003 piano spelen. De prachtige piano muziek in de film “The Pianist”, was voor Michiel dé inspiratiebron voor zijn eerst ingestudeerde werk: een Chopin Nocturne in cis klein, waarmee tevens de film begon. Als kind speelde hij al accordeon en keyboard.

Michiel wordt regelmatig gevraagd om recitals te geven of om te begeleiden. Sinds 2008 heeft hij geregeld intensief les van Nederlands meest bekende concertpianist Wibi Soerjadi, voor wie hij ook werkzaam is geweest als personal assistant, en organisator van zijn masterclasses. Met Wibi heeft Michiel de grote eer gehad samen het tweede pianoconcert van Rachmaninov te mogen opvoeren op 2 vleugels. Momenteel is hij vooral gericht op het organiseren van eigen solo concerten, en het geven van pianolessen.


Locatie 1 – Varkensmarkt om 14:15 uur

Sylvia Janssen

Schumann Waldszenen


Geen dag zonder Bach


Sylvia speelt sinds haar 9e piano, geinspireerd door haar pianospelende vader en oma’s. Even heeft ze nog het conservatorium overwogen, maar uiteindelijk is Sylvia in de IT beland als project manager, waar ze haar teams leidt als een dirigente. Ondanks haar carriere in de IT is Sylvia altijd blijven spelen en les nemen. Als pianist ben je immers nooit uitgeleerd!

Momenteel krijgt zij les van Ellen Corver uit Den Haag. Sinds een paar jaar volgt zij solfege- en muziektheorieles bij verschillende docenten. Haar repertoire is breed – van 1600 tot begin 20e eeuw. Haar motto is echter “geen dag zonder Bach”, dus ook vandaag zal zij werk van Bach ten gehore brengen.


Locatie 11 – Herenmode Culemborgse Mannen om 14:30 uur
Locatie 7 – Boomgaard achter het Weeshuis om 15:00 uur

Simone Damman en Gwenny Claasz Coockson

Pop uit heden en verleden – piano & zang

 

Simone Damman en Gwen Claasz spelen al ruim 30 jaar  samen. Gwenny zingt al vanaf jongs af aan en treedt regelmatig op. Simone is  van huis uit Docent Muziek maar in het dagelijks leven voornamelijk dirigent en zangcoach. 


Locatie 12 – De Oude School om 15:15 uur

Joren Teurlings en Jasper Kaptijn

Sax & Piano Gamemuziek

Joren speelt al piano sinds hij 7 jaar oud is. Hij heeft tot nu toe elk jaar meegedaan met de Pianowandeling Culemborg. Verder heeft hij het vijfjarige jubileum van de Pianowandeling Culemborg geopend samen met Leo van den Bandt. Hij lest nu bij Henne de Winter voor 8 jaar. Qua repertoire speelt hij erg divers, van Beethoven tot game-muziek.


Jasper is 18 jaar oud en speelt nu bijna 10 jaar saxofoon. Hij lest nu bij Manon Vermeer. Hij heeft toen hij op de basisschool zat ook veel piano gespeeld, maar dit doet hij nu enkel nog onregelmatig. Verder speelt hij in het Groot Orkest van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. Hij speelt voornamelijk klassiek, maar af en toe speelt hij samen met Joren diverse stukken.


Joren en Jasper hebben elkaar ontmoet tijdens hun 1e jaar op ORS Lek en Linge. Ze hebben op deze zelfde school ook samen meegedaan aan het zogenaamde Cultuurfestival met het stuk Czardas van Vittorio Monti. Hiermee hadden ze de tweede plaats bemachtigd.


Locatie 7 – Boomgaard achter het Weeshuis
Locatie 11 – Herenmode Culemborgse Mannen

Programmaboekje 2021

Programmaboekje 2016

Deze website gebruikt Cookies om u de beste ervaring op onze website te geven.