In Memoriam - Ellen Verhagen

15 januari 1958 – 20 februari 2022

2021 PBF foto Huub van Beurden

Zondag 20 februari 2022 is onze initiatiefneemster Ellen Verhagen op 64-jarige leeftijd overleden. Wij zijn dankbaar voor hetgeen Ellen ons heeft gegeven: zevenmaal een Pianowandeling in Culemborg.

 

Al vanaf 8 jaar speelde ze piano. Met haar rijke muzikale achtergrond en door samenwerking met diverse musici in orkesten, ensembles en/of met solisten (klarinet, hobo, zang) gaf ze haar passie overtuigend vorm in het organiseren van concerten en het zelf geven van concerten.

 

Sinds oktober 2009 was pianist Jeroen van Veen haar coach en grote inspiratiebron. In de lessen (her)ontdekte ze de muziek van Bach en Siméon ten Holt (Canto Ostinato, Natalon), en de verbindingen die deze muziek heeft met Astor Piazolla en zijn tangomuziek.

 

Na een bezoek van Ellen aan de Pianowandeling in Edam in 2014, wilde ze ook zoiets in Culemborg organiseren. Of beter gezegd dat gíng ze organiseren. Geheel volgens Ellens levensmotto ‘durf te dromen’ begon ze het idee van een Pianowandeling in Culemborg gewoon uit te voeren. Bij veel mensen blijft het bij ideeën, bij haar werkte dat anders: met een combinatie van artistiek en organisatorisch talent, doorzettingsvermogen en vasthoudendheid zorgde zij ervoor dat haar dromen ook werden gerealiseerd.

 

Ellen zag de mogelijkheden. Gebruikte haar steeds groter wordende netwerk en al snel ontstonden de contouren voor de Pianowandeling Culemborg 2015. Met een Pianocomité dat ze om zich heen had verzameld begon de wandeling relatief klein met dertien locaties en tegen de dertig pianisten, een programmafolder in zwart/wit en een groepje vrijwilligers die alle taken zelf uitvoerden. Per jaar groeide het verder uit met prachtige openings- en slotconcerten tot een evenement met 1.300 bezoekers en meer dan 50 pianisten en andere musici. We werkten met verschillende thema’s, uiteenlopende muziekstijlen en pianisten van allerlei leeftijden en achtergronden, amateurs en professionals.

 

Het was Ellen die altijd aandacht had voor kinderen. Ze nam allerlei initiatieven om de jeugd kennis te laten maken met de piano. Jong Talent had haar speciale belangstelling. Leerlingen van de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium gaf zij altijd een podium. De laatste jaren ruimde zij in de programmering een plek voor componeren in door het organiseren van composities-workshops.

2017 PW foto Elmar van Loon

Gedurende de jaren, zag Ellen in de kleinste details mogelijkheden tot verbeteringen. Zo richtte ze Stichting Pro Piano op voor een verdere professionalisering en betere financiële vastlegging. Ook ontstond er een groeiende groep van coördinatoren en vrijwilligers.

 

 

In dit proces bleef Ellen de initiatiefneemster en verraste ze iedereen met ideeën die ‘s nachts of wandelend met de hond in haar waren opgekomen. Ellen deed ook het grootste deel van het uitvoerende werk en had een heldere opvatting over welke pianist op welke locatie op welk instrument moest spelen.

 

 

Ook tijdens de voorbereiding van de Pianowandeling in 2021, die door de corona-pandemie voor de tweede keer als Piano Buiten Festival werd georganiseerd, bleef Ellen actief en betrokken. Omdat zij helaas al ziek was, moesten veel van haar taken worden overgenomen en merkten wij, als Pianocomité, eigenlijk pas goed hoe groot de rol van Ellen hierin altijd was. Toch weten wij zeker dat Ellen op 12 september 2021 in de bijzit van een duofiets een onvergetelijke dag heeft gehad. Een dag, voor ons allen, om nooit meer te vergeten.

 

 

Haar liefde voor piano uitte zich ook in ‘haar eigen concerten’, zoals openluchtconcerten in Parc de Triomphe in de wijk Parijsch en in de kasteeltuin Culemborg. In haar concert ‘Slaaptrek’ in de Gelderlandfabriek bracht ze prachtige ideeën bij elkaar. In haar eigen theaterprogramma ‘Het lied van de gek’ bespeelde ze iedereen en leerde ze ons hoe ze haar eigen dromen realiseerde.

 

 

 

Met haar karakteristieke vasthoudendheid heeft Ellen veel bereikt. Zo bedacht zij in 2018 om een concert te geven óp de watertoren van Culemborg. Wie bedenkt zoiets? Ze vond de plaatselijke brandweer prompt bereid om haar digitale piano op het dak van de watertoren te brengen en gaf daar een prachtig concert.

 

 

Het moge duidelijk zijn, wij gaan haar energie, creativiteit, enthousiasme en positieve houding heel erg missen.

 

 

Bestuur Stichting Pro Piano
Comité Pianowandeling Culemborg
Februari 2022

2017 PW Pianocomite - foto Elmar van Loon
2018 09 09 Pianowandeling Culemborg - opening kinderburgermeester Ruben van Doorn en Marcel Worms - Elmar van Loon
2019 09 06 Slaaptrek Elmar van Loon

Programmaboekje 2021

Programmaboekje 2016

Deze website gebruikt Cookies om u de beste ervaring op onze website te geven.